Rundveehouderij

Achtergrond

Maisopbrengst Achterhoek 35 tot 40 ton per hectare

Gemiddelde opbrengst van snijmaispercelen in de Achterhoek is 35 tot 40 ton per hectare. Dat meldt Groeikracht in Winterswijk.

Nu de maiscampagne van 2016 op het eind loopt worden de weeggegevens van de Groeikracht loonwerkers verwerkt en gecontroleerd. Een eerste schatting leert dat de gemiddelde opbrengst 35 tot 40 ton wordt bij een drogestofgehalte rond 40%. Daarmee komt de drogestofopbrengst uit rond het gemiddelde van vorig jaar van 15 ton droge stof. Vorig jaar was de bruto-opbrengst met gemiddeld 45 ton hoger, maar het drogestofpercentage gemiddeld slechts 35.

Gunstig weer tijdens oogst

De gunstige weersomstandigheden tijdens de afrijping en de oogst hebben voor een voorspoedige oogstcampagne gezorgd. Tijdens het groeiseizoen waren de weersomstandigheden aanzienlijk minder gunstig. Daardoor zijn er meer extremen; percelen met veel waterschade en percelen met goede ontwatering die juist extreem hoge opbrengsten realiseerden. Vergeleken met vorig jaar waren er meer percelen met een opbrengst onder 30 ton, maar ook meer percelen met opbrengsten rond 60 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.