Foto: Peter Roek RundveeAchtergrond

Jumpstart belooft melkveehouder solide financieel plaatje

Het geloof in mestvergisters is (nog) zwak in Nederland, niet in het minst omdat heel wat bedrijven en ook een enkele (groot)bank er in de voorbije jaren een scheur mee in de broek hebben opgelopen, weten de initiatiefnemers van het project Jumpstart.

Dit project gaat echter een succes worden, verzekeren topman Roelof Joosten van FrieslandCampina en Ferd Crone, die naast burgemeester van Leeuwarden ook voorzitter is van Groen Gas Nederland en van Jumpstart.

FrieslandCampina

De reden waarom het nu wel moet lukken is dat er een sluitend financieel plaatje is. Er is speciaal bestemde energiesubsidie van het ministerie van EZ, €150 miljoen in totaal en voor 12 jaar lang gegarandeerd. Daarnaast betaalt FrieslandCampina leden met een monovergister €10 per ton vermeden CO2-uitstoot. Daarmee profiteert de zuivelonderneming ook van de mestvergisting. Het kan hiermee op relatief betaalbare wijze zorgen dat het aan de doelstelling voor CO2-reductie in 2020 voldoet. Monovergisters draaien namelijk op methaan uit (verse) mest.

Kant-en-klaar leasen

Melkveehouders die een monovergister willen neerzetten, hoeven niet zwaar te investeren. Ze kunnen de installatie namelijk kant-en-klaar leasen van Jumpstart. De organisatie zorgt ook voor het vergunningstraject.

150 koeien nodig om installatie rendabel te maken

Een bedrijf moet zo’n 150 koeien hebben om een installatie (rendabel) te kunnen laten draaien. Er is namelijk een minimale aanvoer van verse mest nodig en omdat ook weidegang is vereist, zijn toch zo’n 150 koeien nodig om de mestaanvoer op peil te houden. Bij 150 koeien blijft er al gauw €5.000 per jaar over (ongeveer 0,4 cent per kilo melk). Bij 300 koeien en dichte vloeren is het al gauw 3 cent per kilo melk.

Beheer
WP Admin