Rundveehouderij

Achtergrond 18 reacties

Licht kalf kost boer geld

De handel in nuchtere kalveren zit in moeilijk vaarwater. Prijzen zijn flink gedaald in de afgelopen weken en er moet soms zelfs geld bij om de kalveren op te laten halen. Zwartbonte vaarskalveren noteren zelfs tot maximaal €0.

Handelaren melden dat zij de kalveren zo nu en dan niet kwijt kunnen. Dit komt omdat integraties soms een dag geen kalveren aannemen omdat er geen plek is om ze op dat moment op kalverbedrijven te plaatsen. Toch geven inkopers aan dat het nog steeds goed te managen is, maar dat het allemaal wel meer logistieke inzet vergt.

Dit betekent dat melkveehouders de kalveren soms pas aan het eind van de week kwijt kunnen, terwijl zij de kalveren normaal gesproken aan het begin van de week laten ophalen. Dit geeft inkopers een paar dagen extra. Ook is de import van kalveren flink verlaagd.

Handel vaker moeizaam deze tijd van het jaar

Hoewel de handel nu moeizaam verloopt, is het niets nieuws voor de tijd van het jaar. In januari ligt het aantal slachtingen van blank- en rosévleeskalveren vaak op een lager niveau. Hierdoor zijn er minder plekken beschikbaar om nieuwe kalveren op te zetten.

Kalvertransport niet langer dan 8 uur

Het aanbod van kalveren is al maanden aan de grote kant vanwege uitbreiding van de melkveehouderij. Een deel van de kalveren die uit de melkveehouderij komen, werden eerder nog in het buitenland afgezet. Inspectiedienst NVWA heeft echter bepaald dat kalveren bestemd voor de export niet langer mogen reizen dan 8 uur. Dit zorgt ervoor dat dit deel van de kalveren, voornamelijk zware kalveren van vleesstieren (Belgisch Blauw), ook binnen Nederland of de buurlanden zijn weg moet vinden.

Foto: Hen Riswick
Foto: Hen Riswick

Inkopers selectiever

Naast de logistieke uitdaging om kalveren te plaatsen, zijn inkopers selectiever met het aankopen van de kalveren. Dit betekent dat zij liever de zware kalveren kopen en de lichte laten staan. Er is immers genoeg aanbod om kieskeurig te zijn. Dit leidt volgens handelaren tot zeer lage prijzen en een moeizame afzet voor de lichtere kalveren.

Voor de echt lichte dieren is de handel geen oplossing. Handelaren willen ze vaak niet meer meenemen vanaf de melkveebedrijven. Handelaren kunnen deze lichte kalveren ook niet kwijt, of het kost hen geld om ze af te zetten.

De probleemkalveren blijven daardoor staan bij de melkveehouders. Melkveehouders hebben dan de keuze om ze aan te houden en aan te laten sterken of om een kalf dood te laten spuiten. Het direct laten slachten van nuka's gebeurt ook, maar dit is vaak geen oplossing omdat de kosten van het slachten hoger zijn dan de opbrengsten. Slachterijen staan dan ook niet te springen om deze lichte kalveren aan te nemen.

Afzet lichte kalveren kost vaker geld

De afzet van lichte, voornamelijk vaarskalveren, kost daarom steeds vaker geld. Veemarkt Leeuwarden noteerde dinsdagavond zelfs -€10 voor de vaarskalveren van derde kwaliteit. Dit betekent dat de melkveehouder voor het kalf moet betalen, wil de veehandelaar het meenemen.

Dierenartsen zien geen toename euthanasie

Hoewel de lichte, magere, kalveren voornamelijk problemen geven bij de afzet, merken dierenartsen niks van een stijging van het aantal geëuthanaseerde kalveren. Eric van der Velden, voorzitter van de Vakgroep Gezondheid Vleeskalveren, geeft aan dat in zijn praktijk het zuiden van het land in december en januari geen kalveren zijn afgespoten en dat hij eerder een daling ziet dan een stijging van het aantal geëuthanaseerde kalveren. Hij geeft ook aan dat het hem niet zal verbazen dat melkveehouders in de toekomst vaker voor bepaalde categorieën kalveren moeten bijbetalen, net als bij geitenbokjes.

Zwakke kalveren blijven vaker op melkveebedrijf

Het ziet ernaar uit dat er langzaamaan een nieuw evenwicht in de markt ontstaat. Jaren geleden gingen de magere, zwakke kalveren gewoon naar de kalverhouder, met als gevolg een hoog gebruik van antibiotica en een hoog uitvalpercentage in de kalverhouderij. Daarna bleven de dieren vaak achter bij de verzamelplaatsen, nu blijft het probleemkalf vaak op het melkveebedrijf zelf staan. Dit is iets waar melkveehouders aan moeten wennen; zwakke kalveren hebben extra verzorging en wat langer de tijd nodig en dat zal een andere aanpak van de melkveehouder vergen, verwachten ingewijden.

Markt voor vitale kalveren blijft altijd bestaan

Voor goede, vitale kalveren zal er altijd een afzetmarkt blijven bestaan. De marktwerking wordt groter. Het zal even wennen zijn voor melkveehouders: zij zullen vaker kalveren wat langer moeten voeren, of de keuze moeten maken om een kalf op ethische gronden te laten doodspuiten.

In de komende weken zal de afzet van de kalveren moeizaam blijven. Het aantal slachtingen van rosés en blankvleeskalveren zal over een paar weken echter  stijgen en daardoor komt er meer lucht in de markt.

Laatste reacties

 • tinus888

  streven naar persistente koeien, einde voor het fleckie tijdperk

 • Zuperboer

  NVWA en van Drie zijn de sleutelwoorden. Teveel marktmacht voor deze beiden tekenen het lot van de melkveehouderij. Ik weet dat er wel degelijk een marktinvloed is, maar juist op dit moment de export lamleggen en wel import toestaan onder vrijwel dezelfde omstandigheden is een spel van bedenkelijk niveau.

 • ...............

  Denk dat je nu juist met de fleckies door moet, dan in ieder geval geen te lichte kalveren.

 • hinne

  Beste is overgaan op blaarkop koeien. Dan heb je dubbel doel koe. Ook veel vlees en zeer sterke koeien.En mooie koeien.

 • wvb

  Melkveehouder kan toch zijn eigen kalveren afmesten. Rechtstreeks van boer naar slager .

 • mtseshuis

  Doe je werk goed! Voer de koeien en kalveren goed en je bent echt geen Fleckvieh nodig. Zorg dat je persistente koeien krijgt die niet elk jaar hoeven af te kalven, heb hier een vaars met 30.000 liter 1e lijst 3,60 vet 3,75 eiwit, 152 LW 38 kg/dag gemiddeld tot nu toe, die ik pas een keer geïnsemineerd heb beneden de 30 kg per dag. Waarom zou je elk jaar een kalf willen, grootste risico voor elke koe!
  Die korte tussenkalftijd is alleen goed voor de spermahandel, veehandel, mengvoerbedrijf, verder nergens voor, ook niet voor de boer!
  Hebben meerdere oudere koeien die 400-500 dagen gemolken worden en dan eenvoudig 20.000 kg melk geven met 3,25% eiwit (ja is laag, dat kan ook), maar ook 3,60 % eiwit.
  Korte tussenkalftijd krijg je wegwerpvee van... En kruisen hoeft absoluut niet... Ga je toch zeker niet voor de slacht-en kalverprijs doen?

 • lammetje

  eshuis slaat de spijker op zn kop.

 • Farmer4life2

  Het is te triest voor woorden.
  In Nederland is alleen ruimte voor criminele organisaties als Jan van Drie.

  Totale monopolie en nu beginnen ze hun spierballen te laten zien. Als er zoveel kalveren zijn, waarom dan nog kalveren uit het buitenland halen?

  Als je dreigt Wakker Dier te bellen als ze niet onmiddellijk de kalveren ophalen, staan ze morgen bij je om de kalveren te halen!!

  @mtseshuis wat je zegt wordt toekomst. Misschien nog gerichter insemineren met blauwe stieren.

 • Farmer4life2

  De zuivelsector heeft een oplossing gevonden voor de kalveren. Met striktere voorwaarden etc.

  Voor de langere termijn een gematigde goede afspraak. Komen ze (kalversector) nu met deze bedenkelijke smoesjes.

  Ik zou het niet meer erg vinden als de beerput eens open ging. Zo langzamerhand mag iedereen geld verdienen en hun (on) kosten vergoed krijgen behalve de boer. Die blijft het laatste speen. Met alle eisen van dien. Ik sta open voor een beter verdienmodel voor de boer. Met andere (betere) waarden voor de natuur

 • farmerbn

  Ik heb een buurman die geregeld kalveren krijgt. Hij meldt de afkalving en doet geen oornummer in het kalf. Hij verkoopt steeds de zwaarste en doet er dan een nummer in.

 • mooi wark

  duurmelken is nu een zegen in de melkgeitenhouderij en gaat dat ook worden bij de koeien.

 • producent

  het is een open markt van vraag en aanbod niet meer en niet minder.

 • producent

 • kschouten

  Afgelopen week werden er al meer vaarskalveren aangeboden via marktplaats vaak kan je via die weg nog wel een liefhebber vinden voor vaarskalveren.
  Vooral mooie kleurtjes Fleckvee blaarkop witrug mrij of gewoon roodbont is zo verkocht via die weg.

 • jan1

  Dan worden er jaarlijks ook nog een 80.000 vanauit het buitenland naar Nederland gehaald. Waarvan een deel BVD heeft en er geen beperking zit aan de transporttijd.

 • ruyterhoeve

  @Jan1 we hebben open grenzen dus vrij verkeer van goederen en diensten. Dat er geen beperking op de transporttijd zit is onzin. Bij kort transport moeten ze binnen 8 uur op hok staan. Wat de ziektes betreft, omliggende landen zijn allemaal verder dan NL, met bijv. IBR en BVD. NL-mesters hebben graag buitenlandse kalveren omdat die sterker zijn en dus minder antibiotica nodig hebben.

 • landboer

  Vorige week nog 200 euro ontvangen van Jan van Drie ,MRIJ stierkalf 14 dgn oud ,dus die willen ze nog wel. Probleem zit bij Holsteins.

 • kschouten

  Afgelopen week 6 mrij vaarskalveren gekocht deze kosten 70 euro per stuk wat soort betreft doen deze weinig onder aan kruisling BB. Het zijn in ieder geval andere prijzen als holstein.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.