Rundveehouderij

Achtergrond

Enige reuring op zuivelmarkt

Muziek maakt de zuivelmarkt al lang niet meer, maar plaatselijk is er soms nog wel een beetje reuring.

Die reuring kwam deze week vooral vanaf het roomfront. In verband met het goede zomerweer steeg de vraag naar room behoorlijk, waardoor de spotnotering omhoog schoot naar zo'n €3,40 per kilo. De boternotering is een heel eind lager, maar is met €2,60 per kilo (€2.600 per ton) nog steeds relatief goed te noemen. In ieder geval in vergelijking met de notering voor mageremelkpoeder.

Slechtere eiwitcomponent

De eiwitcomponent doet het al maandenlang veel slechter dan de vetcomponent in melk. Mageremelkpoeder wordt verhandeld op of onder de interventieprijs (€1698 per ton), als er tenminste handel is. Boter zit met bovengenoemde notering nog altijd fors boven het interventieniveau van €2.217 per ton.

Nog niet veel poeder voor interventie

Veel mageremelkpoeder wordt overigens nog niet aangeboden voor interventie: zo'n 4.200 ton. Opvallend is bovendien dat er vanuit Frankrijk, Duitsland, Nederland en Denemarken - waar de grote zuivelspelers zitten - nog helemaal niets in de interventie is gebracht. Dit bevestigt het vermoeden dat de industrie en handel daar de zaakjes op een andere manier hebben geregeld. Melkpoeder wordt niet in de interventie gestopt, maar zelf opgeslagen.

Veel export

Cijfers van de Europese Commissie laten overigens zijn dat in de voorbije maanden nog behoorlijk grote hoeveelheden zuivel zijn geëxporteerd naar allerlei bestemmingen buiten de EU.

Prognose: blijvende prijsdruk op meeste zuivel.

Of registreer je om te kunnen reageren.