Te licht kalf op verzamelplaats. Foto: Bart Nijs RundveeAchtergrond

Licht kalf kost boer geld

De handel in nuchtere kalveren zit in moeilijk vaarwater. Prijzen zijn flink gedaald in de afgelopen weken en er moet soms zelfs geld bij om de kalveren op te laten halen. Zwartbonte vaarskalveren noteren zelfs tot maximaal €0.

Handelaren melden dat zij de kalveren zo nu en dan niet kwijt kunnen. Dit komt omdat integraties soms een dag geen kalveren aannemen omdat er geen plek is om ze op dat moment op kalverbedrijven te plaatsen. Toch geven inkopers aan dat het nog steeds goed te managen is, maar dat het allemaal wel meer logistieke inzet vergt.

Dit betekent dat melkveehouders de kalveren soms pas aan het eind van de week kwijt kunnen, terwijl zij de kalveren normaal gesproken aan het begin van de week laten ophalen. Dit geeft inkopers een paar dagen extra. Ook is de import van kalveren flink verlaagd.

Handel vaker moeizaam deze tijd van het jaar

Hoewel de handel nu moeizaam verloopt, is het niets nieuws voor de tijd van het jaar. In januari ligt het aantal slachtingen van blank- en rosévleeskalveren vaak op een lager niveau. Hierdoor zijn er minder plekken beschikbaar om nieuwe kalveren op te zetten.

Kalvertransport niet langer dan 8 uur

Het aanbod van kalveren is al maanden aan de grote kant vanwege uitbreiding van de melkveehouderij. Een deel van de kalveren die uit de melkveehouderij komen, werden eerder nog in het buitenland afgezet. Inspectiedienst NVWA heeft echter bepaald dat kalveren bestemd voor de export niet langer mogen reizen dan 8 uur. Dit zorgt ervoor dat dit deel van de kalveren, voornamelijk zware kalveren van vleesstieren (Belgisch Blauw), ook binnen Nederland of de buurlanden zijn weg moet vinden.

Foto: Hen Riswick

Foto: Hen Riswick

Inkopers selectiever

Naast de logistieke uitdaging om kalveren te plaatsen, zijn inkopers selectiever met het aankopen van de kalveren. Dit betekent dat zij liever de zware kalveren kopen en de lichte laten staan. Er is immers genoeg aanbod om kieskeurig te zijn. Dit leidt volgens handelaren tot zeer lage prijzen en een moeizame afzet voor de lichtere kalveren.

Voor de echt lichte dieren is de handel geen oplossing. Handelaren willen ze vaak niet meer meenemen vanaf de melkveebedrijven. Handelaren kunnen deze lichte kalveren ook niet kwijt, of het kost hen geld om ze af te zetten.

De probleemkalveren blijven daardoor staan bij de melkveehouders. Melkveehouders hebben dan de keuze om ze aan te houden en aan te laten sterken of om een kalf dood te laten spuiten. Het direct laten slachten van nuka’s gebeurt ook, maar dit is vaak geen oplossing omdat de kosten van het slachten hoger zijn dan de opbrengsten. Slachterijen staan dan ook niet te springen om deze lichte kalveren aan te nemen.

Afzet lichte kalveren kost vaker geld

De afzet van lichte, voornamelijk vaarskalveren, kost daarom steeds vaker geld. Veemarkt Leeuwarden noteerde dinsdagavond zelfs -€10 voor de vaarskalveren van derde kwaliteit. Dit betekent dat de melkveehouder voor het kalf moet betalen, wil de veehandelaar het meenemen.

Dierenartsen zien geen toename euthanasie

Hoewel de lichte, magere, kalveren voornamelijk problemen geven bij de afzet, merken dierenartsen niks van een stijging van het aantal geëuthanaseerde kalveren. Eric van der Velden, voorzitter van de Vakgroep Gezondheid Vleeskalveren, geeft aan dat in zijn praktijk het zuiden van het land in december en januari geen kalveren zijn afgespoten en dat hij eerder een daling ziet dan een stijging van het aantal geëuthanaseerde kalveren. Hij geeft ook aan dat het hem niet zal verbazen dat melkveehouders in de toekomst vaker voor bepaalde categorieën kalveren moeten bijbetalen, net als bij geitenbokjes.

Zwakke kalveren blijven vaker op melkveebedrijf

Het ziet ernaar uit dat er langzaamaan een nieuw evenwicht in de markt ontstaat. Jaren geleden gingen de magere, zwakke kalveren gewoon naar de kalverhouder, met als gevolg een hoog gebruik van antibiotica en een hoog uitvalpercentage in de kalverhouderij. Daarna bleven de dieren vaak achter bij de verzamelplaatsen, nu blijft het probleemkalf vaak op het melkveebedrijf zelf staan. Dit is iets waar melkveehouders aan moeten wennen; zwakke kalveren hebben extra verzorging en wat langer de tijd nodig en dat zal een andere aanpak van de melkveehouder vergen, verwachten ingewijden.

Markt voor vitale kalveren blijft altijd bestaan

Voor goede, vitale kalveren zal er altijd een afzetmarkt blijven bestaan. De marktwerking wordt groter. Het zal even wennen zijn voor melkveehouders: zij zullen vaker kalveren wat langer moeten voeren, of de keuze moeten maken om een kalf op ethische gronden te laten doodspuiten.

In de komende weken zal de afzet van de kalveren moeizaam blijven. Het aantal slachtingen van rosés en blankvleeskalveren zal over een paar weken echter  stijgen en daardoor komt er meer lucht in de markt.

Beheer
WP Admin