Rundveehouderij

Achtergrond

Prijsbodem blankvleeskalf lijkt bereikt

De prijs van blankvleeskalveren is vorige week met 5 cent in prijs gedaald, de prijs voor een O+ tot en met P- kalf komt daarmee uit op maximaal €4,40 per kilo. De prijs ligt hiermee op het laagste punt sinds augustus 2010.

Echter, de bodem lijkt met deze prijsdaling wel bereikt te zijn. Traditioneel trekt de vleesverkoop halverwege augustus aan als de vakanties voorbij zijn. Handelaren hopen dat dat dit jaar niet veel anders is en dat de prijs dan in elk geval op niveau kan blijven en langzaamaan weer kan stijgen.

Angst voor lege schappen vanwege Franse acties

Wat ondertussen de gemoederen nog steeds bezighoudt, zijn de boerenprotesten in Frankrijk. Supermarkten zijn nog steeds erg voorzichtig met het inkopen van vlees uit het buitenland. Zij zijn bang dat het niet of niet op tijd binnenkomt en er lege schappen ontstaan. De vraag richt zich daar dan ook voornamelijk op het binnenlandse aanbod waardoor de export uit Nederland maar mondjesmaat is.

Mestduur net onder 28 weken

Hoewel de afzet moeizaam verloopt loopt de mestduur niet veel op, deze zit nog net onder 28 weken. Dit komt door een klein aanbod van slachtrijpe kalveren.

Duitse prijzen dalen, Franse en Italiaanse stabiel

Ook in Duitsland zijn de prijzen voor de vleeskalveren nu gezakt. Daar ging 5 tot 10 cent per kilo van de prijs af, omdat het prijsverschil ten opzichte van Nederland te groot werd. In Frankrijk en Italië bleven de prijzen wel stabiel.

Prognose: prijzen stabiliseren.

Meer informatie over de prijzen van blankvleeskalveren vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Blankvleeskalveren Denkavit

Of registreer je om te kunnen reageren.