Rundveehouderij

Achtergrond 3165 x bekeken 12 reacties

Nog geen witte rook verwacht bij melkveediscussie

Het ziet er niet naar uit dat de regiegroep die zich buigt over de fosfaatrechten voor de melkveehouderij er woensdag uit komt tijdens het bestuurlijk overleg in Den Haag.

De deelnemers van de regiegroep, vertegenwoordigers van de melkveehouderij, natuur- en milieuorganisaties en het ministerie, zijn nog sterk verdeeld over de wijze waarop de melkveehouderij begrensd moet worden. "Het is een overleg, maar dat wil niet zeggen dat dit het laatste overleg is", aldus een van de deelnemers. Ook spreekt het ministerie inmiddels over duidelijkheid in februari en niet over januari, waar eerder over werd gesproken. De staatssecretaris verwacht over 'enkele weken' duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Fosfaatrechten

Landbouw- en milieuorganisaties zijn sterk verdeeld over de fosfaatrechten. LTO Melkveehouderij is voor het invoeren van fosfaatrechten als minst slechte oplossing voor de overschrijding van het fosfaatplafond, maar is tegen een generieke korting. De organisatie pleit er voor het overschot aan fosfaatproductie in te leveren via een korting op fosfaatrechten bij de handel in rechten, dit duurt langer maar is minder pijnlijk voor de sector. Kees Romijn (LTO) vindt dat Nederland een goed verhaal heeft richting Brussel, ook als het fosfaatplafond eventueel meerdere jaren wordt overschreden. "De extra mestproductie komt immers niet op het land terecht." Stichting Natuur en Milieu blijft bij de fosfaatbank als beste oplossing voor de overproductie. Zij willen grondgebonden bedrijven vrijstellen van het inleveren van fosfaatrechten.

Regiegroep

Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma richtte de regiegroep op om mee te denken over een stelsel van fosfaatrechten. Belangrijkste vragen hierbij zijn hoe de rechten worden verdeeld over de melkveehouders, hoe gekort kan worden om terug te komen onder het fosfaatplafond en hoe er met knelgevallen omgegaan moet worden.

Laatste reacties

 • alco1

  WEG met die fosfaatrechten.
  Nergens op gebaseerd en het feit dat verwerkte mest niet van het plafond afgetrokken mag zegt genoeg over de noodzaak er van.
  Het LTO laat zich ringeloren en chanteren met de vrees van dierrechten.
  Leest dan niemand dat er al tekorten aan fosfaat zijn in het water en al helemaal op het land met PAL waardes van onder de 20.

  Het zijn allemaal????????

 • Farmer4life2

  Verwerking van mest heeft tegenwoordig maar 1 doel.

  De mest prijzen te limiteren.

  De akkerbouwers lachen zich rot! Die krijgen een compleet jaarloon voor de mest die zij ontvangen en hoeven ook nog minder kunstmest te strooien. Dubbel doel!

  Ze hoeven alleen iets meer te rekenen, niet over geld.... Maar hoe ze de gewas benodigdheden kunnen aanvullen met welk soort kunstmest

 • melkveehouder .


  Eergisteren in de Telegraaf een artikel over een onderzoek van de Universiteit Amsterdam. Conclusie: in de Noordzee is het fosfaatgehalte inmiddels te laag door fosfaatarme wasmiddelen en het aangepast bemestingsbeleid. "We zijn doorgeschoten met het fosfaatbeleid" aldus de ecologisch onderzoekster. Laat de Tweede Kamer hiervan wetenschap hebben en in wijsheid handelen door de bemestingsnormen van fosfaat op de landerijen te verhogen, en het fosfaatplafond los te laten. Overigens had Dion Graus van de PVV toch gelijk met zijn opmerking dat we de fosfaatproductie van ons vee juist moeten omarmen. Eens kijken of ze hem in de Tweede Kamer kunnen pareren met deze stelling, nu uit wetenschappelijk onderzoek zijn gelijk blijkt.

 • melkveehouder .

  Excusée; artikel stond gisteren in de Telegraaf en niet eergisteren.

 • hansvanbergen

  Allemaal heel leuk en heel aardig en natuurlijk is het de vraag wat het nut. is van fosfaatrechten. Maar men wil een begrenzing van het aantal koeien. MEN is in dit geval de zuivelindustrie, Natuur en miljeu pvda sp groen links gristendemocrten pvdd cda d66 etc. Alleen als er een kabinet sgp/vvd komt is er een kans dat de veestapel nog kan groeien.
  Als de fosfaatwetgeving niet doorgaat komt er snel iets anders.

 • hansvanbergen

  Beetje vreemd dat Romijn 2014 noemt terwijl de Rabobank v Huirne gister nog sprak over 2 juli

 • Wim Toornstra

  Haal een x aantal miljoen varkensrechten uit de markt. Room daar stevig op af en zet ze om in rundvee fosfaatrechten.
  Win win.

 • geen boer

  Het voordeel van een regulering op basis van fosfaat is dat de sectoren eenvoudig uitwisselbaar (kunnen) worden, en dat het duidelijk richting Brussel te presenteren is.

 • leftturn

  van alle mestproducerende sectoren is er 1 die geen plafond wil en vervolgens ook nog rechten van een andere sector af wil nemen.
  fosfaat is niet het probleem, kijk ook naar nh3/methaan/melkprijs. wat is nu eigenlijk de reden om meer te gaan melken?
  het probleem is niet het rechtenstelsel, maar dat dit niet al twee jaar eerder ingevoerd is. nu is men een worst voorgehouden en deze wordt weer ingetrokken. een rechtenstelsel voor melkvee is recht doen aan de situatie in NL, pluimvee en varkens door derogatie!! aan rechten gebonden. de sector die het meest belang heeft bij derogatie geen rechten: absurd.

 • melkveehouder .

  Pardon @lefturn? Je kunt het ook anders zien. Melkvee behalve grondgebonden ook nog aan fosfaatrechten gebonden. Gaan we de grondgebondenheid voor de andere sectoren dan ook maar even invoeren? Dan weet je gelijk wie er voordeel heeft van derogatie. Ik vind het erg dit te moeten schrijven want we worden tegen elkaar opgezet en uitgespeeld c.q. we laten ons uitspelen. En dat is slecht. Het hele milieuverhaal is een wassen neus. We mogen in Nederland niet meer dieren houden vanwege het milieu. Wel doen we het huisvuil van Duitsland importeren om de huisvuilverbrandingsovens rendabel te krijgen. Hiermee wordt het milieu pas echt belast.Maar daar hoor je die linkse rakkers niet over.

 • alco1

  @Lefturn.
  Er zijn heus wel boeren die voor fosfaatrechten zijn, vooral die de mest niet op eigen grond kunnen plaatsen.
  Tegen rechten zijn de boeren die hun mest kunnen plaatsen op eigen land, die de zgn. latente ruimte hebben.
  Ook de andere sectoren met die latente ruimte kijken anders dan jij schetst.

 • harmelling

  Fosfaatoverschot kan zo opgelost worden volgens mij.
  Las net dat de zeeén en oceanen fosfaat tekort hebben.
  Dus daar kan het naartoe gebracht worden.
  Probleem opgelost.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.