Foto: Roel Dijkstra RundveeAchtergrond

Fosfaat hindernisbaan met onzekere uitkomst voor boer

Door Brussel teruggefloten invoering van fosfaatrechten bewijst: niets zo veranderlijk als de politiek. Een korte reconstructie en analyse.

Hoe veranderlijk die politiek is, bleek vorige week maar weer in Den Haag. In de wandelgangen werd vorige week stevig onderhandeld over de invoering van het fosfaatrechtenstelsel voor de melkveehouderij. Hoewel er een meerderheid in de Tweede Kamer voor de wet is, heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken (EZ) de oppositie nodig om het wetsvoorstel door de Eerste Kamer te krijgen. Daarvoor wordt stevig onderhandeld. Er is minimaal steun nodig van twee partijen, maar drie is logischer.

Verzoek van SGP om extra vragenronde

De onderhandelingen zijn niet eenvoudig. Het verzoek van SGP voor een extra schriftelijke vragenronde komt dus goed uit: dit biedt zonder gezichtsverlies extra tijd, omdat het debat hierdoor wordt uitgesteld. De neuzen staan nog dezelfde richting op: snelle behandeling is gewenst, om de wet 1 januari 2017 in te laten gaan.

En dan komt Van Dam met zijn Brusselse verrassing

Tot Van Dam op donderdag met een rigoureuze wijziging komt. De Europese Commissie fluit de staatssecretaris terug: het wetsvoorstel voldoet niet aan de staatssteuntoets en kan dus niet ingevoerd worden. De wet wordt gewijzigd en op zijn vroegst per 2018 ingevoerd. Uitzicht op een nieuwe derogatie was nog nooit zo ver weg.

De Europese Commissie fluit Van Dam terug: het wetsvoorstel voldoet niet aan de staatssteuntoets en kan dus niet ingevoerd worden

Kont tegen de krib

Direct gooit de Kamer de kont tegen de krib. Een verzoek van PvdA om de wet alsnog zo snel mogelijk te behandelen wordt alleen gesteund door GroenLinks en D66; zij zitten blijkbaar met een goed gevoel aan de onderhandelingstafel. Lodders (VVD) ziet het verzoek van haar coalitiegenoot echter niet zitten. Ze ziet geen noodzaak meer voor snelle behandeling nu de wet een jaar wordt uitgesteld. CDA, ChristenUnie, PVV en SGP hebben ook geen haast meer.

Hoe nu verder? PvdA heeft haast, VVD niet

Grote vraag is waar het allemaal op uit zal draaien. De grote spoed van behandeling voor 1 januari 2017 is verdwenen. Van Dam wil de wet toch zo snel mogelijk behandelen, als signaal naar Brussel dat Nederland het fosfaatprobleem serieus neemt. Met verkiezingen in het vooruitzicht zou het voor de VVD niet verkeerd uitkomen als het wetsvoorstel voorlopig op de lange baan wordt geschoven. Voor de boer rest niets anders dan onzekerheid die voorlopig nog langer zal duren.

Van Dam wil de wet toch zo snel mogelijk behandelen, maar de VVD zou het met verkiezingen in het vooruitzicht niet verkeerd uitkomen als het wetsvoorstel op de lange baan gaat.

Beheer
WP Admin