Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

‘Ik durf niet meer te verminderen’

Jos van den Houte voerde zijn koeien al 100 gram Bicar Z. Maar nog meer van deze buffer in een voerproef leverde toch nog 2 liter melk per koe meer op.

Jos van den Houte is een van de drie melkveehouders die hebben deelgenomen aan een praktijkproef in België (zie onderstaande afbeelding) om het effect van voeren van natriumbicarbonaat (Bicar Z) te meten. Met zijn vrouw Kath­leen Laureys melkt hij 116 koeien die gemiddeld per koe meer dan 10.300 kilo melk geven.

Voederbieten

De Belg is niet onbekend met het voeren van dit product. “Sinds een aantal jaren voeren we in de winter weer voederbieten in het rantsoen van de melkkoeien. Een heel mooi product en het past ook goed in de vergroening.”

Beweeg over de titelbalk voor meer informatie.

Via de voermengwagen krijgen de melkgevende koeien 250 gram Bicar Z per koe per dag. Effect op dit bedrijf is meer melk per koe en meer activiteit op de robot.

Pensverzuring voorkomen

Hij weet ook dat de rantsoenen die hij voert hoogenergetisch zijn en daarmee kunnen koeien een hoger risico lopen op (subklinische) pensverzuring. Zeker als de voederbieten in het rantsoen zitten, moet hij oppassen dat de koeien de, in de voermengwagen gesneden, voederbieten toch niet te veel selecteren. Pensverzuring kan dan een probleem worden.

Mede daarom voert hij het basisrantsoen in de winter ook al twee keer per dag. Om de koeien tegen verzuring te beschermen voert hij een standaard hoeveelheid van 100 gram Bicar Z per dier per dag. De buffer moet ervoor zorgen dat de zuurgraad in de pens niet te diep daalt. Het product gaat in de voermengwagen om zo een optimale verdeling onder de dieren te krijgen.

Van 100 naar 250 gram

In de voerproef is de hoeveelheid natriumbicarbonaat opgeschroefd naar 250 gram per dier per dag. “Ik dacht dat ik met 100 gram al bescherming bood, maar na de verhoogde gift stegen de koeien ruim 2 kilo in productie.” Uit het onderzoek blijkt dat de toename van de melkproductie omgerekend in meetmelk 2,56 kilo per dier per dag is. “Ik kijk vooral naar de liters per dag. Ik ben bij ongewijzigd rantsoen gestegen van 31,5 liter naar 33,5 liter per koe per dag.”

Beweeg over het rode icoon voor meer informatie.

Meer activiteit

Een ander opvallend aspect is dat de twee Lely-melkrobots meer melkingen verrichten en dat ook het aantal weigeringen toeneemt na verhogen van de dosering natriumbicarbonaat. Meer weigeringen is gunstig; het betekent dat de koeien actiever zijn. “Voor mij is dat ook een teken dat ze gezonder zijn of zich in elk geval beter voelen.”

Kosten terug

Ook nu de voederbieten in de zomer weer vervangen zijn door perspulp blijft Van den Houte op 250 gram per dier per dag. De perspulp is voor de koeien niet te selecteren, maar hij durft niet minder natriumbicarbonaat te gaan voeren. “Ik ben bang dat de productie dan weer daalt. Juist nu zonder quotumbeperking zou dat jammer zijn. En het product verdient zichzelf ook weer terug. De kosten zijn 10 cent per dier per dag. Daar komt nog een kilo krachtvoer bij, want door de hogere melkproductie moet je de koeien wel op de norm blijven voeren. Het totaal komt dan op pakweg 35 cent per dier per dag. Als je daar 2 liter melk voor terugkrijgt, is dat zelfs met de huidige lage prijzen nog altijd interessant.”

Laatste reacties

 • Mozes

  Veevoedkundig kletsverhaal. Het voeren van natriumbicarbonaat heeft alleen in heel specifieke situaties zin. Deze boer voert voederbieten die onvermijdelijk uitgeselecteerd worden. Bieten bevatten veel suiker wat verzuring veroorzaakt. Boeren met voldoende structuur in het rantsoen en niet teveel snel fermenteerbare koolhydraten (suikers en snel verteerbaar zetmeel) hebben geen enkele baat bij natriumbicarbonaat.

 • BO(skabout)ER

  Ik voer ook standaard natriumbicarbonaat Mozes. Tegenwoordig niet natriumbicarbonaat maar de vervanger van For Farmers 'rumibuffer' deze schijnt wat langer te werken daardoor blijft de pens stabieler.

  Nu zal mozes denken dat ik waardeloos voer heb, dat valt mee maar het is wat natter als andere jaren daardoor redelijk snel. Naast de rumibuffer voer ik ook nog structuur, maar te veel structuur kost melk! Overigens zijn de hoeveelheden van Jos wel aan de hoge kant.

  Ik voer altijd wel 25 gram per koe, op dit moment is het wel aardig wat hoger door de natte kuil.

 • Grazer

  Beste uiers krijg je van de dat spul zo te zien.

 • Mozes

  @Boskabouter, ik voer momenteel ook natriumbicarbonaat bij. 100 gram per koe per dag. Ik heb een vrij natte kuil (30% ds) met daarnaast een hoog suikergehalte. Bij de vorige kuil voerde ik het niet. Per kuil bekijk ik of het nodig is of niet.
  In het bovenstaande verhaal wordt de indruk gewekt dat het een wondermiddel is die standaard enkele liters melk per dag extra oplevert. Daar wilde ik afstand van nemen.

 • wmeulemanjr1

  Die boer voert omdat u ie natriumbicarbonaat verstrekt daarom een kilo krachtvoer extra zoals ik lees. Of zie ik dat verkeerd?

 • hoving1

  Grazer?

 • willem jan

  Wij voeren al jaren sodiumbycarbonate
  40 liter met 3.85% vet

 • BO(skabout)ER

  Ik ben het dan ook helemaal met je eens Mozes.

 • Grazer

  @ hoving1. Foutje geweest;-)

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.