Rundveehouderij

Achtergrond

Zelftroost als reactie op malaise zuivelmarkt

De behoefte aan troost of zelftroost lijkt groot op de zuivelmarkt. Hoe slechter het nieuws over de zuivelprijzen en hoe beroerder de verkopen, hoe optimistischer iedereen zich uitlaat over de marktontwikkeling voor de komende periode.

Volgens het Financieel Dagblad zien kaashandelaren de kip met de gouden eieren al binnen handbereik, want nu de kaasprijs op een dieptepunt is, hebben ze de pakhuizen volgezet om te kunnen 'cashen' als de markt aanzet. Een andere redenering: nu de Fonterra-veiling zo laag is gezakt, kan het niet lang meer duren voordat de markt aantrekt. De laatste constatering heeft iets onvermijdelijks, maar wat als de vraag nog steeds niet aantrekt en/of de melkproductie voorlopig niet genoeg daalt?

Nog steeds geen tekenen van herstel

Feit is dat de zuivelmarkt nog steeds geen tekenen vertoont van herstel. De Fonterra-veiling van eerder deze week werd inderdaad het al gevreesde bloedbad. Onder Nieuw-Zeelandse boeren gaan al stemmen op om de GDT-veiling (zoals die officieel heet) voorlopig maar even in de kast te zetten. Elke nieuwe veiling loopt immers toch maar uit op een versterking van de heersende grafstemming, zo is het gevoel.

Mageremelkpoeder en boter

Sommige handelaren speculeren al op het scenario dat mageremelkpoeder voor ruim €1.000 per ton vanaf de wereldmarkt de EU in gaat en dan met winst ter interventie wordt aangeboden. Daarvoor is Nieuw-Zeelandse mageremelkpoeder nog zo'n €250 tot €300 per ton te duur. Dus dat zal niet zomaar gebeuren. De markt is echter behoorlijk beroerd. Heel veel producenten en handelaren zitten met grote voorraden product, waar voorlopig geen afzet voor is en dat waarschijnlijk te duur in de boeken staat. Dat is zo in de markt voor melkpoeders, een deel van de kazen en ook een deel van de boter. Dit laatste product wordt vanaf de wereldmarkt ook goedkoper aangeboden dan vanuit de EU zelf, en in grote hoeveelheden.

Vloeibare markt beweegt vlot

De enige markt in de EU die vlot beweegt, is de vloeibare markt. Vanuit vooral Italië is er vraag naar Noord-Europese melk, maar ook niet veel meer dan seizoensmatig.

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.