Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs lammeren op hoogtepunt

De handel in lammeren is dinsdagochtend in Leeuwarden rustig verlopen.

Het aanbod lag met 1.282 dieren zo'n tweehonderd hoger dan een week geleden. De prijs kon ondanks het grotere aanbod wel stabiel blijven. De handel in slachtschapen verliep vlot.

Handelaren melden dat er wat problemen zijn met de afzet van lammeren voor het offerfeest in België. Er mag dit jaar niet meer ritueel geslacht worden op tijdelijke slachtplaatsen. Alleen in erkende slachthuizen mag er onverdoofd geslacht worden. Dit zorgt ervoor dat de druk bij de erkende slachthuizen groot is en dat de prijzen voor het slachten flink op gaan lopen. Een Belgische moslimorganisatie heeft dan ook opgeroepen om niet meer op de dag van het offerfeest te slachten. Dit om ervoor te zorgen dat de prijzen de pan uit rijzen. Deze maatregelen hebben tot gevolg dat er wordt gekozen om op een andere manier een offer te brengen. Dit kan bijvoorbeeld ook in geld.

Kleinere vraag naar ramlammeren

De vraag naar ramlammeren vanuit België zal dan ook kleiner zijn dan verwacht. Handelaren geven aan dat het aanbod van goed zware lammeren dit jaar wel kleiner is omdat het offerfeest drie weken eerder is dan vorig jaar. Toch zal er dit jaar geen plus in de prijs zitten voor de ramlammeren.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van wolvee in Leeuwarden vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
rammen
schapen
ooien
aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.