Rundveehouderij

Achtergrond 6532 x bekeken 23 reactieslaatste update:28 jan 2016

Expanderende melkveehouderij zet vleeskalverketen voor blok

De sterk uitbreidende melkveehouderij brengt de kalversector in de problemen. De vleeskalversector kampt met een stagnerende tot krimpende markt voor kalfsvlees en dan dreigt een sterk uitbreidende melkveehouderij die markt te bederven door opeens veel meer nuchtere kalveren aan te bieden.

Voor de sterk gegroeide melkproductie wist de zuivel met een aantal noodmaatregelen nog enigszins uit de problemen te blijven. FieslandCampina beloont boeren voor het dempen van de melkaanvoer en laat een ander deel van de overtollige melk bij derden verwerken. Voor het ook sterk toegenomen aantal geboorten van nuchtere kalveren is het moeilijker om met goede maatregelen te komen. Je kunt geen geboorte tegenhouden en direct doodmaken is onacceptabel.

Stagnerende vraag en meer nuka's

Zie hier het probleem van de vleeskalversector. De sterk uitbreidende melkveehouderij legt een deel van haar problemen op het bordje van de aanpalende sector neer. Die kan dat echter ook niet zomaar oplossen. De vleeskalversector kampt met een stagnerende tot krimpende markt voor kalfsvlees en dan dreigt een sterk uitbreidende melkveehouderij die markt te bederven door opeens veel meer nuchtere kalveren aan te bieden. Logisch eigenlijk dat de integraties scherper gaan selecteren en de nuka-prijzen fors verlagen. Naar verluid willen sommige handelaren al geen nuka's onder de 45 kilo meer ophalen. De veemarkt in Purmerend was dinsdag zelfs niet open omdat er geen plek was voor meer kalveren en op een verzamelplaats in het noorden van het land werden vorige week tientallen kalveren doodgespoten, zo wordt gemeld.

Woordvoerders van de kalversector en melkveehouderij staan niet te trappelen om hierop te reageren, of schieten in de ontkenning, maar een probleem is er zeker.

Nog nooit zoveel kalveren

Handelaren vertellen dat ze in de loop van hun soms lange carrière nog nooit zo'n groot aanbod van nuka's hebben meegemaakt. Van het leegstandsbeleid, zoals de integraties dat in de laatste jaren hanteerden, komt volgens hen weinig meer terecht. Alles staat vol. Zelfs varkensstallen worden omgebouwd tot kalverhok. En dan zijn de kalveren straks ook nog midden in de zomer slachtrijp. Dat wordt een ramp voor de opbrengstprijzen.

Integraties zouden een deel van de problemen kunnen opvangen door nog meer kalveren van uitsluitend Nederlandse bodem op te zetten, en nog minimaal te importeren. Dat gebeurt niet echt, omdat kalverhouders de buitenlandse kalveren nog al eens prefereren. Die hebben soms een hogere gezondheidsstatus en/of zijn meer geschikt voor de opzet. Goed de helft van de Nederlandse nuka's is vrij van IBR en BVD, de rest niet.

Laatste reacties

 • hdijkstra

  Hoezo teveel nederlandse kalveren? Import gewoon minderen, hier word van alles naar toe gesleept, dierziektestatus onbekend!! Nederland is het afvoerputje van Europa. Purmerend een dag dicht, je kunt nu wel raden wat de prijs volgende week gaat doen, J. van Drie heeft de boel teveel in de macht

 • melkveehouderijritsema1

  importeer dan wat minder
  ze zijn gek in NL
  Kalver sector moet zelf iets op touw zetten en laat die van drie maar links liggen

 • kip

  als J. van drie er niet was dan was het net zo als bij de varkens maar, dat hebben ze nog niet door

 • producent

  Wat een lul verhaal. De kalverhouder een probleem, het is een probleem van de melkveehouder. Wie wil er nu meer koeien de melkveehouder toch dan moet je de gevolgen ook accepteren als die minder goed uitpakt en niet het probleem bij de andere sector neer leggen. Het blijft een markt van vraag en aanbod niet meer en niet minder.

 • wimschaap

  nooit het quotum weg moeten doen

 • koeboertje

  Ja dit hebben we toch zelf in de hand gewerkt net als de hoeveelheid melk die niet optimaal verwerkt kan worden.
  En als men liever kalveren uit het buitenland opzet zegt dit toch dat de kwaliteit van onze kalveren onder de maat is !

 • wvb

  Zorg dat je de beste prijs kwaliteit hebt dan raak je je kalveren altijd kwijt. De melkveehouderij zorgt voor problemen en geeft dan v3 de schuld hoe zielig kun je zijn. Als v3 er niet was waren er ook niet zoveel melkveehouders moet je kijken hoeveel mensen v3 aan het eten houd Probeer dat maar na te doen voor je wat zegt en hou anders je gemak het zou zomaar kunnen dat je eerder omvalt dan v3

 • 344412

  30 jaar geleden waren er veel minder kalverplaatsen en een miljoen koeien meer, toch waren de nuka's veel duurder...

 • 344412

  Laten we van de nood een deugd maken en serieus werk maken van IBR en BVD en import verder dan Polen stoppen.

 • John*

  geld bijgeven om t kalf op te halen net zoals bij de mest en de bokjes uit de geitenhouderij.. dat zal niet lang meer duren zo

 • 344412

  Weet Klaas het verschil tussen antistoffen en virus? Lijkt van niet. Bij studio snugger zouden ze zeggen: Kletspraat!!

 • landboer

  Teveel melk ,mest ,kalveren, de Nederlandse melkveehouderij heeft dat zelf over zich afgeroepen,wat een visie...

 • Farmer4life2

  Kom op mensen. Jan van Drie en kalvermesterijen worden keihard gekort op hun berg subsidie.

  Kalveren uit het buitenland halen betekend marktmacht over de inkoop/instroom van kalveren.

  Dat we uiteindelijk naar een langere tussenkalftijd moeten is een must. Zo hou je de koeien ook gezonder.

 • jop

  Het probleem is dat er gewoon van alles te veel is, koeien,melk,mest,kalveren,vlees.Het oude verhaal vraag en aanbod bepalen de markt,op dit moment te veel aanbod

 • koeboertje

  Juist jop en we denken dat alles wat we produceren zonder meer wordt afgenomen ,als het maar van de dam is .
  Maar dat gold voor de vorige generatie boeren .
  De tijden zijn nu anders

 • boerindorp

  Wat een KUL verhaal: Het aantal runderen is sinds 1980 met een vijfde afgenomen. Het aantal runderen daalde van 5,2 miljoen in 1980 naar 3,7 miljoen in 2006, waarna het weer toenam tot 4,1 miljoen in 2014. De scherpe knik in 1984 valt samen met de invoering van de melkquota binnen de Europese Unie, waardoor het aantal melk- en kalfkoeien tussen 1984 en 2012 met 42% is gedaald tot 1,5 miljoen.
  Van 2012 tot 2014 neemt het aantal melkkoeien met 6% toe tot 1,6 miljoen. Ook is er een toename van het jongvee voor de melkveehouderij. Het aantal stuks jongvee steeg van 2012 tot 2014 met 118 duizend naar 1,31 miljoen, een stijging van 10 procent. Hiermee speelden de melkveehouders in op de afschaffing van de melkquota op 1 april 2015.
  Van Drie manipuleert de markt! Onverantwoord!

 • Martin Oldenhof

  Direct de import van kalveren stoppen of anders moet stas. van Dam de export weer openen. Verder de Nederlandse kalveren IBR en BVD vrij maken zodat de kwaliteit van Nederlands vee (vlees) nog hoger word.

 • Jan van het Zand

  De consument heeft minder te besteden. Het dure vlees wordt daarom vervangen door goedkoper. In Duitsland 2 kg minder consumptie van varkensvlees, maar wel meer consumptie van kippenvlees. Geldt dat ook voor kalfsvlees?
  Ondanks de schotten in de veehouderij ( rundvee, varkens en pluimvee) is de mestafzet in Nederland krimpende. De melkveehouderij moet meer mest afzetten. En daar komen ze ook de vleeskalverhouderij tegen. Met nog wat extra maatregelen voor de export en verplaatsing van mest, en het tekort aan mestverwerking (bindingsangst veehouders voor contracten ) en de soep staat over te koken. Als de mestproblematiek langs technologische weg geen oplossing kan bieden die financieel houdbaar is, dan is te vrezen dat de koude sanering de oplossing zal zijn in Nederland. In de varkenshouderij dient deze zich nadrukkelijk aan. En het lost maar tijdelijk wat op. Immers de grotere bedrijven kopen de varkensrechten op. En dan komt de productie over een jaar weer terug. En de overheid met LTO kijkt toe. Regelt pro-actief niks. Althans zo lijkt het in de hitte van de markt.

 • Zuperboer

  Als de fosfaatregelgeving er ligt en het aantal mk weer op het niveau van 2014 ligt is er minder mest, minder melk en minder geboorten. De markt doet zijn werk. Alleen Alarmfase 1 voor de kostprijs van de NL melkveehouderij.

 • ruyterhoeve

  Jammer dat veel melkveehouders de problemen van het erf af willen schuiven. De nuka's moeten van het erf, de handelaar moet er veel voor betalen en zo niet dan zijn het allemaal boeven en bandieten. Op dit moment zijn het meerdere factoren die meespelen qua te groot aanbod. 1 moment van slachtrijp 2 aantal nuka's 3 exportverbod 4 weinig slachtingen, dus weinig lege hokken. Import verbieden omdat je te weing zou krijgen voor je nuka? Hoe zit dat met de melk(produkten) die over de grens gaan en daar de markt "verstoren" En hoe zit het met de vaarzen die over de grens gaan? Die worden ook ergens geimporteerd. We leven niet allemaal op ons eigen "eilandje" dus niet piepen maar deal with it en probeer van de nadelen een voordeel te maken. Bijvoorbeeld door de kalveren zelf af te mesten. Succes

 • mbm

  Mag ik de melkveehouderij er nog even aan herinneren dat dankzij het anti-beleid van onze overheid de vleeskalverensector vrijwel alle toeslagrechten zijn afgenomen? Een inkomensverlies van tientallen miljoenen. Ook mét een overgangsregeling zijn de klappen enorm hard.

 • farmerbn

  Ik heb heel veel medelijden met Van Drie en Denkavit.

 • ruyterhoeve

  @farmerbn, hoef je geen medelijden mee te hebben. Ze doen gewoon hun werk waarbij ze gebruik maken van hun sterke kanten. Als je mest aan kunt voeren zeg je tegen je collega varkensboer dat je geld bij wilt hebben toch? Of zeg je, Je mag de mest brengen en ik hoef er niets voor te hebben want het gaat niet goed met de varkensboeren op dit moment.? Ondernemen is ook gebruik maken van je sterke kanten en of positie.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.