Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Noteringen stijgen nog, handel zakt weer iets in

De noteringen voor boter en poeders trekken nog aan, maar de zuivelhandel is de laatste paar weken weer iets ingezakt in Europa.

Na de prijsstijgingen op de GDT-veiling van Fonterra was er ook in Europa een opleving van de handel, maar langzaamaan zakt de boel weer terug.

Groot contract

Grote Europese handelaren zijn nog wel bezig met een groot exportcontract voor Algerije, waarvan de gunning binnenkort bekend wordt gemaakt. Anders dan gewoonlijk gaat het daarbij om een contract voor vier in plaats van drie maanden. Daarnaast zijn er tenders voor de levering van melkpoeder aan Venzuela en Cuba. Als die echter zijn vergeven, lijkt het weer even rustig te worden. De melkaanvoer in Europa blijft hoog en zit in sommige landen zelfs al weer in de lift. In Nederland lijkt ook het 'dal' in de aanvoer voorbij, menen sommigen. Daardoor blijft er druk op de markt. De vraag is dan ook of de huidige noteringen houdbaar zijn. Vol poeder noteert zo'n €2.400 per ton, al is de vraagprijs hoger. Ook magere melkpoeder noteert iets hoger, rond de €1.800 per  ton.

Vetproducten doen het nog goed

Deze producten doen het echter niet zo goed als de boter. De officiële notering van Zuivel NL (gebaseerd op de situatie van ruim een week geleden) staat op €2.830 per ton, maar de spotnotering zit al tegen €3.000 per ton aan. Room zit daar nog zo'n €550 per ton boven. Hiermee blijven de vetproducten eigenlijk de enige die het goed doen in de zuivelmarkt.

Kazen gaan minder

Met de kazen wil het ook nog steeds niet goed gaan. Er is te nog altijd te veel productie en niet genoeg vraag - in ieder geval voor de foliekazen en een deel van de natuurkazen. Ondanks sommige berichten van een lichte prijsstijging, is de markt voor foliekaas in wezen nog onveranderd. Nederlands product blijft rond de €2,00 per kilo noteren. Niet-Nederlandse Gouda in folie, die er ook volop te koop is, brengt tussen de €1,85 en €1,90 per kilo op. Het beroerde bij deze producten is dat er niet alleen veel van is, maar dat het ook slecht te bewaren is.

Productie natuurkazen vergroot

Mede om die reden hebben veel bedrijven de productie van natuurkazen vergroot, maar ook daarvan loopt de directe afzet moeizaam. Er wordt veel ter rijping opzij gelegd. De notering blijft wel beter - zo'n €2,60 per kilo. Dat is ook zo ongeveer de prijs die cheddar oplevert. Daarvan loopt de afzet echter beter dan van Gouda, omdat er een grotere markt voor is. Bij de mozzarellakaas gaan de zaken weer minder goed. Van deze kaassoort zit de notering ook op een dieptepunt. Te veel bedrijven maken te veel van deze kaas, terwijl het mozzarella-seizoen afloopt. In de voorbije weken is de prijs met 20 tot 30 cent per kilo gedaald naar nu zo'n €2,20 per kilo. Afgelopen zomer werd nog zo'n €3,00 ontvangen.

Melknotering stabiel

De notering voor rauwe boerderijmelk is de laatste weken nagenoeg stabiel en 'beweegt' zich tussen de 25 en 26 cent franco geleverd. Magere melkconcentraat doet het wel even iets beter en noteert ruim €1.600 per ton.

Prognose: stabiele prijzen.

Laatste reacties

 • brammetje

  Klaas? Is bij jou het glas halfvol of halfleeg?

 • BO(skabout)ER

  Fonterra probeerde een prijsstijging te forceren, de echte prijstijging zal uit de markt moeten komen. Hierop moeten we echt nog even wachten.

 • farmerbn

  Het kan een oplossing zijn als onze melkfabrieken langdurige contracten aangaan met hun kopers. Dan kunnen ook wij intekenen voor stabielere melkprijzen. Op die manier krijg je ook een twee prijzensysteem: Een prijs voor het vaste contract en een prijs voor het vrije gedeelte.

 • alco1

  Farmer. Dat zal alleen kunnen als zij ook weer vastgestelde prijzen kunnen afspreken met de retailer.Echter denk ik niet dat er animo is om zich vast te zetten.
  De lever contracten die er nu o.a. afgesloten worden in Frankrijk staan in het teken van verplicht leveren, ook bij lage prijzen, om zo de fabriek functioneel te kunnen houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.