Rundveehouderij

Achtergrond

Aardappelpersvezels €1 duurder

Het nieuwe aardappelseizoen is weer begonnen en daarmee ook het nieuwe aanbod van persvezels.

Aardappelzetmeelcoöperatie Avebe maakte maandag de nieuwe prijs van aardappelpersvezels bekend: €32 per ton. Dit is €1 meer dan vorig jaar bij de start van het seizoen. In 2013 werd gestart met een prijs van €34 per ton. Het aanbod van de persvezels is nog krap, er is nu een fabriek die opstart en de andere twee starten volgende week. Halverwege september zal de capaciteit weer op volle kracht zijn.

Ook het aanbod van andere aardappelproducten is krap. De nieuwe aardappelen hebben nog een dunne schil waardoor het 'afval' bij verwerking kleiner is dan verderop in het jaar. De vraag naar snippers en stoomschillen zijn dan ook groter dan het aanbod. Hoewel het aanbod krapper is dan de vraag blijft de prijs deze week stabiel.

Goede vraag naar bierbostel

De vraag naar bierbostel is goed te noemen, veel graskuilen zijn laag in eiwit en het rantsoen kan wel een toevoeging gebruiken. Krachtvoeders zijn in verhouding duurder, waardoor de interesse naar het product goed is. Bierbrouwers gaan nu echter wel minder brouwen door het einde van de vakantie en van het zomerweer. Het aanbod zal dan ook afnemen. Na de prijsverhoging van vorige week ook deze week een klein plusje.

Veel melkveehouders wachten nog af met het kopen van ruwvoeders. Het natte weer zorgt voor een groeispurt en de onzekerheid van de gevolgen van de fosfaatrechten hangt ook nog in de lucht. Eerst maar zien wat nodig is voordat er misschien onnodig geld uitgegeven wordt. Iets dat met de huidige lage melkprijs niet uit kan.

Prijzen stro wisselend

De prijzen van stro zijn wisselend en vooral afhankelijk van transportkosten en of het stro direct van het land komt. De prijs af land ligt minimaal €10 tot €15 lager dan vanuit de opslag. Zodra de af land periode weer voorbij is zal de prijs dan ook weer stijgen.

Prognose: stro duurder.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

aa

 

 

 

Of registreer je om te kunnen reageren.