Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Gezondere A2/A2-melk, feit of fabel?

BluCow introduceerde recentelijk zuivel onder de merknaam A2A2. 'Oermelk' waar de meningen over verdeeld zijn. Boerderij belicht beide kanten.

A2/A2-melk. Koemelk met een afwijkende eiwitstructuur ten opzichte van 'normale' A1/A1- en A1/A2-melk. Melk ook die beter te verteren zou zijn. Het is een melksoort die in Australië al jarenlang verkocht wordt en nu ook in Nederland in opkomst is. Hier verkopen verschillende boeren en speciaalzaken het al. Het onderwerp haalde recent zelfs het NOS-journaal.

Nu wordt A2/A2-melk voor het eerst grootschaliger in de markt gezet door BluCow, dat samenwerkt met producent Vecozuivel in Zeewolde. Eén gangbare en één biologische veehouder leveren vooralsnog de melk, die naar de landelijke supermarktketens Plus en Coop en de keten Kroon Biologisch gaat. Daar staan onder merknaam A2A2 nu literpakken halfvolle gangbare en biologische melk in het schap. Maar groei is aanstaande. "Er staan nog drie gangbare en drie biologische veehouders in de startblokken", zegt Mark Kaptein, marketingmanager van Vecozuivel. "Afhankelijk van de marktvraag willen we straks met maximaal 50 melkveehouders gaan werken. Die krijgen voor hun A2/A2-melk dan een plus op de prijs."

Meerwaarde van A2/A2-melk

Maar wat is de meerwaarde van A2/A2-melk ten opzichte van gewone A1/A1-melk? Want het ziet er hetzelfde uit en dat geldt ook voor de smaak. De website van Vecozuivel stelt: 'A2-melk is voor veel mensen makkelijker te verteren en geeft een comfortabel gevoel' of 'Melk met enkel en alleen A2-eiwitten, net als melk van de oerkoe'. Speciaalzaak Weerribben Zuivel - die de melksoort vorige week introduceerde - gaat nog een stapje verder: 'Sommige mensen zijn intolerant voor A1-melkeiwit. Dat uit zich in problemen met de vertering. A2-melk is voor sommige mensen makkelijker te verteren'.

'A2/A2 wordt in de markt gezet vanuit een soort oermelkgedachte [...], alsof we de koe jarenlang tegen haar richting hebben ingefokt'

Kasper Hettinga: A2/A2-melk niet zo bijzonder

Kasper Hettinga, universitair hoofddocent zuivelkunde aan Wageningen UR en gespecialiseerd in eiwit, stelt dat A2/A2-melk helemaal niet zo bijzonder is. "A2/A2 wordt in de markt gezet vanuit een soort oermelkgedachte. Terug naar de basis. Alsof we de koe jarenlang tegen haar richting hebben ingefokt. Maar dat is pertinent onwaar. Alle bekende en oude rassen hadden zowel A1 als A2 en we weten niet welk gen het oergen is."

A2/A2 is sowieso geen minderheid, stelt Hettinga. Hij wijst op het laatste onderzoek van Wageningen UR uit 2008 op dit vlak. Toen bleek op basis van 2.000 koeien op 400 bedrijven dat 50% van alle koeien A2/A2 was. 10% was A1/A1. De rest was A1/A2. Hettinga: "Daarna is de A2/A2-stapel alleen maar groter geworden. In Nederland wordt immers op basis van kilo's eiwit uitbetaald. En A2/A2-koeien geven zowel meer eiwit als melkproductie dan de A1/A1-dames. Veehouders hebben er onbewust dus al op gefokt."

Kaptein ziet een andere praktijk. Hij wijst op vijf veehouders die in de afgelopen vier maanden ook onderzoek lieten doen naar hun veestapels. Die resultaten werden ook bij Wageningen UR gecontroleerd. Toen bleek dat slechts 34% A2/A2 was.

De pakken gangbare en biologische A2/A2-melk van Vecozuivel/BluCow staan sinds kort in het schap van Plus, Coop en Kroon Biologisch.<br /><em>Foto: BluCow</em>
De pakken gangbare en biologische A2/A2-melk van Vecozuivel/BluCow staan sinds kort in het schap van Plus, Coop en Kroon Biologisch.
Foto: BluCow

Biochemisch verschil

Maar wat zijn nu eigenlijk de gezondheidseffecten? Is A2/A2-melk echt beter voor de vertering? Feit is dat bij de vertering van A1-caseïne het afbraakproduct BMC-7 wordt gevormd en dat dit bij A2-caseïne niet het geval is. "Maar de vervolgvraag is of dit schadelijk is", zegt Hettinga. "Dat is nooit bewezen. BMC-7 kan ook in de dunne darm afgebroken worden en dan is het voor het lichaam niet schadelijk. En dat betekent dat er geen harde gezondheidsclaims aan A2/A2-melk gehangen mogen worden. Dat zou zelfs kwalijk zijn."

Dat doet Vecozuivel ook niet, zegt Kaptein: "Wij claimen zeker niet dat mensen met zuivelintolerantie of koemelkallergie wél veilig A2/A2-melk kunnen drinken. Maar onze melk heeft wel degelijk voordelen. Zo wezen recente Australische (2014) en Chinese (2016) pilotstudies naar dit onderwerp uit dat andere klachten zoals een opgeblazen gevoel, diarree, kramp of obstipatie door het drinken van A2/A2-melk verminderd worden."

Laatste reacties

 • geen boer

  Jan en Alleman probeert middels marketing een niche markt te creëren om hun producten duurder te verkopen. Dat is niet verboden; de beslissing is uiteindelijk aan de consument. Een Apple telefoon is technisch niet beter dan een Microsoft en Dreft wast ook niet schoner dan huismerk. Zelf het hele bio gebeuren kan hieronder gezet worden; je betaalt als consument immers voor de duurdere productiemethode, is er geen productverschil.
  Allemaal geen probleem, we leven gelukkig in een vrije wereld.

 • farmerbn

  We moeten wel oppassen dat we A2A2 niet zo positioneren dat consumenten gaan denken dat A1 melk slecht is. Dus A1 is goed en A2A2 voor sommige mensen ook.

 • alco1

  farmerbn.
  Zo is het met 'weidemelk' versus 'stalmelk' wel gegaan.

 • koestal

  fabeltjeskrant

 • A1967

  En al helemaal geen reclame maken voor aardbeien yoghurt, dat gaat ten koste van de vanille yoghurt. ...........

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.