Rundveehouderij

Achtergrond 2024 x bekeken

Rust teruggekeerd in slachtkoeienhandel

De prijs van slachtkoeien is weer terug op het niveau van voor week 1 van dit jaar. In week 1 daalden de prijzen van slachtkoeien door een zeer groot aanbod.

In die week werden ruim 15.500 runderen geslacht. Nu de rust is teruggekeerd in de markt kunnen de prijzen weer omhoog.

Vee&Logistiek verhoogt prijzen met 10 cent

Vee&Logistiek Nederland verhoogde vorige week vrijdag de prijzen over de gehele linie met 10 cent per kilo. Een O-kwaliteit slachtkoe brengt op basis van die notering maximaal €2,75 per kilo op. Dit is 20 cent per kilo meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Ook op de veemarkt in Bunnik werden de prijzen maandagochtend met 10 cent per kilo verhoogd. Het aanbod was met 76 dieren aan de kleine kant, waardoor de handel vlot verliep. Een slachtkoe van O-kwaliteit noteert daar tot maximaal €2,90 per kilo.

Melkveesector moet krimpen vanwege fosfaatplafond

Prijzen kunnen gewoonlijk in de periode tussen eind januari en mei omhoog. Dit jaar zal daar naar verwachting geen uitzondering op zijn, tenzij er een grote uitstoot van koeien op gang komt na invoer van fosfaatrechten. Verwacht wordt dat de sector flink moet inkrimpen om aan het fosfaatplavond te kunnen voldoen. Zodra er veel koeien in een korte tijd naar de slacht gaan, zal dit negatieve gevolgen hebben voor de prijs.

Prognose: stabiel tot hoger.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien Bunnik vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Koeien
aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.