Rundveehouderij

Achtergrond 4 reactieslaatste update:18 jan 2016

200 kazen weg, maanden werk voor niets

Toen melkveehouder en kaasmaker Johan Noordam in Hellouw (Gld.) samen met zijn broer om vijf uur 's ochtends de stal inliep, zagen ze het direct: windgordijn opengesneden, deur ontwricht, kazen weg.

Boerenkaas is geliefd bij criminelen. Johan Noordam heeft er helaas ervaring mee. Twee keer zelfs. Hij vertelt zijn verhaal. "We zagen allemaal lege planken. Eerst verbaasd, je gelooft niet dat het echt is gebeurd, en dan natuurlijk kwaad. Hoe halen ze het in hun hoofd?", zegt Noordam. Hij vertelt het verhaal.

"Zo'n kaas, je steekt er al je tijd en energie in, want we willen natuurlijk topkwaliteit leveren. Elke dag opnieuw. En dan opeens blijkt alles voor niets te zijn geweest. Maanden werk. 200 kazen zijn bij ons gestolen; jong, belegen, oud, overjarig, het hele assortiment. Je hebt het dan wel over een schade van bijna €25.000 winkelwaarde.

Deur geforceerd en met een steekwagen naar binnen

Het gebeurde op 1 oktober. De dag ervoor was ik om 4 uur opgestaan en om 10 's avonds naar bed gegaan. Goed geslapen, dus helemaal niks gemerkt. Mijn broer loopt 's nachts weleens door de stal om koeien die op het punt van afkalven staan, te controleren. Die nacht helaas niet, want anders was hij de dieven tegengekomen.

De dieven hebben hun busje naast de stal geparkeerd, vervolgens het windgordijn doorgesneden en zijn toen met een steekwagen naar binnengekomen. Ze hebben een deur geforceerd en zijn de opslagruimte ingegaan. Vervolgens was het een kwestie van kazen opladen en teruglopen. Ze moeten met drie of vier man zijn geweest, en dan nog ben je er zeker een halfuur, drie kwartier mee bezig.

Gestolen kazen misschien naar Rusland

Tja, wie zijn het? Zeg het maar. Afgelopen jaar is bij meer kaasmakers ingebroken. Met een paar van de gedupeerden heb ik contact gehad. We veronderstellen dat de gestolen kazen nu in Rusland tegen een goede prijs worden verkocht. Door de boycot mag Nederlandse kaas het land niet in, maar er is wel vraag naar. Bewijzen hebben we niet.

Gebruikelijke veiligheidsmaatregelen

Precies een jaar geleden is er ook bij ons ingebroken. Toen ging het om dertig kazen. Daarna hebben we geïnvesteerd in beter hang- en sluitwerk. Het heeft niet mogen baten. Willen ze binnenkomen, dan doen ze het toch wel.

Nu gaan we weer investeren. Binnenkort komt er een extra hek bij de stal, zodat die route is afgesloten. We nemen meer maatregelen, maar daar ga ik niet te veel over zeggen. Want wie leest dit allemaal? Het zijn de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen, schrijf dat maar op. Komen er indringers het erf op, dan krijgen we een signaal. Je doet wat je kunt.

Overleg met politie en verzekeraar

Ik lig er niet van wakker, maar wat een ellende allemaal. De dagen erna ben je alleen maar aan het regelen. Bij onze vaste handelaar hebben we kazen moeten terugkopen om klanten die hier aan huis kaas kopen niet teleur te stellen. Overleg met de politie, met de verzekeraar. Ik wil kaasmaken, koeien melken, niet met dat soort dingen bezig zijn.

Kazen op het schap van een kaasboerderij. Noordam kocht bij de vaste handelaar kazen terug om zijn klanten die aan huis kopen niet teleur te stellen. Foto: ANP
Kazen op het schap van een kaasboerderij. Noordam kocht bij de vaste handelaar kazen terug om zijn klanten die aan huis kopen niet teleur te stellen. Foto: ANP

 

Driekwart van schade is vergoed

Uiteindelijk is driekwart van de schade door de verzekeraar vergoed. De discussie ging over de prijs per kilo. Op een gegeven moment hebben we er een klap op gegeven. Je wilt die ellende achter je laten, vooruitkijken.

Over de inzet van de politie ben ik niet positief. De politie heeft foto's van de braaksporen gemaakt. Toen wij een dag later die foto's opvroegen voor de verzekering, bleken ze al te zijn gewist. Nooit meer wat gehoord. Inbraak heeft blijkbaar weinig prioriteit.

Bedrijfsbeveiliging opschroeven

Tja, wie ben ik om collega's te adviseren? Verlichting, goed hang- en sluitwerk, verklikkers, camera's; iedereen kan het zelf wel bedenken. Wij brengen de beveiliging van ons bedrijf nu op een hoger plan, maar wie garandeert mij dat ze ons bedrijf de volgende keer overslaan?

Als een onverlaat nu midden in de nacht het erf opkomt, krijg ik onmiddellijk een signaal op mijn smartphone. En dan is het een kwestie van mensen optrommelen. Hier in de straat hebben we een groepsapp waarmee we elkaar kunnen informeren. Ik weet zeker dat binnen een paar minuten een paar buurtbewoners op het erf staan."

Laatste reacties

 • peter1939

  lang leve de boycot v rusland door onze politiek...boeren de dupe...illegaal babymelkpoeder voor zwarte markt en nu kaas jatten van hardwerkende boeren.....gelukkig doet de politie erg z'n best als je deze boer mag geloven......druk met vluchtelingen of zo???

 • farmerbn

  FC kan met dit soort artikelen veel reclame maken in binnen - en buitenland. Misschien kunnen zij ook een beetje meebetalen.

 • ed12345

  Peter 1939 zo te lezen in de telegraaf is de politie ook niet erg bezig met de vluchtelingen altans niet in Almere

 • info36

  Onrechtstaat

Of registreer je om te kunnen reageren.