Rundveehouderij

Achtergrond 2891 x bekeken

Haal uit mais wat er in zit

Melkveehouders moeten mais telen in plaats van alleen zaaien. Een juiste rassenkeuze op vroegheid en hoge kVEM-opbrengst hoort daar bij. Dat stelt Limagrain, dat daarbij vasthoudt aan celwandverteerbaarheid.

Als de teelt van mais meer akkerbouwmatig benaderd wordt en beter aansluit op rantsoen en management kunnen maistelers het maximale uit hun teelt halen. Dat stelt Mark de Beer, productmanager van Limagrain.

Passende vroegheid

Een van de sleutels is mijden van risico's op gebied van de maisteelt door bewust een passende vroegheid van de mais te kiezen. "Een vroeg ras zorgt ervoor dat je de mais eerder oogsten kan." Dat latere rassen meer opbrengst geven valt in de praktijk wel mee. "Het verschil tussen een de vroege rassen en de middenvroege rassen is maar 1 ton droge stof per hectare. Met een vroeg ras is de slagingskans van een vanggewas ook veel groter en wordt oogst geen grondverzet", zegt De Beer, doelend op de grotere kans van letterlijk gemodder bij een late oogst als de neerslagkansen toenemen.

Foto: Twan Wiermans
Foto: Twan Wiermans

De Beer geeft aan dat het bij de keuze van een ras is het ook belangrijk is om goed op de landbouwkundige eigenschappen te letten. Goede cijfers voor greensnap, legering of helminthosporiumtolerantie geeft meer oogstzekerheid.

Energie uit celwand

Limagrain blijft vasthouden aan verbetering van de celwandverteerbaarheid. Louis Vlaswinkel, senior maiskweker bij Limagrain legt uit waarom. "Het zetmeelgehalte is al gemaximaliseerd. In de veredeling is daar nagenoeg geen winst meer te halen. In de celwandveerteerbaarheid zit echter nog veel variatie tussen de verschillende lijnen en dus is daar nog wel ruimte voor verbetering, dus houden we daar focus op."

Wilfried van Straalen, manager rundvee onderzoek bij Schothorst Feed Research, denkt dat dit een goede weg is. "De energie die koeien uit de maiskuil kunnen halen komt grotendeels uit zetmeel, maar ook een flink deel komt uit de energie die opgesloten is in de celwanden. Als die celwanden beter verteerbaar zijn komt de dus meer energie voor die koe beschikbaar voor melkproductie."

Letten op kVEM-opbrengst

Op basis van deze argumenten stelt Limagrain dat veehouders uiteindelijk naast vroegheid vooral op kVEM-opbrengst per hectare moeten letten. De Beer: "Daarbij combineer je de VEM uit zowel zetmeel als celwandverteerbaarheid."

Hoewel voor deze laatste eigenschap geen cijfers meer op de rassenlijst staan is deze wel deels te herleiden uit VEM per kilo droge stof. Als een ras met iets minder zetmeelgehalte wel een gelijk verhoudingsgetal heeft voor VEM per kilo droge stof heeft als een ras met een hoger zetmeelgehalte haalt dat ras meer energie uit celwandverteerbaarheid. Door voor kVEM opbrengst per hectare te kiezen combineer je de kwaliteit met de opbrengst, zo luidt het advies van Limagrain.

Of registreer je om te kunnen reageren.