Rundveehouderij

Achtergrond

Klauwgezondheid dringt steeds meer door in management

In de nieuwste stallen is al meer aandacht voor klauwgezondheid. Wat stalbouwadviseur Nico Vreeburg betreft moeten nu de puntjes op de i worden gezet.

Als stalbouwadviseur ziet Nico Vreeburg menig ligboxenstal. Uier- en klauwgezondheid krijgen steeds meer aandacht. Vreeburg stelt dat de meeste dichte vloeren beter voor de klauwen zijn dan roosters. “Een mestschuif of robot draagt bij in de vermindering van infectueuze aandoeningen. Aandoeningen door belasting worden meer veroorzaakt door boxafstelling en inrichting van de stal. Daar zijn ook duidelijke verbeteringen in gemaakt. Aandachtspunt blijft wel het rubber op de vloer.”

Waar moet ik dan aan denken?

“Rubber heeft wel degelijk voordelen voor de klauwen. Met rubber op de vloer lijden de klauwen minder door bijvoorbeeld draaibewegingen en lang staan. In een nieuwe stal is een rubberen vloer in de wachtruimte wel het minste wat je moet aanleggen. Als er dan nog geld over is, dan liefst ook achter het voerhek. Daar is door lang staan en het reiken naar voer meer risico op mechanische klauwproblemen.”

<strong>Naam: </strong>Nico Vreeburg (50). <strong>Bedrijf:</strong> Vetvice. <strong>Functie:</strong> Dierenarts, stalbouwadviseur en consultant.<br /><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
Naam: Nico Vreeburg (50). Bedrijf: Vetvice. Functie: Dierenarts, stalbouwadviseur en consultant.
Foto: Jan Willem Schouten

Is er bij nieuwbouw voldoende aandacht voor behandeling van klauwproblemen?

“Ja, in veel stallen is duidelijk gekozen voor een behandelplein, vaak met een behandelbox. De kunst is om de plek zo in te richten dat een veehouder in zijn eentje die koe binnen een minuut in de box heeft staan. Dan is de drempel om een kreupele koe te behandelen klein. Het zien van een kreupele koe is geen probleem, arbeidsgemak wel. In oudere stallen bleef een koe nog wel eens een paar dagen lopen, omdat het zo'n gedoe was om haar te behandelen. Nu zie je dat de behandelsnelheid een stuk is verbeterd. Op robotbedrijven is zo’n behandelbox tegenwoordig multifunctioneel. Er worden ook koeien in behandeld voor uierontsteking of drooggezet.”

Met de behandelplaats zit het dus in de meeste nieuwe stallen wel goed, maar hoe zit het met het klauwenbad?

“Dat is meer een managementvraag. Bij een melkstal zie je het bad in de terugloop komen, niet te dicht achter de uitgang van de melkstal. Bij een robotsituatie wordt het plaatsen van een bad toch als lastiger ervaren, omdat veel veehouders geen robotervaring hebben. Wat mij betreft leg je zo’n bad uit de buurt van de robot.”

Dus niet in de terugloop?

"Nee. Liefst achter in de stal, bijvoorbeeld opklapbaar of optakelbaar. En dan één keer in de week de hele koppel er in één keer doorjagen. Achter de robot kost je altijd bezoeken, juist de koeien die het nodig hebben blijven het meest uit die robot weg.”

Hoe kijkt u tegen nieuwe technieken als automatische baden of sprayers aan?

"Arbeidsefficiëntie en arbeidsgemak staan bij veehouders bovenaan het lijstje. Met een standaardbak is er het risico dat de bak niet tussentijds wordt verschoond en zo een besmettingsbak wordt. Dus zelfreinigende baden hebben wel zo hun voordelen. Belangrijkste is dat zo’n bak zo snel mogelijk leegloopt en weer vult. Er gebeurt veel op die markt, maar het belangrijkste is dat het consequent wordt gebruikt. Dus de koe moet tot over de kroonrand in de vloeistof staan, met een goed werkzame stof. Een bad kan alleen goed werken als de vloer ook goed schoon is.”

Inspiratiedag Klauwgezondheid in Bladel
Donderdag 20 oktober organiseren Boerderij en het Nederlands Klauwgezondheidscentrum de derde Inspiratiedag Klauwgezondheid, speciaal voor Zuid-Nederland bij Schippers in Bladel (Noord-Brabant). Tijdens deze dag delen deskundigen hun kennis en kunde op het gebied van klauwgezondheid. Doel van de dag is het overdragen van kennis om klauwaandoeningen terug te dringen en te voorkomen. Bent u erbij?

Of registreer je om te kunnen reageren.