Rundveehouderij

Achtergrond 1263 x bekeken 2 reacties

10% opbrengstverschil bij rodeklaverrassen

Het hoogstproducerende ras rode klaver, Larus, geeft 10% meer opbrengst grasklaver dan het laagste producerende ras. Dat blijkt uit een vierjarige proef van het Louis Bolk Instituut met acht rode klaverrassen in Noord-Brabant.

De persistentie, dus de productie van rode klaver in latere jaren, is belangrijk. Veehouders willen niet alleen het eerste, maar ook in de daaropvolgende jaren een productief gewas.

Ook binnen de types rode klaver is er verschil. De zogenoemde "Mattenklee"-types presteren over vier jaar beter dan de "Ackerklee"-types. Dat uit zich in een hogere persistentie, een hoger aandeel klaver in het derde en vierde jaar, en een hoger eiwitgehalte van het gras-klavermengsel.

Laatste reacties

  • koeboertje

    Bestaat er rassenlijst voor klaver ?
    Ik heb ook eens gehoord dat er rode klaver is die blijvend is zodat je hem maar een keer hoeft te zaaien ?

  • Wijnand Hogenkamp

    Er is geen onderzoek meer naar cultuur en gebruikswaarde rode klaver sinds 1974 voor de Aanbevelende Rassenlijst. Wel wat info op; kennisakker.nl en biokennis.nl. Zeker informatief is 'rode klaver voor maaiweides'. zie: http://edepot.wur.nl/336869
    groet

Of registreer je om te kunnen reageren.