Rundveehouderij

Achtergrond 1541 x bekeken

Hoge vleesprijs droogtebonus voor Australische veehouder

Droogte kan ook een gunstige uitwerking hebben. Dat merken Australische veehouders. Doordat de veestapel uitgedund is, zijn de vleesprijzen naar recordhoogte gestegen. Zo sterk, dat consumenten overstappen op andere vleessoorten.

Aanhoudende droogte in Australië heeft rundveehouders in de afgelopen maanden gedwongen hun veestapels flink uit te dunnen. De productie in de staten Queensland en New South Wales is hierdoor fors terug geschroefd. De vraag overstijgt inmiddels het aanbod en de prijzen zijn torenhoog. Consumenten dreigen over te schakelen op alternatieven zoals wit vlees, tot grote schrik van de rundveehouderij down under.

De prijzen voor de aangeboden runderen op de verkoopmarkten in Australië zijn nog nooit zo hoog geweest. Voor het eerst in de geschiedenis is de gemiddelde weekprijs van een karkas uitgekomen boven de 6 dollar (3,80 euro) per kilo. Dat blijkt uit cijfers van de zogeheten Eastern Young Cattle Indicator, dat de prijzen van de verkoop van jong slachtvee in de oostelijke staten bijhoudt.

Consument kiest goedkopere kip

Betrokkenen voorspellen dat de stijgende prijzen de consumenten uiteindelijk zullen wegjagen. Wit vlees neemt nu al in populariteit toe. "De producenten van rood vlees zijn altijd al in een heftige concurrentiestrijd verwikkeld met de producenten van wit vlees" , onderstreept boerin Mieke Fortune uit het zuidoosten van Queensland. "Dit keer is er echter sprake van een nieuwe situatie. Met de huidige prijzen kunnen we structureel schapruimte verliezen aan bijvoorbeeld kip."

Voor de rundveehouders zit er natuurlijk ook een groot voordeel aan de hoge prijzen. De inkomsten van de boeren stijgen met de prijzen mee. "Natuurlijk doen we het als rundveehouders nu even erg goed", zegt Fortune. "Op dit herstel van de markt zitten we al tijden te wachten." Toch beseft de Australische dat deze topprijzen niet kunnen aanhouden. "Dit is niet houdbaar. Op termijn moeten de prijzen zakken. Consumenten moeten in staat zijn hun stukje vlees te betalen."

Regen helpt niet mee

Belangenorganisatie Meat and Livestock Australia ziet recente regenval vreemd genoeg mede als een oorzaak van het lage aanbod van rundvlees. Dankzij de neerslag hebben boeren namelijk meer vertrouwen gekregen in hun mogelijkheden de veestapel op grootte te houden en zijn ze geneigd minder runderen af te stoten.

Ook de export van rundvlees zorgt voor krapte op de binnenlandse markt. Dankzij de lage dollar viel de uitvoer vorig jaar hoog uit en was zelfs bijna een nieuw record gevestigd, ware het niet dat het aanbod van runderen voor de slacht in het laatste kwartaal dramatisch terugliep.

Afnemers zijn door de hogere prijzen ook kritisch. Het vlees dat wordt geveild en voor hoge prijzen terecht komt in de Eastern Young Cattle Indicator, is afkomstig van kalveren of stieren die jonger dan twee jaar zijn. De karkassen wegen tussen de 200 en 600 kilo per stuk en moeten bovendien voldoen aan een bepaalde vet-spier verhouding.

Directeur Terry Nolan van een slachterij in de plaats Gympie in Queensland, denkt dat de prijs van 6 Australische dollar, die nu is bereikt, te hoog is. "Een prijs van 5,50 dollar is nog vol te houden. Iedereen kan er zo nog iets aan verdienen en het vlees blijft aantrekkelijk voor consumenten. Loopt de prijs tegen de 6 dollar, dan is het niet meer rendabel voor verwerkers en retailers. Supermarkten gaan dan op zoek naar alternatieve eiwitten."

Hoge vleesprijs droogtebonus voor Australische veehouder

Sterk exportjaar voor Australisch rundvlees

De export van gekoeld en bevroren rundvlees vanuit Australie kwam vorig jaar dichtbij een nieuw record. Met een uitvoer van 1,285 miljoen ton viel het totaal in 2015 maar 2000 ton lager uit dan in 2014, het beste jaar ooit. Volgens cijfers van het Australische ministerie van Landbouw zag het er lang naar uit dat er een nieuw record in de boeken zou belanden. Tot de aanhoudende droogte in het laatste kwartaal leidde tot een tekort aan slachtvee.
De Australische rundveehouders zagen zich vorig jaar massaal genoodzaakt vee te laten slachten. Dat leidde echter niet tot een te groot aanbod op de wereldwijde exportmarkten.  De sterke internationale vraag naar Australisch rundvlees ving de stijging met gemak op.
Lage Australische dollar
Tijdens soortgelijke perioden in andere seizoenen, kelderden de prijzen van het Australische rundvlees regelrecht naar beneden. Australië was in het verleden afhankelijk van de vraag in de Verenigde Staten en in mindere mate Japan.  Dat is inmiddels veranderd.  Nu waren de drie grootste markten de VS, Japan en Korea goed voor een afzet van 868.000 ton rundvlees maar waren er bovendien nog acht andere markten die tussen de 10.000 en 148.000 ton Australisch vlees importeerden.
Die populariteit had vorig jaar in belangrijke mate te maken met de lage koers van de Australische dollar.  Aan het begin van 2015 was die munt nog 81 Amerikaanse dollarcent waard. Aan het eind van het jaar was die waarde gezakt tot 71 dollarcent.  Het gemiddelde kwam  zo uit op 75 dollarcent, tegenover 91 dollarcent in 2014 en 97 dollarcent in 2013.
De VS bleek nog steeds de grootste exportmarkt. De uitvoer naar dit land nam ondanks quota limieten zelfs toe tot een nieuw record van 415.951 ton. Het oude record uit 2001 stond op 398.000 ton. De export naar Japan daalde licht tot 285.223 ton. De export naar Korea steeg met 10 procent tot 167.000 ton. De export naar China nam met 30 procent toe tot 148.222 ton. De uitvoer naar de EU bleef vrijwel gelijk met 23.343 ton.
Concurrentie vanuit de VS
Dit jaar kan de exportsituatie drastisch veranderen. De grote Australische exporteur Bindaree Beef Group heeft zijn rundvee toeleveranciers gewaarschuwd voor een mogelijke prijsdaling. De VS had vorig jaar een beperkte binnenlandse productie wegens droogte en moest noodgedwongen veel rundvlees invoeren. De Amerikaanse veestapel is echter flink gegroeid en dit jaar neemt de concurrentie vanuit dat land dan ook fors toe, waarschuwt Stuart Hanna, manager Noord-Amerika van Bindaree Beef.
Daar staat tegenover dat de Amerikaanse dollar op dit moment nog steeds sterk is. Dat zal de afzet van rundvlees uit de VS in Japan en Korea sterk beïnvloeden.  Dat betekent weer dat het Amerikaanse aanbod in eigen  land stijgt, met alle gevolgen voor de Australische export. Hanna: "Het zal mij niet verbazen als Japan de grootste afzetmarkt voor Australisch rundvlees wordt dit jaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.