Rundveehouderij

Achtergrond

Handel in verse mais bijna voorbij

De maisoogst loopt bijna ten einde. Deze week zullen naar verwachting de laatste percelen mais de kuil in gaan.

Al met al is dit handelsseizoen voor verse mais rustiger verlopen dan in voorgaande jaren. De vraag naar de mais was gewoonweg veel kleiner dan gewoonlijk; het aanbod was er wel. Prijzen zijn het hele seizoen stabiel gebleven en lagen tussen €1,40 en €1,55 per procent droge stof. Wat neerkomt op een hectare prijs van €2,150 tot €2.379 bij een drogestofpercentage van 34 en 45 ton per hectare. Deze prijs is inclusief hakselen en transport, waarbij het prijsverschil voornamelijk toe te wijzen is aan een grotere transportafstand.

Veel gras in de kuilen

De liquiditeitspositie bij de melkveehouders is van grote invloed geweest op de handel, maar ook is het vele gras dat in de kuilen ligt oorzaak van de teruggelopen vraag. De grote hoeveelheid ingekuild gras die de melkveehouder tot beschikking heeft zorgt ervoor dat rantsoenen zijn aangepast. Er wordt een groter deel graskuil gevoerd en een deel mais wordt weggelaten en vervangen door bijproducten. Voordeel van het voeren van bijproducten is ook nog eens dat de hoeveelheden die geleverd worden kleiner zijn en dat de facturen ook gespreid binnenkomen. Iets wat in tijden van een lage melkprijs goed uitkomt.

De prijs van ingekuilde mais is weer wat verlaagd en de piek is er af. Overige producten, ook de bierbostel noteren deze week stabiel.

Prognose: stabiele prijs.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Of registreer je om te kunnen reageren.