Rundveehouderij

Achtergrond

Alert blijven op uiergezondheid

Theo en Hanny Pouwels kregen enkele maanden geleden de Uiergezondheid Award. Het echtpaar melkt 70 koeien. Vijf koeien staan droog en er zijn 60 stuks jongvee, maar met een award is het werk niet gedaan.

De winnaars van de Uiergezondheid Award Theo en Hanny Pouwels blijven zoeken naar verbetering van de uiergezondheid, terwijl deze toch al op een hoog niveau staat.

Is het celgetal van de koeien altijd laag geweest?

"Ja eigenlijk wel. We hebben nooit echt problemen gehad met uiergezondheid. Toch zetten we altijd nog kleine stappen. Je bent nooit klaar met verbeteren."

Wat was de aanleiding?

"Tien jaar geleden startte het Uiergezondheidscentrum Nederland (UGCN). Ik bezocht bijeenkomsten en daar hoorde ik waar nog kansen lagen op gebied van uiergezondheid. Toen molken we altijd op een celgetal tussen de 100 en 150. Vooral de film over de belasting van de spenen tijdens het melken maakte indruk. Als je ziet wat er met zo'n speen gebeurt, kun je je voorstellen dat je er alles aan moet doen om die koe verder zo goed mogelijk te wapenen en beschermen tegen infecties."

Hoe doen jullie dat?

"We proberen altijd een goed rantsoen te voeren. Ook tijdens de weidegang, want we zijn fervent beweiders. En dan kijken we ook naar de koeien. Een koe kan niet zeggen dat ze niet lekker in orde is. Dat moet je zien. Om rust in de pens te houden, voeren we bicarbonaat bij. De koeien moeten gezond blijven. Dan is het niveau van weerstand ook goed. Iedereen weet dat als de voeding niet loopt, dat je dan meer gedonder krijgt dan alleen een paar liter melk minder."

Wat hebben jullie nog meer aangepast?

"Na de bijeenkomsten over uiergezondheid zijn we begonnen met gebruik van melkershandschoenen. De voorbehandeldoeken maakten plaats voor papier. De laatste vier à vijf jaar gebruiken we Cowipes. Dit zijn vochtige doeken met een reinigende en verzorgende werking. Ook zijn we overgestapt op 4XLA. Deze dip is een stuk duurder, maar heeft naar ons idee ook een veel betere verzorgende werking en ontsmetting dan de eenvoudige dip die we eerst gebruikten. We wilden gewoon zien wat het resultaat was als we dit duurdere middel een poos zouden gebruiken."

Hoe zetten jullie koeien droog?

"We gebruiken bij het droogzetten altijd een teatsealer. We zijn drie jaar geleden gestart met selectief droogzetten. Eerst om te proberen. Met de lage celgetallen gaan nu heel veel koeien droog zonder antibiotica, maar altijd met Orbeseal. Ook als er wel antibiotica wordt ingezet, wordt de plug gebruikt."

Hoe zijn de resultaten nu?

"Over heel 2015 lag het celgetal op 69 (69.000 cellen per milliliter melk). Het aantal gevallen van klinische mastitis over het laatste kwartaal was 2 stuks; over het hele jaar is dat 9 gevallen. Omgerekend komt het uit op 12,8% klinische mastitis per 100 melkkoeien. Dat is onder de streefwaarde van UGCN."

Zijn er nog actiepunten over?

"Ja, van de laatste 25 vaarzen die aan de melk kwamen, waren er drie verkeerd. Dat steekt. Ik weet niet precies waar het door komt. We zijn daarom begonnen de vaarzen nog vóór afkalven te dippen. Dat doen we een aantal weken, een keer per dag. De vaarzen lopen niet in de melkgevende koppel, dus dat kost wel extra tijd, maar dat hebben we er wel voor over."

Lees meer over dit bedrijf in Boerderij van dinsdag 26 januari.

Of registreer je om te kunnen reageren.