Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

‘Eerst meten, dan actie’

Met drie voorbeeldbedrijven willen LTO Noord en provincie Utrecht het energiegebruik in de melkveehouderij fors omlaag brengen. Het bedrijf van Menno Veldhuizen uit Eemdijk is een van deze bedrijven. Hij ziet het project als een kans om de energiekosten te drukken.

Menno Veldhuizen geeft onmiddellijk toe, hij zou een mooi verhaal kunnen vertellen over duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar hij is liever eerlijk. Hij heeft zich aangemeld als voorbeeldbedrijf voor het project Energieneutrale Melkveehouderij om de energiekosten omlaag te brengen.

“Ik ben ondernemer, op dit moment komt elke euro energiebesparing mij heel goed uit”, zegt Veldhuizen. “Als voorbeeldbedrijf krijgen we begeleiding in onze speurtocht naar een efficiënter gebruik van energie. Dat leidt ongetwijfeld tot kostenbesparing. Dat we hiermee ook werken aan ons imago is natuurlijk wel mooi meegenomen.”

Energieproject voor boeren

Zeventien bedrijven hadden zich voor het energieproject in de provincie Utrecht aangemeld. Uit deze groep zijn drie boeren uitgekozen om de komende jaren als voorbeeldbedrijf te fungeren. Zij krijgen ondersteuning bij het nemen van maatregelen om het energiegebruik omlaag te brengen. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om zelf energie te produceren. Het drietal dient komende jaren als voorbeeld voor collega-veehouders in Utrecht om stapsgewijs te komen tot een energieneutrale melkveesector.

Veldhuizen heeft samen met zijn vrouw, broer en ouders een melkveebedrijf in Eemdijk met een aantal neventakken. Het bedrijf is ook zorgboerderij en kinderboerderij. Ook biedt het bedrijf groepen bezoekers de mogelijkheid om te sporten, zowel binnen als buiten. “Die afwisseling vind ik prachtig, geen dag is hetzelfde.”

Zijn zestig koeien staan in een nieuwe stal en worden sinds de nieuwbouw automatisch gemolken. Het energiegebruik is toegenomen van circa 37.500 kWh naar 52.000 kWh per jaar. Veldhuizen: “De melkrobot is een van de oorzaken. Maar ook het sport- en horecagedeelte is geprofessionaliseerd. Meer lampen, meer koelkasten. Bovendien zijn hier meer zorgcliënten actief. Dat alles zie je terug in de energierekening.”

Menno Veldhuizen: "Ik laat me verrassen door de meetgegevens en het advies van deskundigen." <em>Foto: Ton Kastermans</em>
Menno Veldhuizen: "Ik laat me verrassen door de meetgegevens en het advies van deskundigen." Foto: Ton Kastermans

Kosten scherp krijgen

Zijn focus lag de laatste jaren op vergunningverlening en financiering. “Nu is het moment daar om de kosten scherp in beeld te krijgen en waar mogelijk te drukken. Energie is daarbij een belangrijke post. Inmiddels zijn meters geïnstalleerd om het gebruik van de verschillende apparaten en installaties precies in beeld te krijgen. Meten is weten, vervolgens gaan we op zoek naar de meest efficiënte maatregelen om het elektriciteits-, gas- en dieselgebruik te verlagen.”

Hij heeft nog geen duidelijk beeld waar de besparingsmogelijkheden precies liggen. “Ik laat me verrassen door de meetgegevens en het advies van de energieadviseur van het project. Ik heb bijvoorbeeld al een voorkoeler aangeschaft, maar nog niet aangesloten. Straks kan ik op de meter precies zien hoeveel besparing dat oplevert. Zo kan ik de voorspelling van de leverancier controleren. Bewustwording, daar gaat het om in dit project.”

Advies is welkom

Zijn doel is om het energiegebruik terug te brengen naar het niveau van voor de nieuwbouw, een verlaging van zo’n 25%. Vervolgens wil hij kijken naar de mogelijkheden van energieproductie. Hij ziet kansen. “Het dak van onze nieuwe stal ligt pal op het zuiden, ideaal om zonnepanelen op te leggen. Of die investering rendabel is, hangt af van de berekeningen. De panelen worden goedkoper, maar aan de andere kant is elektriciteit goedkoper geworden. De vraag is natuurlijk of fiscaal gezien dit het juiste moment is om te investeren in zonnepanelen. Maar misschien is mestvergisting een beter alternatief. Advies hierover kan ik goed gebruiken.”

Komende jaren krijgt Veldhuizen regelmatig bezoek van collega’s. Zij worden op het bedrijf geïnformeerd over de genomen maatregelen en de resultaten daarvan. “Veel boeren kijken de kat uit de boom, ze gaan niet af op veelbelovende cijfers in mooie brochures. Eerst zien dan geloven. Hier kunnen ze straks in de praktijk zien wat het resultaat is.”

Ooit energieneutraal? Veldhuizen: “Dat is wel mijn streven, ik zie wel hoe ver we komen. Hoe verder, hoe beter.”

Laatste reacties

 • Maas1

  Een verbruik van 52.000 x 0.12 = € 6240 p.j aan electra kosten incl energie belasting
  Zonnepanelen;52.000 x 0,85 ct incl montage excl btw = € 44.200 x 2,3% groenfinanciering = € 1017 p.j. € 44.200/12jaar aflossing is € 3684 + € 1017= € 4701 p.j. € 6240-€ 4701 = € 1539 p.j voordeel en volledig energie neutraal en onafhankelijk voor de komende 20 - 25 jaar. Succes er mee!

 • landboer

  Waar laat ie al die stroom! Hier ook 60 koeien melken + 1,5 woonhuis + grote werkplaats met allerlei apparatuur: stroomverbruik 18000 kWh.

 • feikema

  Zie ook even op onze site: ABE- duurzaam.frl of facebook.
  Wij bieden een op maat pakket aan, voor besparingen op energie.

 • cor vroege

  Een kw stroom kost incl energie belasting en btw ongeveer 0,25 cent ,was het maar waar dat een kw 0,12 cent kost,dus berekening klopt niet helemaal volgens mij.welke energie maatschappij heeft u?

 • Maas1

  Cor, u betaald wellicht een consumenten prijs een optie zou kunnen zijn om u bij een inkopers collectief aan te sluiten, waarbij via inschrijving van verschillende energie leveranciers de goedkoopste partij voor een bepaalde periode mag leveren. Ook hier geld niet melken,maar uitmelken.

 • vandenbrandcv1

  Met een slimme meter kun je van uur tot uur zien wat je stroomverbruik is. De meter kost E 60,00 en soms sponsoren leveranciers de meter deels.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.