Rundveehouderij

Achtergrond

Handel ramlammeren rustig

Dit jaar is de handel in ramlammeren rustig, de prijs bleef maar moeizaam stabiel op de veemarkt Leeuwarden. Dit in tegenstelling tot andere jaren waarin de handel juist aantrekt zo vlak voor het offerfeest.

Het offerfeest vindt dit jaar plaats van 23 tot 25 september. Handelaren geven aan dat het aanbod van rammen dit jaar groter is dan de vraag. In België mag er alleen nog onverdoofd geslacht worden op erkende slachtplaatsen. Dit zorgt ervoor dat er veel mogelijkheden voor het rituele slachten zijn verdwenen. Deze beslissing heeft de nodige gevolgen voor de afzet van rammen naar België. Naast een tegenvallende afzet naar België is er ook meer aanbod van Engelse en Ierse lammeren.

Dit jaar geen toeslag

Handelaren melden dan ook dat zij dit jaar geen toeslag ontvangen voor de ramlammeren die geschikt zijn voor het offerfeest. Normaal gesproken wordt er zo'n €10 per lam extra betaald. Hoewel de toeslag dit jaar wegvalt zijn handelaren niet ontevreden met de prijs die zij beuren. Een ramlam zwaarder dan 25 kilo brengt maximaal €130 op, een redelijk goede prijs.

Goede handel ooilammeren

De handel in ooilammeren verloopt goed en de vraag vanuit het buitenland neemt toe. Dit is vroeger in het seizoen dan in andere jaren. De lammeren zwaarder dan 20 kilo brengen maximaal €105 op, €7,50 meer dan vorig jaar.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.