Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Pyrogenium geeft gelijk resultaat als antibioticum

Behandeling van gewrichtsontsteking bij vleeskalveren met de alternatieve middelen Pyrogenium en Promotion geeft hetzelfde resultaat als een behandeling met antibioticum.

Dat stelt ECOstyle op basis van onderzoek in samenwerking met vier dierenartsenpraktijken en de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Onderzoek uitgevoerd op 24 bedrijven

Het onderzoek is uitgevoerd op 24 bedrijven. Hierbij is de standaardbehandeling met antibiotica en ontstekingsremmers vergeleken met een alternatieve behandeling met Pyrogenium compositum en Promotion (een uitwendige gewrichtslotion). 28 dagen na de start is voor beide groepen een significante verbetering zien. Bovendien is in dit onderzoek geen significant verschil aangetoond tussen de traditionele behandeling met antibiotica en de alternatieve behandeling zonder antibiotica. Behalve dat de alternatieve therapie bijdraagt aan antibioticareductie is er ook geen risico van resistentieontwikkeling.

Gewrichtsontsteking terugkerend probleem

Gewrichtsontsteking is een regelmatig terugkerend probleem dat lastig te behandelen is. Bij vleeskalveren treedt het vaak 5 tot 10 weken na het opleggen op en vraagt dan veel aandacht van zowel veehouder als dierenarts. In veel gevallen is een infectie met mycoplasma de oorzaak van deze gewrichtsontsteking. Deze ontsteking is lastig te bestrijden met antibiotica. Daarnaast probeert de sector het antibioticagebruik terug te dringen. Volgens ECOstyle kan een nieuwe vorm van therapie daarin verandering brengen.

Laatste reacties

  • tinus888

    hadden ze geen groep zonder antibiotica en Pyrogenium ?

  • Bennie Stevelink

    @tinus888, jij suggereert dat er mogelijk geen verschil zit tussen helemaal niet behandelen en behandelen met Pyrogenium?

Of registreer je om te kunnen reageren.