Rundveehouderij

Achtergrond 10 reactieslaatste update:7 aug 2015

400 melkkoeien in Wichmond

De ophef over 'het grootste melkbedrijf van Nederland' met 1445 dieren, waarvan 975 melkkoeien, dat internetmiljonair Kees Koolen in Wichmond zou willen bouwen, is een 'opgeblazen verhaal', zegt adviseur Marcel Schiphorst van Dutch Dairy Genetics B.V., een bedrijf van Kees Koolen.

Hij komt zelf met een gefaseerde groei die maximaal kan leiden tot een aantal van 400 melkkoeien en wat jongvee in het nieuw te bouwen bedrijf. Het bedrijf in Wichmond gaat dienen als fokstal voor de grootste melkstal ter wereld, die Koolen in Jaborandi (Brazilië) opzet samen met Willy van Bakel.

Vergunning is wel voor 1455 dieren

De vergunning voor de natuurbeschermingswet die bij de provincie is gepubliceerd, is wel voor 1455 dieren. Maar dit is omdat 'fosfaat een probleem kan worden en Koolen geen problemen ziet, maar oplossingen,' aldus Schiphorst.

Grootste melkveebedrijf ter wereld in Brazilië

De Brabantse boerenzoon Kees Koolen (49), die vooral bekend is als oprichter van Booking.com maar investeert in allerlei internetbedrijven en ook in bijvoorbeeld Taxibedrijf Über, zet in Jaborandi, Zuidoost Brazilië, het 'grootste melkveebedrijf ter wereld' op. 100.000 koeien worden gestald in stal van drie stallen met 2000 koeien per stal op één draaimelkstal en een leiding naar de melkfabriek. Het is de bedoeling om 4 miljoen kilo melk per dag te gaan produceren. Opmerkelijk detail is dat Koolen daar samenwerkt met zijn oude kennis Willy van Bakel.

Genetisch materiaal uit Wichmond

Koolen wil in Nederland het genetisch materiaal fokken dat naar Brazilië kan. Het bedrijf in Wichmond wordt zeer modern, onder andere de universiteit Wageningen is betrokken bij de bouw ervan en het gaat 'veel werkgelegenheid in Wichmond geven, aldus Schiphorst.

Om te beginnen: 1 miljoen liter melk

Het mega-melkbedrijf in Brazilië vergt volgens de berichten een investering van € 500 miljoen. Het plan is om eerst te beginnen met de productie van 1 miljoen liter melk per dag. De melk moet op het bedrijf zelf worden verwerkt tot melkpoeder, condensmelk en andere zuivelproducten, merendeels bestemd voor de export. Het bedrijf heeft al 31.000 hectare land aangekocht.
Koolen zelf kon niet bereikt worden voor commentaar.

Laatste reacties

 • flyinghollander

  100.000 koeien worden gestald in stal van drie stallen met 2000 koeien per stal op één draaimelkstal 

  @marjan
  Wat bedoel je hier?
  Jemig een agrarisch vakblad?..

 • veldk

  dat er per 6000 koeien 3 draaimelkstal is. 100/6 dus 16/17 melkstallen en 50 stallen

 • A1967

  Waar zit de knop voor oninteressant geleuter

 • agratax2

  Ik vraag me af wie, wie belazert. Een vergunning aanvragen voor bijna 1000 melkkoeien en zeggen och ik wil nooit meer dan 400 melken. Gezien de partner van Koolen vrees ik, dat als de vergunning voor die nagenoeg 1000 melkkoeien is verleend er op termijn ook 1000 of meer lopen. W.Van Bakel heeft zich in Amerika ook nooit aan de regels en vergunningen gehouden, het einde van zijn Amerikaans imperium is dan ook in de rechtzaal gemaakt en daarna bezegeld. 

 • Vhouder

  zet er gelijk een gevangenis bij kan willy daar meteen zijn tijd uitzitten en kan hij tijdens het luchten advies geven voor de melkerij. En met zijn computer en mobieltje kan hij vanachter de tralies nog wat mensen van hun geld afhelpen. Telt in brazilie mischien wel als goed gedrag mag hij over 100 jaar weer los

 • pinkeltje


  April vorig jaar had Kees het trouwens nog over een milljoen koeien:

  <>

  De schaal is de uitdaging, want het gaat om megastallen.” Bedrijven met elk 22.000 koeien. “Ik wil in korte tijd 32 van dat soort bedrijven bouwen, met over tien jaar in totaal zo’n miljoen koeien. De benodigde hoogwaardige technologie daarvoor bestaat al en komt uit de Verenigde Staten.” Zowel vanuit Brazilië, maar ook vanuit China hebben investeerders veel belangstelling voor dit project.

 • el

  100000 is ook de moeite niet. Een miljoen dan pas ga je cashflowen.

 • roosdiarygoats@hotmail.com

  a die willy heeft weer een nieuwe gek die die kan naaien 

 • moonshine1234

  De adviseur van Dhr Koolen kun je verglijken met Bill Cosby hier in de USA
  Zij hebben een ding gemeen samen Bill Cosby in abusing women, de adviseur abusing families here in de USA


 • pette

  Word het geen'Dee Bakel'?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.