Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Kalverprijzen fors omlaag

De afzet van nuchtere kalveren verloopt zeer moeizaam. De prijzen van de kalveren daalden dinsdagochtend flink op de veemarkt in Purmerend. Prijzen noteren €10 tot €20 minder, terwijl er €15 tot €25 minder werd betaald voor de kalveren.

Het aanbod van nuka's is al maanden groot, bij niet al te hoge prijzen. Kalverhouders en integraties hebben daarop ingespeeld en er zijn veel kalveren opgezet en er staan veel stallen al vol. Daarnaast is het aanbod van slachtrijpe kalveren op dit moment niet ruim. Er komen dan ook weinig plekken vrij om nieuwe kalveren op te zetten.

Slachterijen

Kopers van kalveren willen het liefst alleen de zware kalveren kopen, het aanbod is immers groot genoeg om selectief te zijn. De afzet van lichtere kalveren en vaarskalveren is erg moeizaam en kalveren worden in sommige gevallen niet eens verkocht. De kalveren die niet voor de mesterij weg gaan, worden veelal gelijk geslacht. Slachterijen krijgen echter veel nuchtere kalveren aangeboden en willen de lichte kalveren soms alleen hebben als de verkoper geld bijlegt. Het slachten en keuren kost soms meer dan het kalf na slachten opbrengt.

De stemming is negatief en handelaren vrezen dat er nog verdere problemen zullen ontstaan met de verkoop van vaarskalveren en lichte stiertjes.

Prognose: prijsdruk.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren
Aanvoer vleesrassen

Laatste reacties

 • Case1056

  Wat wil je, en moet je, als er kalveren voor €50 uit polen geïmporteerd worden? Aanhouden en sneller in je melkveestapel keuze selecties maken?? Op een duurzaam vee-bestand selecteren kost meer geld. Je wilt juist meer lactatie perioden per koe, vanwege de opfokkosten.

 • Farmer4life2

  Marktmacht.

  Het verlies van subsidie moet toch ergens weer weg komen.

 • janus180

  Inderdaad, minder subsidie wordt gewoon doorberekend naar onderen

 • producent

  volgens mij is het gewoon marktwerking, zelfde als met de melk. Komt er overschot dan zakt de prijs en dat doet zeer en dat kent een melkveehouder nog niet zo goed

Of registreer je om te kunnen reageren.