Rundveehouderij

Achtergrond 2523 x bekeken

Even tijd voor ontspanning op zuivelmarkt

Eén positieve zuivel-veiling van Fonterra maakt nog geen zomer. Toch maakt de Global Dairy Trade-veiling van afgelopen dinsdag dat de zuivelindustrie en handel de wereld weer met een iets zonniger blik in kijken.

"Het maakt duidelijk dat we de bodem hebben gehad", zegt een van hen. Wie zaken moet doen in de grote basisproducten, zoals poeders en bulkkazen, merkt nog niet zo heel veel verandering. Wie echter om de tafel moet met de machtige Duitse retailers, zit daarentegen toch weer iets gemakkelijker op zijn stoel. De supermarkten moeten begrijpen dat er meer is dan alleen maar nog lagere prijzen.

Mageremelkpoeder nog altijd onder interventieniveau

Bij de melkpoeders is vooral bij de volle poeders het gevoel dat de markt iets vaster is. Mageremelkpoeder blijft nog altijd onder het interventieniveau zitten. Niet vergeten moet worden dat mageremelkpoeder op de GDT-veiling ook nog altijd flink onder het peil van de EU-prijzen bleef noteren.

Nieuwe markten voor kaas aangeboord

De kaashandel blijft erg rustig. Foliekaas noteert misschien niet helemaal €1,90 meer, maar meer dan €2 per kilo wordt er ook niet voor neergeteld. Recente Europese cijfers laten ondertussen wel zien dat het weinig zin heeft om te blijven mokken over het verlies van de Russische kaasmarkt. Met name de Nederlandse kaashandel is erg succesvol geweest met het vinden van nieuwe afzet in het Verre Oosten, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Mexico.

Tijdelijke opleving concentraatprijs

Op de vloeibare markt trekken met name de roomprijzen verder aan en ook de concentraatprijs is even stevig opgeveerd, maar dat lijkt het tijdelijke effect te zijn van extra vraag naar melk vanuit Italië. Vooral daardoor is ook de Duitse spotmelkprijs nog altijd hoger dan de Nederlandse.

Prognose: licht betere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.