Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Bonus op melk leidt tot veel slachtingen

Het aanbod van slachtkoeien is deze week flink gestegen. Dit melden diverse handelaren en inkopers van slachtkoeien.

De oorzaak van de flinke stijging is tweeledig. Aan de ene kant hebben melkveehouders vee vastgehouden in verband met de onzekerheid rondom de invoer van fosfaatrechten. Veel melkveehouders wilden de stal nog zo vol mogelijk houden tot 1 januari. Inkopers van vee hadden al de vraag van diverse veehouders om wat extra koeien op te halen na 1 januari. Het extra aanbod dat hieruit zou voortkomen, zou geen grote aanslag zijn op de handel. De vleesverwerkende industrie start weer op in januari en kan daardoor vaak wat extra vee gebruiken. De voorspellingen waren dan ook positief met een stabiele prijs.

Bonus FrieslandCampina

Toen kwam FrieslandCampina echter net voor oud en nieuw met de mededeling dat het bedrijf een bonus van €2 per 100 kilo zou uitkeren als boeren minder melk leveren in de eerste zes weken van 2016. Deze onvoorziene bonus heeft tot het gevolg dat melkveehouders extra bereid zijn melkkoeien af te stoten voor de slacht. Veehandelaren geven aan dat zij in het weekend na oud en nieuw al platgebeld werden om vee op te halen. Dit is de rest van de week niet veel anders geweest.

25% meer koeien dan voor kerst

Slachterijen melden dat er zo'n 25% meer koeien komen dan in de weken voor kerst. Uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat het aantal slachtingen in die periode tussen 11.000 tot 12.000 dieren lag.

Slachterijen zetten dan ook alle zeilen bij om het aantal slachtingen ver als mogelijk op te voeren. Tot lange wachttijden leidt het grote aanbod niet, gemiddeld staan de koeien 2 dagen langer op het bedrijf dan gewoonlijk.

Prijzen 15 tot 20 cent omlaag

Slachterijen hebben deze week hun prijzen dan ook met 15 tot 20 cent per kilo geslacht gewicht verlaagd. De verraderlijke weerssituatie in het noorden van Nederland heeft echter wel tot gevolg dat er vanuit dat deel van het land minder koeien zijn gekomen. Door de gladheid kunnen koeien niet geladen worden en is vervoeren ook een hele onderneming. Dit heeft gevolgen voor de Veemarkt Leeuwarden, welke de markt van donderdagochtend verplaatst heeft naar donderdagavond.

Volgende week meer aanbod uit Noorden

Verwacht wordt dat het aanbod uit het Noorden volgende week op gang komt en het grote aantal slachtingen nog even aanhoud. De prijs zal volgende week dan ook nog onder druk blijven staan.

De hoop is dat het grote aanbod niet te lang aanhoud. Nu wordt het extra vlees nog aardig afgezet. Maar ook vleesverwerkende bedrijven hebben een goed beeld van de markt en zullen als de situatie lang aanhoudt hier ook op willen inspelen.

Prognose: prijzen onder druk.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek
Runderslachtingen

Laatste reacties

 • wimscheerders

  waar is friesland campina mee bezig , eerst eerst zeggen dat de levens productie / leeftijd omhoog moet voor een DUURZAME sector en zodra dat begint te lukken iets invoeren voor 6 weken om zoveel mogelijk koeien te laten slachten
  het lijkt wel of het bestuur zelf ook niet meer weet wat ze nou eigenlijk willen maar het zijn weer 2 tegenstrijdige voorwaarden

 • horstink

  Je hebt meer mogelijkheden om de productie tijdelijk wat te temperen Wim...ik ga er geen courante koeien om afvoeren en de afgemolken dieren waren hier al weg, anders zou ik hooguit enkele afmesters een paar weken eerder afleveren. Dit heeft op de levensduur nauwelijks invloed.

 • missis

  Ik denk dat het eerder komt omdat boeren op 1 jan.2016 liefst zoveel mogelijk koeien hadden voor het geval dat het een teldatum wordt. En dus koeien die toch weg zouden gaan iets langer hebben aangehouden...................

 • el

  This de beste manier om de melkproductie te verlagen!

Of registreer je om te kunnen reageren.