Rundveehouderij

Achtergrond 12289 x bekeken 6 reacties

Melkveehouderijen steeds vaker in bijzonder beheer

Banken plaatsen melkveehouderijen steeds vaker in bijzonder beheer, soms ook bij beperkte liquiditeitsproblemen. Het percentage is gestegen van ongeveer één naar 2 tot 4%, oftewel van 150 naar 300 tot 600 bedrijven. Dat zegt Lubbert van Dellen, directeur Food & Agri van accountant- en adviesbureau Accon AVM.

Bijzonder beheer betekent dat een bedrijf onder verscherpt toezicht wordt geplaatst. Over bepaalde uitgaven kan de ondernemer dan niet meer zelf beslissen. Het bedrijf wordt aan een nieuwe analyse onderworpen waar soms een ander risicoprofiel dus hogere rente op volgt.

In bijzonder beheer vanwege mestdossier

Van de melkveehouderijen die in bijzonder beheer zijn geplaatst, heeft het grootste aantal een stal gebouwd en gefinancierd die niet vol staat en mogelijk niet vol zal komen. Soms staat de maatschappelijke acceptatie ter discussie. "Voor het eerst zien we bedrijven die ook bij beperkte liquiditeitsproblemen in bijzonder beheer geplaatst worden, omdat banken zich afvragen of het plan dat onder financiering ligt wel uitgevoerd kan worden."

Banken zijn bezorgd over het mestdossier en de wijze waarop fosfaatrechten worden ingevoerd, zal volgens Van Dellen bepalen of de nieuwe trend dat melkveehouderijen onder bijzonder beheer worden geplaatst, doorzet. Ze vragen bedrijven een nieuw plan van aanpak te schrijven binnen de mogelijkheden die fosfaatrechten mogelijk nog zullen bieden.

Van Dellen denkt dat de overheid pas in 2017 duidelijkheid verschaft voor zogeheten "knelgevallen". Hij is wel optimistisch over de melkprijs. "De melkprijs is over het dieptepunt heen. De prijs zal naar verwachting langzaam maar zeker stijgen. In combinatie met een stijgende productie betekent dit dat financiers neutraal tot positief denken over het vermogen van de sector om rente en aflossingen te voldoen en noodzakelijke investeringen te doen."

De bank zal wel door strengere eisen van de financiële toezichthouder steeds minder bereid zijn aflossingsvrij te financieren, denkt Van Dellen.

Situatie varkenshouderij penibel

De situatie in de melkveehouderij is daarmee nog altijd een stuk rooskleuriger dan in de varkenshouderij, waar volgens Van Dellen circa een kwart van de bedrijven onder verscherpt toezicht van de banken staat.  "Ik houd er rekening mee dat de markt in 2016 niet verbetert en dat betekent dat het percentage bedrijven in bijzonder beheer kan toenemen."

Laatste reacties

 • vandenbrandcv1

  begin van deense toestanden

 • cornelis 22

  Die Lubbert weet het allemaal wel . Hecht geen cent waarde aan wat deze zelfbenoemde profeet allemaal uitkraamt , hij is zelf directeur van wat vorig jaar een van de slechtst presterende kantoren was.

 • porky01

  Allemaal profeten die brood eten
  (uit onze ruif!)

 • willig

  Laaielichters

 • mts van oosten

  jammer dat van dellen er niet bij zegt waar hij dat op baseert dat de melkprijs zijn dieptepunt heeft bereikt en weer langzaam zal stijgen ,dat geeft wat meer vertrouwen over zijn uitspraak,de rabobank doet ook vaak van zulk soort uitspraken,maar wij boeren hebben hierover toch wel twijfels,maar goed zo houden we de moed er wel in.

 • farmer135

  Misschien is het wel intuitie :-)

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.