Rundveehouderij

Achtergrond 14 reacties

Fosfaat hindernisbaan met onzekere uitkomst voor boer

Door Brussel teruggefloten invoering van fosfaatrechten bewijst: niets zo veranderlijk als de politiek. Een korte reconstructie en analyse.

Hoe veranderlijk die politiek is, bleek vorige week maar weer in Den Haag. In de wandelgangen werd vorige week stevig onderhandeld over de invoering van het fosfaatrechtenstelsel voor de melkveehouderij. Hoewel er een meerderheid in de Tweede Kamer voor de wet is, heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken (EZ) de oppositie nodig om het wetsvoorstel door de Eerste Kamer te krijgen. Daarvoor wordt stevig onderhandeld. Er is minimaal steun nodig van twee partijen, maar drie is logischer.

Verzoek van SGP om extra vragenronde

De onderhandelingen zijn niet eenvoudig. Het verzoek van SGP voor een extra schriftelijke vragenronde komt dus goed uit: dit biedt zonder gezichtsverlies extra tijd, omdat het debat hierdoor wordt uitgesteld. De neuzen staan nog dezelfde richting op: snelle behandeling is gewenst, om de wet 1 januari 2017 in te laten gaan.

En dan komt Van Dam met zijn Brusselse verrassing

Tot Van Dam op donderdag met een rigoureuze wijziging komt. De Europese Commissie fluit de staatssecretaris terug: het wetsvoorstel voldoet niet aan de staatssteuntoets en kan dus niet ingevoerd worden. De wet wordt gewijzigd en op zijn vroegst per 2018 ingevoerd. Uitzicht op een nieuwe derogatie was nog nooit zo ver weg.

De Europese Commissie fluit Van Dam terug: het wetsvoorstel voldoet niet aan de staatssteuntoets en kan dus niet ingevoerd worden

Kont tegen de krib

Direct gooit de Kamer de kont tegen de krib. Een verzoek van PvdA om de wet alsnog zo snel mogelijk te behandelen wordt alleen gesteund door GroenLinks en D66; zij zitten blijkbaar met een goed gevoel aan de onderhandelingstafel. Lodders (VVD) ziet het verzoek van haar coalitiegenoot echter niet zitten. Ze ziet geen noodzaak meer voor snelle behandeling nu de wet een jaar wordt uitgesteld. CDA, ChristenUnie, PVV en SGP hebben ook geen haast meer.

Hoe nu verder? PvdA heeft haast, VVD niet

Grote vraag is waar het allemaal op uit zal draaien. De grote spoed van behandeling voor 1 januari 2017 is verdwenen. Van Dam wil de wet toch zo snel mogelijk behandelen, als signaal naar Brussel dat Nederland het fosfaatprobleem serieus neemt. Met verkiezingen in het vooruitzicht zou het voor de VVD niet verkeerd uitkomen als het wetsvoorstel voorlopig op de lange baan wordt geschoven. Voor de boer rest niets anders dan onzekerheid die voorlopig nog langer zal duren.

Van Dam wil de wet toch zo snel mogelijk behandelen, maar de VVD zou het met verkiezingen in het vooruitzicht niet verkeerd uitkomen als het wetsvoorstel op de lange baan gaat.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Ik vermoed dat er iets anders speelt. Zowel in de zaak van de belastingsdienst(Wiebes) als in dit geval van van Dam op EZ, lijkt het alsof de Ambtenaren op het ministerie hun eigen plan trekken en uitvoeren. Het lijkt op een slecht gecamoufleerde revolte. De ambtenaren willen de Derogatie lozen en het lijkt ze te gaan lukken. Nu is de grote vraag of het landbouwbedrijfsleven inclusief FrieslandCampina en het beursgenoteerde ForFarmers deze politiek accepteren of tot de aanval over gaan. Het bedrijfsleven(de burger) is aan zet en de politiek dient te worden geparkeerd aan de zijlijn is immers niet capabel gebleken.

 • jeannettedekker1

  Ze hebben allemaal wel geslapen bij afschaffen van melkquotum. Goh nooit gedacht dat er meer koeien zouden komen.!!! Bijna niet te geloven.

 • farmerbn

  In Brussel kijken ze helemaal niet naar fosfaat. Het enige wat er is , is het plafond van 170 kg N uit dierlijke mest per ha. NL kijkt naar fosfaat omdat dat element makkelijker rekent. Melkveehouderij moet het mestprobleem op dezefde manier oplossen als de pluimveehouderij: gewoon opstoken en de as verkopen of gewoon op het land verspreiden als kunstmest.

 • alco1

  @farmerbn. Als wij kunnen aantonen dat er geen overbemesting is en Brussel gaat er niet in mee, dan is dat door het beleid van hier iets minder ter faveure van andere landen.
  Verbranden is in principe helemaal verkeerd. Het kost brandstof en het o zo belangrijke organische mest is verloren.

 • Peerke1

  Als een boer fouten maakt dan gaat hem dat hopen geld kosten en wel zo dat de boer jaren met verlies werkt.De Politicus maakt grote Fouten en wordt teruggefloten omdat de Politicus zijn Huiswerk Compleet fout gemaakt heeft, volgens de gestelde en hem duidelijke Wetgeving. Echter deze Politicus krijgt geen enkele korting op zijn loon en zegt niet eens Sorry. Conclusie de Boer is de Speelbal van de Politiek en heeft geen ene moer te zeggen, hard werken en luisteren.

 • koestal

  Ha ,de V V D zadelt na de volgende verkiezing de boeren toch weer op met een PvdA staatssecretaris,zo houden ze zelf de handen schoon,laat je niets wijs maken, van Baalen verknalt het voor de boeren en tuinders bij de Russen zodat de kaas niet meer weg gaan ,doordat Nederlanders door oorlogsgebied vliegen en neerstorten

 • oorspronkelijk

  allemaal meer melken en de overheid moet het oplossen
  praten we over volwassen wereld burgers
  hypocriet noem ik het en een rode kaart voor secundaire belangen behartigers.
  de commercie die volière stallen inde markt zet in klimaat met hoge lucht vochtigheid
  vloeren die nog goedgekeurd moeten worden
  wij zij duurzaam KASSA

 • fransdekeizer

  Waar het op uit draait ligt voor de hand. De LTO's en FC's beloofden in 2015 er zelf voor te zorgen onder het fosfaatplafond te blijven; s.v.p. geen overheidsbemoeienis was hun verzoek. Dit is niet gelukt. Ze zullen er net zo min in slagen de mestproductie voldoende terug te dringen. Boeren die nog kunnen groeien binnen de huidige wetgeving doen dat zo snel mogelijk. En dat zijn er veel. Weg derogatie vanaf 2018; weg fosfaatpladond en dus noodzaak fosfaatrechten; wel aanscherping grondgebondenheid, met peildatum ergens in 2de helft 2017 als voor iedereen zonneklaar is dat derogatie er niet komt. En verder moeten de provincies het maar uitzoeken.

 • vd m.

  @Koestal ... Dit is nog niet het enigste, wat dacht u van CETA het verdrag tussen Canada en o.a. Nederland. O.a. Belgie en Duitsland verwerpen deze overeenkomst.
  Hier in de NL hoor je er weinig over, minister Ploumen denkt dat het allemaal goedkomt, maar ik blijf erbij net als bij TTIP dat de Multinationals de "overhand"
  gaan krijgen en de producenten straks niets meer te vertellen hebben!!!
  Morgen 18 okt. wordt er over CETA gestemd in Den Haag en 27 okt. staat de datum voor ondertekening. Nederland let op u winkel want er spelen op dit moment heel veel verschillende belangen!!!

 • vd m.

  Een van de laatste artikelen geschreven door de Boerderij over CETA

  <>

 • vd m.

  Ik vind dat de Boerderij het aan iedereen verplicht is om op korte termijn een goed en helder artikel over CETA te schrijven met daarin de laatste stand van zaken en ontwikkelingen ...

 • koestal

  De chaos over fosfaat is nu wel compleet

 • hrkanger

  Heeft haast anders heeft hij niks gepresteerd.
  Moeste zijn parade paartje worden.
  wie wil hem dan nog hebben op de loonlijst na deze periode als hij afgeserveerd wordt.
  Mijn mening neem je verantwoording en stap op dat doen alle politici normaal.

 • koestal

  Rekken en er bij blijven

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.