Rundveehouderij

Achtergrond 2844 x bekeken 15 reacties

Melkveehouders op audiëntie bij Paus Franciscus

Leden van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en Dutch Dairymen Board (DDB) gaan op woensdag 27 januari op audiëntie bij Paus Franciscus. Dat gebeurt samen met collega's die zijn aangesloten bij de koepelorganisatie European Milk Board (EMB). Een interview met de Nederlandse vicevoorzitter Sieta van Keimpema.

Nederland exporteerde in 2015 meer zuivel ten opzichte van een jaar eerder, maar desondanks daalde de exportwaarde met 10%, als gevolg van de sterk gedaalde prijzen. Een deel van het overschot aan zuivelproducten wordt gedumpt op markten in Afrika, zo stelt Van Keimpema. De afschaffing van de Europese melkquotering heeft volgens haar alleen nog maar problemen veroorzaakt.

De EMB hecht veel waarde aan het gesprek met de Paus, die zich al meerdere malen kritisch heeft uitgelaten over maatschappelijke kwesties en het heersende economische systeem.

Waarom gaat de EMB op audiëntie bij de Paus?

"Het idee om een audiëntie aan te vragen ontstond tijdens onze laatste ledenvergadering in Italië, oktober vorig jaar. De Paus behoort tot de meest invloedrijke mensen ter wereld en kan mogelijk helpen misstanden op de melkmarkt onder de aandacht te brengen."

Gaan er meer Nederlandse melkveehouders mee?

"Ja, we gaan met een afvaardiging van 11 melkveehouders, aangesloten bij de Nederlandse Melkveehouders Vakbond of de Dutch Dairymen Board. In totaal bezoeken 140 EMB-leden de Heilige Mis die door Paus Franciscus wordt opgedragen in Vaticaanstad. Als EMB-bestuur krijgen we daarna de gelegenheid de Paus persoonlijk te ontmoeten, om de problemen in de Europese melkveehouderij onder de aandacht te brengen."

Sieta van Keimpema. Foto: Jan Willem Veldman
Sieta van Keimpema. Foto: Jan Willem Veldman

 

Wat verwacht de EMB van het bezoek?

"Paus Franciscus heeft zich regelmatig uitgelaten over maatschappelijke kwesties en vraagtekens geplaatst bij het heersende economische systeem. We hopen dat hij zich ook wil uitspreken over misstanden op de melkmarkt. We zien nu bijvoorbeeld dat Nederland in 2015 meer zuivel heeft geëxporteerd ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de exportwaarde is gedaald. Helaas wordt een deel van het zuiveloverschot, dat is ontstaan na afschaffing van de melkquotering, gedumpt in Afrika. Zo concurreren zuivelondernemingen als Danone, Arla en FrieslandCampina melkveehouders in Burkina Faso kapot, door hun zuivelproducten goedkoper op lokale markten aan te bieden. Dat klinkt anders dan het verhaal van de zuivel dat ze succesvol nieuwe markten hebben aangeboord."

Nederlandse melkveehouders besluiten toch zelf meer te melken?

"Melkveehouders kunnen in tijden van slechte prijzen niets anders dan hun productie verhogen om aan hun betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Ze worden door Brussel gedwongen op deze manier te werken. De afschaffing van de melkquotering heeft niets goeds gebracht. Ook de invoering van fosfaatrechten gaat niet helpen. Ook in een land als Ierland wordt flink gas gegeven wat betreft de melkproductie."

Wat te doen?

"We zien bij FrieslandCampina dat een bonusregeling om de melkproductie te beperken van plus 2 cent werkt. Dat laat zien dat een systeem, waarin de productie tegen een geringe vergoeding wordt aangepast op de vraag, kan werken. Van de markt hoeven we het voorlopig niet te verwachten. Voorspellingen dat het na de zomer beter gaat worden, geloof ik niet. De melkproductie in de EU en VS gaat alleen maar omhoog, pakhuizen liggen meer dan vol en de olieprijs lijkt alleen maar verder te dalen. Dan hebben we het nog niet eens over de negatieve gevolgen van terrorisme op de consumptie en export van zuivelproducten."

Lees meer over de audiëntie in Boerderij Vandaag van dinsdag 26 januari.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Sieta van Keimpema is de enigste bestuurder die het gelukt is groepen boeren zodanig tegen elkaar op te zetten dat ze letterlijk met elkaar op de vuist gingen. En nu bij de Paus op audiëntie????

 • Bennie Stevelink

  Dat Afrika-verhaal is natuurlijk een lachertje. In 2007 was er enige schaarste op zowel de graan als zuivelmarkt waardoor er in verschillende landen in Afrika onrust ontstond doordat voedsel duurder werd.
  Door dezelfde oorzaak ontstonden in 2011 de burgeroorlogen in Noord Afrika.
  Keimpema gaat er ook aan voorbij dat FC in vrijwel alle landen waar ze actief zijn moeten bijdragen aan de ontwikkeling van lokale melkveehouderij. Zo is Atze Schaap aangesteld om in China te helpen met ontwikkeling van lokale melkveehouderij en Siebren Attema voor zuidelijk Azië en Afrika.

 • leftturn

  wel mooi deze ommezwaai van de nmv. toch voor een soort fosfaatrechten dus.

 • Can

  Naar de Paus?
  Ongelooflijk ............

 • Can

  Echt niet te geloven
  Waar komen die boeren vandaan ?

 • Can

  Er zal toch wel gebeden kunnen worden naar een landbouw heilige of zoiets , of een nieuwe heilige voor onze lieve melk vee boeren

  Is dat pater Pio of zoiets

 • info36

  Respectloze reacties snijden geen hout.

 • Can

  Hoezo respect ?
  Alle kerkbanken zijn bijna leeg
  Maar als er nood is gaan we weer naar de kerk
  Gewoon triest .
  en niet te geloven

 • Bennie Stevelink

  @Can, de patroonheilige voor de boeren is St. Isidorus.

 • WGeverink

  LTO heeft het voor de melkveehouders al dermatig verprutst dat door een praatje met de Paus de situatie er alleen maar beter op kan worden...

 • Can

  Dan zou de LTO ter biecht moeten , dat lijkt mij het gevolg van deze stap !
  En na 10 weesgegroetjes en een paar onze vaders gaat iedereen weer terug naar huis .
  Heel vroeger hielp dit en bracht veel geld op .
  De zonde kon je afkopen
  Maar in 2016 werkt het niet meer
  Dit lost de kerk niet op
  De politiek gaf de boeren de vrijheid van kiezen , quotum is er af
  De boeren hebben de rest zelf gekozen (gezondigd) om te doen
  Nu moet iedereen het oplossen ,zelfs de paus ,eigenlijk houd de boer zich voor de domme , en hoopt dat het goed komt (voor hem)
  Of niet !
  Dit lost zich van zelf op , vraag en aanbod ,diegene die dat niet volhoudt houdt er vanzelf mee op
  Dit principe werkt overal in de wereld , en nl speelt nu ook mee , gefeliciteerd
  Of je leert het spel heel snel of je bent de verliezer
  Lees de spel regels voor het spel begint
  Nl dacht het spel te leiden maar wordt nu bespeelt

 • daan1908

  Eerst bedelen bij de bank om geld voor een nieuwe stal en nu bij de Paus om begrip voor de situatie die dan ontstaat . Deze mensen moeten zich echt afvragen waar ze mee bezig zijn . Hebben ze ook toen de melkprijs 45 cent was iets extra in het kerkzakje gedaan ? Ik hoop dat de Paus hun daar ook even aan helpt herinneren , kunnen ze beter slapen !

 • geen boer

  meestal hoor je die 'wij maken de markt in Afrika kapot' praatjes uit de zieligheidsindustrie, maar nu dus ook uit de boerenlobby. Waarom eigenlijk? Wat is het belang voor de NL melkveehouder?
  Maar goed, de mogelijkheid tot een audiëntie bij de paus krijg je niet zo maar, dat is een hele eer en een ervaring voor je leven. Dat snap ik ook wel.

 • W Geverink

  @Daan1908. De belangenbehartigers die bij de Paus op bezoek gaan vertegenwoordigen boeren die het inkomen uit hun melkerij belangrijker vinden dan het productie volume. Ik weet zeker dat de Paus het probleem wel snapt maar ook niet meer terug kan draaien wat gedaan is. De periferie heeft in ieder geval een tijd lang geweldig zaken gedaan. Veel boeren hopen in de tussentijd dat ze door het geloof in de mooie verhalen van hun "belangenbehartiger" niet failiet gaan of terecht komen bij de bijzonder beheer afdeling van hun bank.

 • PIETER123

  leftturn hoezo een ommezwaai NMV om voor fosfaat rechten te zijn. Ik heb twee keer de tekst over gelezen en en weet niet welke bril ik moet op zetten om dit te kunnen lezen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.