Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

‘Fosfaatrechten nodig voor twintig koeien’

Melkveehouders Fouke en zoon Jolmer de Vries uit It Heidenskip (Fr.) verwachten fosfaatrechten te moeten bijkopen voor twintig melkkoeien om hun stal met 245 boxen vol te krijgen.

“Jammer dat fosfaatrechten nodig zijn. Het is een extra kostenpost, maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen voor het fosfaatoverschot”, vindt Jolmer de Vries. Samen met vader Fouke heeft hij een intensief melkveebedrijf. Op peildatum 2 juli 2015 telden zij 235 koeien. In 2014 waren er gemiddeld 215. Het bedrijf heeft 90 hectare in gebruik, waarvan 72 in eigendom.

 

Leegstaande boxen vullen

Het bedrijf is de laatste jaren geleidelijk gegroeid. Jolmer: “We hebben geen vergaande uitbreidingsplannen meer, maar willen wel graag leegstaande boxen kunnen volzetten.”

Continue uitbreidingen

Fouke verwacht dat de invoering van fosfaatrechten redelijk positief voor hen uitpakt. “We hebben de afgelopen jaren continu uitgebreid, dat lijkt nu goed uit te pakken. We zitten al bijna aan onze maximale stalbezetting. Daarbij zijn we al kien op fosfaatefficiëntie. Zo weten we exact wat er aan fosfaat binnen komt en wat eruit gaat. We benutten ruwvoer optimaal.”

3.000 kuub mest

Jaarlijks voeren ze 3.000 kuub mest af. De mest zetten ze af bij nabijgelegen veehouderijen met grond. De mestverwerkingsplicht vulden zij tot nu in met vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO’s).

Weidegang past niet bij aanpak

Het jongvee is deels overgebracht naar een opfokbedrijf. Fouke: “We zijn intensief en willen optimaal boeren, want de melkprijs is laag. Weidegang past daar niet bij. Winst valt te halen in het optimaal doorvoeren van een bedrijfsvoering. Geld steken in machines doen we beperkt.”

Fosfaatrechten afschrijven

Jolmer zegt dat het belangrijk wordt of fosfaatrechten zijn af te schrijven. Hij verwacht dat de prijs van de rechten start op het niveau van de ammoniakrechten: €10 à €15 per kilo.

Laatste reacties

 • koestal

  eerst melkquotum kopen dan ammoniakrechten kopen en dan weer  fosfaatrechten kopen,zo blijf je bezig

 • Belgique

  Ja Koestal, de tijd van kijken, kijken, niet kopen is voorbij ...

  Wel fijn eens een positief verhaal te horen uit de praktijk. Deze ondernemers aanvaarden de situatie en handelen hier ook naar.

 • maiskolf

  Voert toch 3000 mest verantwoord af , waarom dan nog fosfaat kopen. We zijn toch niet gek of zo. Die wet slaat totaal nergens op , alleen maar extra kosten en die hebben we al genoeg. Heeft niks met optimisme  te maken of zo.

 • JeuAbsil

  @ belgique. Een positief verhaal, omdat hun er relatief goed vanaf komen. Maar eigenlijk slaat de hele regeling nergens op. De politiek begint pas over een vervangende regeling na te denken als het quotum ervan af is. Alternatieven hadden 5 jaar geleden al bedacht én meteen ingevoerd moeten worden. Dan hadden de meeste melkveehouders ook niet zo uitgebreid.

 • info@agrogiethoorn.nl

  JeuAbsil, waarom zou de overheid een alternatief moeten bedenken.
  Ik vraag me af waarom de NZO en de LTO-vakgroep Melkveehouderij niet een goed scenario in de kast hadden liggen. Dit getuigt van gebrek aan visie.
  En nu gaan dezelfde personen in het Task Force team proberen om beleid te maken, zodat er zo min mogelijk knelgevallen zullen zijn en hun eigen belangen behartigd zijn. Ik denk dat andere personen nu moeten na gaan denken om de problematiek op te lossen en misschien moeten er wel mensen vanuit andere sectoren bij in zitten om het algemeen belang te dienen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.