Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs nuka onder 100 euro per stuk

De prijs van nuchtere kalveren blijft maar dalen. Zo ook op de veemarkt Purmerend. Daar werden dinsdagochtend 730 kalveren verhandeld, 117 meer dan vorige week.

Nu de vraag naar kalveren erg rustig is, heeft een dergelijk groot aanbod direct invloed op de prijsvorming. Zwart- en roodbonte kalveren daalden €10 in prijs en kruislingkalveren met Belgisch Blauw noteren €15 minder.

De prijs van een extra kwaliteit zwartbont stierkalf komt daarmee (€95) weer onder de €100 per stuk uit. Een prijs die voor het laatst werd betaald halverwege februari. De prijsdaling is geen verrassing. Elk jaar daalt de prijs fors in de zomer. De doorstroming in de stallen is lager door een kleinere vraag naar kalfsvlees waardoor er minder plekken beschikbaar zijn. Daarnaast zijn de kalveren die nu opgezet worden slachtrijp in een periode waarin de opbrengstprijzen lager liggen. Een verdere prijsdaling wordt ook niet uitgesloten, vorig jaar lag de bodem op €60 per stuk.

Prijs startkalveren op hoog niveau

De prijs van startkalveren ligt daarentegen op een hoog niveau. De prijs is vorige week licht gestegen en noteert maximaal €317,50 per kalf, af stal bij 100 kilo. De prijs is daarmee vanaf maart bijna constant gestegen. Eind maart bracht een dergelijk kalf nog €255 per stuk op. Oorzaak van de stijging is een klein aanbod van nuchtere kalveren in de afgelopen maanden. Het aanbod loopt nu weer op waardoor de prijsstijging tot stilstand komt.

Prognose: nuka goedkoper.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren
Aanvoer vleesrassen

Of registreer je om te kunnen reageren.