Rundveehouderij

Achtergrond

Poeders iets duurder op rustige markt

Onder invloed van de laatste Global Dairy Trade-veiling van Fonterra hebben met name de melkpoedernoteringen een mooi plusje ontvangen.

Het positiefst voelt de verbetering van de markt bij vollemelkpoeder. Daarvan beweegt de notering zich nu tussen de €2.100 en €2.150 per ton. Mageremelkpoeder voor consumptie trok ook iets aan en noteert rond de €1.600 per ton, nog duidelijk onder de interventieprijs.

8.900 ton melkpoeder in interventie

De toestroom van mageremelkpoeder in de Europese interventie neemt heel geleidelijk toe. Het volume bedraagt nu bijna 8.900 ton, waarvan deze week ruim 2.250 ton werd aangemeld, blijkt uit gegevens van de Europese Commissie. Bijna al het product komt uit België, Litouwen, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

43.600 ton in private opslag

Voor private opslag is meer product aangemeld: ruim 43.600 ton magere melkpoeder, waarvan bijna 3.900 ton vanuit Nederland. Duitsland heeft meer dan 17.000 ton aangemeld.

138.500 ton boter voor opslag aangemeld

Van boter is 138.500 ton voor gesteunde opslag aangemeld, waarvan 6.700 ton in de voorbije week. Krap 42 procent van deze boter - bijna 57.700 ton - is aangemeld door Nederlandse zuivel(handels)bedrijven.

Aantrekkende spotmarkt voor rauwe melk

De prijzen voor de meeste andere basis-zuivelproducten blijven relatief stabiel. Alleen de spotmarkt voor rauwe melk trekt iets verder aan. Dit is echter een vrij beperkte markt, zeker qua interesse voor de primaire bedrijven.

Zuivelaanbod blijft hoog op wereldmarkt

Grote vraag is of de licht positievere tendens op de zuivelmarkt doorzet. Hierover worden veel twijfels geuit. Bij de laatste GDT-veiling heeft Fonterra zijn uiterste best gedaan om gunstige omstandigheden te creëren voor een positieve uitkomst. Feit blijft echter dat het aanbod van zuivelproducten op mondiaal niveau hoog blijft en dat de productie de komende maanden waarschijnlijk nog verder stijgt.

FrieslandCampina niet optimistisch over zuivelmarkt

FrieslandCampina was bij de presentatie van de halfjaarcijfers niet optimistisch over de markt. Het zal de komende maanden lastig blijven om goede resultaten te behalen, meent het bedrijf. Er zijn tal van omstandigheden die een optimaal functioneren van de markt belemmeren - omstandigheden van zowel economische aard, maar meer nog van klimatologische en geopolitieke aard.

De zuivelmarkt is de laatste jaren bovendien steeds onvoorspelbaarder geworden. De markt kan zonder een vooraf duidelijke aanleiding plotseling gaan dalen of stijgen.

Prognose: stabiele markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.