Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Aanbod slachtkoeien stijgt; prijs daalt

Het aanbod van koeien is vanaf vorige week gestegen en ook voor deze week wordt een groot aanbod verwacht. De oorzaak is tweeledig, aan de ene kant de onrust over fosfaatrechten en aan de andere kant de mededeling van FrieslandCampina.

Melkveehouders hielden nog wat koeien vast omdat er in de wandelgangen werd gefluisterd dat 1 januari wel eens een nieuwe peildatum kon zijn voor de rechten. Nu deze datum voorbij is, willen een aantal melkveehouders toch wat extra koeien afstoten. Mede ook door de toeslag van €2 per 100 kilo die FrieslandCampina in de eerste 6 weken van dit jaar betaalt wanneer melkveehouders minder melk leveren dan in een referentieperiode in december.

Groot aanbod

Vorige week werden er bijna 7.000 runderen geslacht. Dit is voor de week tussen kerst en oud en nieuw een flink aantal, in de voorgaande jaren waren dit er tussen 4.000 en 5.500 stuks. Ook maandagochtend op de veemarkt in Bunnik een groot aanbod. Het aanbod steeg tot 139 slachtkoeien. Een zeer hoge aanvoer voor de eerste markt van het jaar. De handel verliep traag en de prijzen konden zich niet standhouden. Een O-kwaliteit slachtkoe daalde met 10 cent in prijs naar maximaal €2,75 per kilo geslacht gewicht.

Voor de rest van de week wordt een aanhoudend groot aanbod verwacht en prijzen zullen daardoor onder druk staan.

Prognose: Prijs onder druk.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien Bunnik vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Koeien
Aanvoer

Laatste reacties

  • familiebeldman1

    Marjan
    Op veemarkt.nu staan andere getallen.

  • marjanschaftenaar

    Ik ga er achteraan. In de mail staat namelijk aanvoer slachtrunderen 148 waarvan mannelijk 9.

Of registreer je om te kunnen reageren.