Rundveehouderij

Achtergrond 5517 x bekeken

Boerin Lean houdt van volk op het erf

Boerin Lean te Raa houdt runderen en heeft een minicamping en groepsaccommodatie. Ze houdt dan ook van volk over de vloer en op het erf.

Een boerendochter is de van oorsprong Hellendoornse Lean niet. “Ik kom van de straat, mijn vader was fabrieksarbeider. Ik ontmoette Chris in augustus 1985 toen een collega me meenam naar de kermis. Ik dacht: wat een leuke jongen. Ik viel op zijn spontaniteit. Dat hij boer was, wist ik niet.” Ze trouwden in 1989.
In 1992 stopte Lean als ziekenverzorgende, toen de reistijd en het werk op de boerderij niet meer te combineren waren. Sindsdien is ze fulltime op de boerderij. Dat bevalt. “Het boerenleven is prachtig. Je moet er ingroeien, maar ik ben er gewoon mezelf en voel me er echt op mijn plaats.”

'Ik geniet van de omgeving en van het jongvee'

Ze ziet de boerderij nu wel als een veredelde hobby. “Een hobby kost geld en momenteel kost de boerderij ook geld. Maar je hebt wel vrijheid, je beesten waar je mee omgaat en je bent heel veel buiten. Ik geniet van de omgeving en het jongvee.”

Chris is in de stal de baas, Lean is dat in huis, maar ze heeft een broertje dood aan huishoudelijk werk. “Ik kan beter met een hamer en een zaag omgaan dan met een stofzuiger. Boodschappen halen? Ik doe het eens per week en als er iets niet is, dan hebben ze pech. Behalve koffie, dat is er wel altijd.”

Camping, groepsaccommodatie en gasten ontvangen

De camping en de groepsaccommodatie zijn ook het domein van Lean. “Administratie, onderhoud, buitenboel, gasten ontvangen, social media en grasmaaien: dat doe ik. We overleggen wel alles.”

Zoon Tim is meer van het toerisme dan van de boerderij. “Hij studeert fysiotherapie en zal waarschijnlijk geen boer worden.” De laatste grote investering was dan ook niet in de boerderij, maar in het huis waar Chris’ ouders woonden. Het huis ging deels tegen de vlakte en werd opgebouwd tot een groepsaccommodatie waar Lean trots op is.

Echtgenoot Chris had eerst bedenkingen bij de camping

Chris had zijn bedenkingen toen Lean met het plan kwam voor de camping. “Hij zei: ben je gek, dan heb ik ze dagelijks in de melkstal staan.” De camping kwam er toch. De gasten komen niet in de melkstal, maar kijken wel graag naar het melken. “Vooral koeien uit de wei halen en kalveren voeren is populair, vooral bij de kinderen. Je hebt ook gasten die een stoel neerzetten en uren kijken naar de koeien in de wei. Wat ik leuk vind, is dat kinderen, die eerst angstig achter hun vaders broekspijpen blijven bij het zien van een koe, na een aantal dagen om zes uur ’s avonds met de laarzen aan staan te springen om de koeien binnen te halen.”

Groepsaccommodatie loopt hele jaar

De groepsaccommodatie loopt het hele jaar door, op de camping is het van april tot en met oktober druk. “Voor de camping moet je 24 uur per dag beschikbaar zijn. Stel er is een oudere gast die naar het ziekenhuis moet, dan breng je hem ernaartoe.”
In de keuken wordt vrolijk gepraat en gelachen bij de koffie. “Hier zijn altijd mensen, hier kan alles. Ik vind al die mensen hartstikke gezellig. Als je niet communicatief bent, moet je geen minicamping beginnen. Je krijgt allerlei soorten mensen op de camping, soms ben ik ook maatschappelijk werker. Je maakt wat mee.” Ook als ze eens hoofdpijn heeft, moet ze vriendelijk gasten ontvangen. “Nou hebben wij daar gelukkig weinig last van, van hoofdpijn en chagrijnig zijn.”

"Voor de camping moet je 24 uur per dag beschikbaar zijn. Stel er is een oudere gast die naar het ziekenhuis moet, dan breng je hem ernaartoe."

Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

In de winter redt Chris zich met de koeien, in de zomer voert Lean de kalveren en doet ze alles wat met de trekker moet. Met plezier. “Chris zegt dat grasmaaien vakantie is voor mij.” Echt op vakantie gaan doen ze ook. “Overal naartoe, als het maar met de auto kan.” Ze vindt zichzelf een halve boerin. “Ik zie de melkput weinig, van koeien heb ik geen verstand.”

Gek op hout bewerken, tuinieren en volleybal

Tijd voor haar hobby’s maakt ze ook. Ze is gek op hout bewerken, tuinieren en volleybal. Zelf spelen doet ze niet meer, en technische commissies en besturen nu ook niet, maar ze is coach en trainer van damesvolleybalteams en van de jeugd. Als het even kan, gaat ze naar de wedstrijden. De hele familie houdt van sport, Tim is ook volleybaltrainer en Chris rijdt paard.

"De mensen in de groepsaccommodatie vinden onze komkommers, tomaten en eieren heel anders smaken dan die uit de supermarkt."

Verder werkt Lean graag in de tuin. “Ik vind het prachtig om wat in de grond te stoppen en te kijken wat eruit komt. De mensen in de groepsaccommodatie vinden onze komkommers, tomaten en eieren heel anders smaken dan die uit de supermarkt.”
Vroeger maakte Lean houten speelgoed voor Tim, tegenwoordig timmert ze complete tuinsets voor de groepsaccommodatie, of een televisiemeubel voor in huis. Ze lacht. “Ik ben geen standaard huisvrouw.”

Of registreer je om te kunnen reageren.