Rundveehouderij

Achtergrond 2300 x bekeken

Kalmere markt bij grote vraag vloeibare zuivel

De markt voor vloeibare zuivel is stabiel op een hoog prijsniveau, maar met een iets negatiever wordende ondertoon.

Dit valt op te maken uit de signalen die marktspelers afgeven. De roomnotering is iets zwakker dan begin deze week, maar staat nog steeds op ongeveer €5,50 tot €5,55 af fabriek. Mageremelkconcentraat wordt op de spotmarkt ook nog steeds verkocht voor zo'n €2.150 per ton. Dat is veel te duur om mageremelkpoeder van te maken, maar voor de productie van verse consumptiezuivel gaat het goed weg. Voor magere melk wordt zo'n 19 cent per kilo betaald, voor verse rauwe (spot)melk wordt ongeveer 40 cent betaald.

Goedkope melk uit Polen ingevoerd

Probleem met al deze zuivelproducten is dat er wel hoge prijzen worden betaald, maar dat het product er niet is. In Nederland, België, Duitsland en Frankrijk zijn nauwelijks vrachten vrij product te verkrijgen. Iedere fabriek heeft de eigen melk meer dan nodig. Om de tekorten aan te vullen, wordt steeds meer goedkope melk uit Polen aangevoerd. Echter, die melk kan niet iedereen gebruiken, onder meer vanwege herkomsteisen.

De handel in melkpoeders is behoorlijk rustig bij stabiele prijzen, vooral omdat Europa niet concurrerend meer is op de wereldmarkt. Ook de kaasmarkt lijkt het beeld bijna hetzelfde, al is er nog steeds een goede vraag naar kaas. Vooral de vraag naar mozzarella is erg groot. De meeste kaasprijzen zijn ondertussen vrij stabiel.

Prognose: kalmere markt, stabielere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.