Rundveehouderij

Achtergrond

Geen topprijzen voor rammen richting offerfeest

Het islamitische offerfeest heeft dit jaar niet voor een plus op de prijzen van ramlammeren kunnen zorgen. Op tijdelijke slachtplaatsen in België mocht dit jaar niet meer onverdoofd geslacht worden.

De vrees was dat hierdoor een tekort aan slachtcapaciteit zou ontstaan, ware het niet dat vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap, in reactie op genoemd overheidsbesluit, opriepen dit jaar als alternatief te kiezen voor een financieel offer.

Aanbod ramlammeren iets lager

Gevolg van het tumult in België is in ieder geval dat de ramlammeren dit jaar niet met een dikke plus werden verkocht. Ook al lag het aanbod wat lager dan vorig jaar vanwege het feit dat het offerfeest dit jaar zo'n drie weken eerder plaatsvindt. Geluk bij een ongeluk is daarbij dat de prijzen zich gemiddeld al op een hoog niveau bevonden. Zware rammen noteren in de periode voor het offerfeest daardoor slechts €2,50 tot €5 lager ten opzicht van vorig jaar.

Vlotte export zuiglammeren naar Frankrijk

De zuiglammeren noteren met €120, dat is ten opzichte van vorig jaar €7 hoger. Reden voor deze goede prijzen is de vlotte export van zuigers richting Frankrijk. De Nederlandse lammeren kunnen de concurrentie momenteel goed aan. Op de korte termijn maakt de handel zich dan ook geen zorgen over de prijzen, al hangen er met name in België wellicht nog wat lammeren boven de markt.

Prognose: stabiele prijzen bij dalend aanbod.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.