Rundveehouderij

Achtergrond 2809 x bekeken

Basiszuivel nog steeds meer verliesgevend

De zuivelindustrie in Nederland, en dan vooral FrieslandCampina, handhaaft nog steeds een 'stiff upperlip', ofwel: ze blijft onbewogen kijken. Zie de pas gepubliceerde garantieprijs voor februari. Weer stabiel.

Het bedrijf is het in zekere zin ook aan de leden verplicht, maar ondertussen blijft de druk op de zuivelmarkt toenemen.

Zuivexport loopt goed

Veel verwerkers kijken nu al met zorg naar het 2e kwartaal. Wat kunnen ze dan nog voor hun producten beuren? Waar moet het heen? Afgaande op de Europese exportcijfers (wel achterlopend), loopt de export nog steeds goed. Vooral Nederland zet een indrukwekkend resultaat neer, maar de producten gaan voor een belangrijk deel wel tegen lage prijzen de grens over. En die tendens zal zich voor de komende tijd versterken, of er moeten onvoorzienbare dingen gebeuren.

Prijzen verder omlaag

Neem de markt voor melkconcentraat, ingedikte en ontroomde melk. De prijzen daarvan zijn al erg laag en dreigen de komende tijd nog verder te gaan dalen. Voor het 2e kwartaal wordt al volop aangeboden voor zo'n €1,10 per kilo, en wie wil, krijgt het waarschijnlijk nog goedkoper. Van dit bedrag, en de opbrengst van de room, kan de melkprijs richting boeren niet worden betaald. Room noteert nu rond de €2,95 per kilo, fors lager dan eind 2015. Er ontbreekt 10 cent op een kilo melk.

Foliekaas noteert dramatisch laag

Met mageremelkpoeder en foliekaas kan het ook niet worden verdiend. Mageremelkpoeder blijft rond de interventieprijs, of net eronder. De notering voor foliekaas is ook dramatisch laag in een zwakke markt. De spotnotering ligt nu rond de €1,80 per kilo.

Prognose: lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.