Rundveehouderij

Achtergrond 33 reacties

Van Dam: melkveehouder is groei sinds 2 juli kwijt

Melkveehouders zullen hun groei sinds 2 juli 2015 sowieso kwijtraken bij de invoering van fosfaatrechten. Die boodschap geeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Hij begrijpt dat melkveehouders snel duidelijkheid willen over de invoering van fosfaat rechten. "Vanuit het oogpunt van de melkveehouder heeft het al te lang geduurd.

"Maar het stelsel moet goed en zorgvuldig worden opgesteld, omdat de effecten zo groot zijn. Het is mijn ambitie om dat rechtvaardig te doen, maar dat vereist juridische zorgvuldigheid", zegt Van Dam.

Juiste stimulansen

Een van de zorgen van de staatssecretaris is dat het systeem de juiste stimulansen moet hebben. "We voeren een nieuw sturingsinstrument in, waarvan het negatieve effect misschien intensivering kan zijn. Dat willen we juist niet. Het gaat ons er om een juiste balans te hebben tussen landbouw en natuur."

Risico op kwijtraken derogatie

De melkveehouderij in Nederland is sterk, zo benadrukte Van Dam tijdens zijn bezoek aan de Grüne Woche in Berlijn tegenover de buitenlandse pers. Daaraan legde hij uit dat Nederland het risico loopt de derogatie kwijt te raken omdat het fosfaatplafond wordt overschreden. "De zuivel is sterk. Maar ik heb wel zorgen over de fosfaatproductie. De situatie is zorgwekkend."

Laatste reacties

 • hietkamp

  Geen rechten eerst kijken wat de wet AMvb veroorzaakt die 01-01-2016 is ingegaan dan weer kijken zou ik zeggen. Het is zo een gekkehuis er wordt al in iets gehandeld van wat er nog niet is. Ik zou zeggen verkoop de berevacht niet eerder dan de beer geschoten is

 • alco1

  Waarom zorgen om de fosfaat productie?
  Ik denk dat ze daar allemaal zo dom zijn dat de derogatie verdwijnt omdat het plafond wordt overschreden.
  Maar dat fosfaatrechten dan nog gewoon blijven.
  Ik meende toch stellig dat plafond was afgesproken in ruil voor behoud derogatie.
  De criminelen zitten in ons eigen land.

 • henver1

  Hufterpolitiek!!!!!!!!

 • gertke

  Waarom hebben varkenshouders indertijd onder het regime van Jozias ook alweer 10 % ingeleverd?

 • frl

  Fosfaatreferentie 0 dan mocht je groeien tot 0 overschot,zonder verwerking,dus ik een nieuwe stal bouwen ik kon dan verdubbelen,en nu dit bedankt intensieve.

 • janlookamp

  leuk zo'n rooie die de regels bepaalt

 • winden

  Inderdaad @frl

 • DJ-D

  Misschien bedoelt hij de fosfaatproductie in Marokko en komt het helemaal goed!

 • 344412

  Men creëert liever problemen, levert werk voor ambtenaren, echt PvdA beleid.

 • wmeulemanjr1

  Alsof fosfaat vergif is, in grote delen van de wereld is er gebrek aan. Exporteren die fosfaat, we hebben toch de haven niet voor niets, breng het waar ze het nodig hebben. Maak van een bedreiging een kans!

 • 344412

  Mis Dijksma nu al, ook rood, maar hart voor boerengezinnen.

 • v w

  Eerst ons allemaal laten bouwen, volle bak leges innen en in recessie tijd konden wij mooi de bouw deels mee overeind houden. En nu ons weer gauw een molensteen om de nek hangen. Mr van dam en zijn collegas hebben daar geen last van die zijn salaris is voor 8 jaar gegarandeerd en het liefst ook nog in 4 dagen, en wij kunnen weer komende jaar voor nop gaan werken U bent bedankt

 • Peerke1

  Weg met die derogatie en ieder produceren zoveel grond als die heeft.

 • wmeulemanjr1

  Jammer dat de hele melkveehouderij over 1 kam geschoren word. Waar is de AMvb dan voor in het leven geroepen?? Blijkbaar word alleen naar de theorie gekeken.

 • slatan

  Altijd weer dat woordje natuur om populair over te komen. Heeft volgens mij niet veel te maken met de natuur meneer Van Dam.

 • Broederijbrok

  Van Dam is de spreekbuis, mooi ver weg in Berlijn het
  verhaal vertellen.

 • melkveehouder .

  Als ik me niet vergis is dit bericht al eerder door Boerderij geplaatst en heeft het weinig nieuwswaarde.

 • Insp.

  Inderdaad geen nieuws dit is 2 juli door Dijksma al naar buiten gebracht. Daarna ook niet meer gewijzigd.

 • mali

  koeienboeren boos op de overheid?

  ga eens met je (ex)collega's praten.

  Dit gaat (Z)lto niet recht lullen voor julie

 • Daatje

  Kom op jongens laten we nu eens eerst naar ons zelf kijken.
  Het fosfaat probleem was bekend en wat heb jij als individuele boer gedaan.... Ja kijk eens goed in de spiegel.

 • stonehill

  Volgens mijn,hebben die grote stallen juist geleid tot deze melkprijs,en dus ook voor overschrijding fosfaat.
  het gewone fam bedrijf word hierdoor kapot gemaakt.
  Dus ga nou niet lopen zeuren over fosfaatrechten,dat kan en moet het pensioen worden voor het (kleine) fam bedrijf.

 • massan

  ER IS GEEN FOSFAATPROBLEEM. Als koeienmest wordt verwerkt en/of wordt uitgereden volgens de norm, is er geen extra belasting voor natuur. Jammer dat Van Dam weer op de proppen komt met 'Natuur". Naar mijn mening is dit op een onfatsoenlijke manier populair doen bij de burgerbevolking. Dit is de doelgroep voor de te behalen stemmen bij de volgende verkiezingen; wij boeren worden hiervoor opgeofferd en als zondebok weggezet. Het maximaal te houden koeien is al geregeld in andere wetgeving. De afspraak met Brussel over het fosfaatplafond i.v.m. derogatie is gewoon een onzinnige afspraak; heeft niets met bedreiging van natuur te maken.

 • John*

  tijdens de meitelling opgeven waar je je mest in het lopende jaar gaat laten (verantwoord!!) en dat is het aantal beesten wat je in het lopende jaar kan houden. dan zijn we ook van al die paniekhandel in december af in rechten, wordt de mestafzet vele malen efficienter en weet iedereen waar die aan toe is. waarom achteraf alles in orde maken als het ook vooraf kan?

 • zeugenhouderij!!

  ik had wel vertrouwen in die van dam maar krijg steeds meer de indruk dat hij niet aan onze kant staat.

 • wienbemelmans

  Ik had toen hij net aantrad al gewaarschuwd dat ze niet te vertrouwen zijn het zijn allemaal baantjes jagers.puur voor eigen zak.

 • Zents beheer

  Vind van hem wat je er van vinden wilt maar in dit geval herhaalt Van Dam de uitspraak van de vorige staatssecretaris .Ook geen nieuw standpunt dus.Ik heb nog meer moeite met uitspraken van LTO als zou elke sector onder z'n plafond moeten blijven. Het was LTO die aandrong op een flinke uitbreiding in de pluimvee en varkens sector door de POR.regeling terwijl een meerderheid in de sector dit niet eens wilde. Wees dan consequent en trek dit er af en tevens alle pluimveemest (95%) welke niet meer op Nederlandse bodem komt. Dan hoeft er geen melkveehouder in te leveren.

 • Jan Veltkamp

  @wmeulemanjr1. Exporteren is prima. Waar is je verwerking om het fosfaat eruit te halen. Voor zover ik mij kan herinneren is er vanuit de rundveezijde nog niks en dan ook helemaal niks gedaan om het overschot weg te werken. Hoe kun je dan lullen over exporteren als je niks voor elkaar hebt?

 • W Geverink

  De remmen er af en het gas er op riep LTO terwijl het eigenlijk al duidelijk was dat in Nederland voor het melkquotum een andere beperking terug zou komen. De top ondernemers die er op gegokt hebben dat de soep niet zo heet gegeten wordt als dat ie wordt opgediend en niks geregeld hadden kunnen mekaar nu gelukkig nog keihard beconcureren op het gebied van caravan stalling...

 • PIETER123

  Met fosfaat rechten geef je de politiek een instrument om af te romen.Als nu de rechter toch vaak grote intensieve groeiers beloond. Net als toen bij de varkens.Juist dan ga even weer 4 % of meer afromen.We beginnen rustig met dacht zo ongeveer met 10% .Mag de LTO-Noord nog goede sier halen om er een procent af te snoepen.Een soort bonus voor de veroorzaker .Komt nu de zuivel ook erg goed uit met deze lage olieprijzen en overstroomde melkfabriek.Hoezo een belangenbehartiger voor boeren.Stel plafond ter discussie gezien tijdstip 2002 net na de MKZ en varkenspest Was toen einde melkquotering al bekend?Een erg belegen plafond wordt nu weer van stal gehaald.Bijna 15 jaar oud man.
  .Laat eerst de ANvb zijn werk maar doen.

 • hietkamp

  Ik ben wel met John* eens, als je kan aangeven waar je mest kan laten dan kan je dat ook gaan produceren. Die gegevens zijn wel beschikbaar.

  Ik ga even op mijn manier simpel bekijken, deogratie zorgt er alleen maar voor dat je meer stikstof op land mag brengen 230kg dacht ik tegenwoordig. Nu is fosfaat plafon gekoppeld aan deogratie, omdat andere europeese landen dat hebben geëist. Dus als je nu niet mee doet aan deogratie dan hoef je ook geen fosfaat rechten?

  Want AMvB is ook vanwege deogratie, doe je niet mee geldt deze dan ook voor NIET deogratie bedrijven.

  Wat ik gewoon wil zeggen het is al zo wir war weten we met zijn allen nog wel hoe het werkt. Als we dat niet eens duidelijk is, moeten we dan wel verwachten dat de regels werken. Denk dat ze dan juist niet werken en eerder negatief effect hebben en een grote berg met geld verslinde waar Nederland naar de malemoeren door gaat. Als je goed kijkt zie je dat al gebeuren dat Nederland bezwijkt onder al zijn/haar regeltjes. We hebben tegenwoordig slecht geregeld met zijn allen.

 • alco1

  De regeltjes zijn van dien aard dat de adviesbureau's op een rij staan hun diensten aan te bieden.
  Wat zijn zij blij met al die ondoorgrondelijke wetjes.

 • Genie

  v w, wie heeft jou laten bouwen? heb zelf gedaan en graag de leges betaald, anders geen vergunning. Werk al honderd jaar zo. had maar in loondienst gegaan. Veel beter , toch??

 • johndekoeijer@kpnmail.nl

  De Noordzee is te schoon, de vissen hebben niet genoeg te eten, komt door te weinig fosfaat las ik laatst. Kunnen jullie je mest niet gewoon door een leiding in zee pompen?

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.