Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Voermarkt in greep van lage melkprijs

Melkveehouders kopen alleen het voer aan dat zij nodig hebben, verder geen overdadige aankopen of luxe. Dit is wat de voermarkt al weken beheerst.

Er is wel handel maar grote partijen zijn maar weinig gevraagd. Dit is ook te zien aan de handel in mais. Melkveehouders kopen alleen ingekuilde mais ter overbrugging naar het nieuwe seizoen. Wat zij dan aankopen is net iets ruimer dan de berekening wat er nodig is en houdt niet veel over. Dit heeft alles te maken met de lage melkprijs. De cashflow is niet al te ruim en in sommige gevallen erg krap waardoor kopers de hand op de knip houden. Het gebrek aan financiële middelen is ook te zien aan het aanbod van oude mais, dat groot is. Melkveehouders die nog wat overhouden van de oude oogst bieden dit nu aan zodat er wat extra inkomen gegenereerd wordt. De prijs van oude mais ligt tussen €55 en €62,50 per ton, afhankelijk van de kwaliteit.

Goede vraag naar bijproducten

De vraag naar bijproducten is goed te noemen. Melkveehouders zijn aan het rekenen gegaan nu de prijs van de melk laag is. Bijproducten zijn in verhouding met brok voordeliger. Hierdoor wordt vaak een deel van de brokken ingewisseld voor vochtige voeders als bierbostel, grainpro, aardappelsnippers of aardappelvezels. Sommige voerhandelaren melden zelfs dat zij soms door hun voorraad heen zijn. Bierbostel is dan ook iets in prijs gestegen, 5 cent per procent droge stof. Hoewel de vraag naar verwachting groot blijft, is de prijsstijging van bierbostel nu wel aan zijn einde. De prijs van bijproducten wordt beïnvloed door de prijs van soja en graan. De prijs van deze producten is ver gedaald waardoor een stabiele bostelprijs wordt verwacht.

Vraag naar stro en hooi trekt aan

De vraag naar stro en hooi begint langzaamaan aan te trekken. Het rantsoen heeft behoefte aan structuur. De prijs van stro is in de afgelopen weken wel wat gestegen door toeslagen. Het inschuren van het hooi kost geld en dit wordt doorberekend aan de koper. Hooi is vooralsnog stabiel in prijs maar handelaren verwachten wel dat het aanbod dit jaar krap zal zijn, dit door de droogte in het voorjaar. De prijs van hooi zal dit jaar naar verwachting dan ook niet dalen.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Eén reactie

  • kleine boer

    Paar weken terug schreef dacht ing bank dat melkprijs vanafdeze tijd zou stabiliseren en daarna zou stijgen ze werden hier toen uitgelachen en nu hoor je niemand.... straks de melkprijs stuk hoger is het voer op en gaan ze als gekken bieden op mais en graskuilen net zoals op melk en kalf koeien paar mnd terug....

Of registreer je om te kunnen reageren.