Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs koeien daalt bij klein aanbod

De handel in slachtkoeien blijft onverminderd rustig. Een klein aanbod aan koeien kon maandagochtend in Bunnik niet voorkomen dat de prijs verder daalde.

Er werden 89 koeien aangeboden, 35 minder dan een week geleden. De prijs van de slachtkoeien, met uitzondering van de luxe E-kwaliteit koeien, daalde met 5 cent per kilo. De prijs van een O-kwaliteit slachtkoe komt daarmee uit op maximaal €2,90.

Prijs bijna gelijk aan vorig jaar

Hoewel de handel zich in de afgelopen maanden aardig kon standhouden, daalt de prijs nu wel bijna tot het niveau van vorig jaar. Toen werd in deze periode €2,85 voor een dergelijke koe betaald.

Prijsdaling nog niet voorbij

Handelaren verwachten dat de prijsdaling nog niet voorbij is. Het aanbod van slachtkoeien blijft in de komende weken te groot voor de vraag naar rundvlees. Hierdoor zullen slachterijen druk op de prijs blijven uitoefenen.

Veehouders houden koeien aan

Voorlopig ziet het ernaar uit dat de grote uitstoot van melkkoeien nog even op zich laat wachten. Melkveehouders houden nu zoveel mogelijk koeien aan de melk om de inkomsten nog wat op peil te houden met de lage melkprijs. De geleidelijke uitstoot zorgt er wel voor dat de prijsdaling ook geleidelijk verloopt; een zeer groot aanbod van slachtkoeien is momenteel te veel voor de markt.

Prognose: prijs onder druk.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien Bunnik vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Koeien
aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.