Rundveehouderij

Achtergrond 11 reactieslaatste update:10 jul 2015

Wel al vraag, geen echte fosfaathandel

De fosfaatrechten worden verhandelbaar. Werkelijke handel kan pas beginnen als overheidsdienst RVO.nl het systeem hiervoor klaar heeft. Wanneer dit gaat gebeuren, wordt de komende maanden duidelijk.

De eerste signalen van het ontstaan van een fosfaatrechtenmarkt zijn er al. Diverse makelaars-, bemiddelings- en accountantskantoren lieten vrijdag weten dat zij al veelvuldig gebeld zijn door collega's en melkveehouders die op zoek zijn naar melkveebedrijven die stoppen of bezig zijn hun bedrijf af te bouwen. Dat zijn immers de mogelijke leveranciers van fosfaatproductierechten.

Op zoek naar stoppers voor overname rechten

Kees Romijn van LTO melkveehouderij: "Ik verwacht dat fosfaatrechten vrij verhandelbaar worden. De handel erin kan vandaag al beginnen. Melkveehouders zullen al op zoek gaan naar stoppers om afspraken mee te maken over de overname van hun fosfaatrechten in 2016. Dit kan uitkomst bieden voor de bedrijven die willen groeien. Tegelijk kan een warme sanering plaatsvinden voor die melkveehouders die al van plan zijn hun bedrijf te beëindigen."

Stoppers met veel vee in 2014 het interessantst

Bedrijven die willen stoppen of bezig zijn af te bouwen en in 2014 nog ruim vee hadden, zijn het interessantst. Melkveehouders oriënteren zich op nabij gelegen leegkomende bedrijven om mondelinge afspraken te maken over de overname van fosfaatrechten.

Fosfaatrechten al onderdeel van aankoop bedrijf

Lubbert van Dellen, directeur Food & Agri bij Accon avm zegt dat fosfaatrechten al onderdeel zijn van de aankoop van een melkveebedrijf. "Worden de rechten niet meegeleverd, dan volgt een boete. Dat wil zeggen dat een bepaald bedrag wordt ingehouden op de verkoopprijs."

Mogelijk koppeling grond en fosfaatrechten

Van Dellen verwacht overigens niet dat fosfaatrechten helemaal vrij verhandelbaar worden. "Ik sluit niet uit dat er een koppeling komt tussen grond en fosfaatrechten om meer te sturen op grondgebondenheid of aan te sluiten bij concentratiegebieden. Maar die discussie zal in de herfst worden gevoerd. De beleidsbrief laat daar ruimte toe."

Vanaf 2016 verhandelbare fosfaatrechten

Donderdag maakte staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) bekend per 1 januari 2016 een verhandelbare fosfaatrechten in te willen voeren voor melkveehouders. De fosfaatrechten zullen afschreven kunnen worden, net als varkens- en pluimveerechten. Mogelijk dat ook extra voorwaarden worden opgenomen voor de verhandelbaarheid in concentratiegebieden.

Niet uitwisselbaar met rechten varkens en pluimvee

Fosfaatrechten geven uitsluitend het recht om fosfaat met melkvee te produceren. De toegekende fosfaatrechten zijn niet uitwisselbaar met de productierechten voor varkens en pluimvee.

Laatste reacties

 • massan

  Het lijkt wel of Kees Romijn het idee van de fosfaatrechten geweldig vindt.
  Zou het  voor LTO (ook Kees Romijn) niet verstandiger zijn om te gaan voor het plan van het CDA; overleggen in Brussel en proberen het fosfaatplafond van de baan te krijgen. Per slot van rekening is het fosfaatplafond een zeer onzinnige afspraak uit het verleden. Het brengt weer veel regelgeving met zich mee en kost de melkveehouderij weer bergen geld.
  Dus Romijn maak je hard voor het plan van het CDA.

 • massan


  Ik krijg het vermoeden dat Kees Romijn zelf van plan is om binnenkort te stoppen met zijn melkveebedrijf; kan hijzelf zijn fosfaatrechten gaan verkopen met een goede opbrengst.

 • gjh

  massan dat denk ik niet want de boerderij is niet van hem maar van zijn vrouw.

 • ...............

  Kees Romijn zal z'n vrouw toch ook wel wat gunnen toch..

 • Mozes

  @massan, het fosfaatplafond gaat niet van de baan, het kan hooguit wat verruimt worden om knelgevallen op te lossen. Daarnaast wordt de groei in fosfaatproductie mogelijk beperkt door fosfaatrechten grondgebonden te maken. 

 • zon

  kennelijk zit er nog veel geld bij de melkveehouders.

 • Belgique

  Zo'n berichten drijven de prijs nu al omhoog.

  Trouwens ik geloof niets van zulke berichten. Accountantskantoren, adviseurs, handelaars ... ze zien de euro's nu al rollen. Er gaat weer een nieuwe economie ontstaan waar zulke zakkenvullers alleen maar beter van willen worden.

  Trap er niet in!!


 • Koen Franken


  Zeker wel handel , bedragen rond de 45 euro per kg word betaald .

 • gvanlaar

  @frank. Hoe kan er nu handel zijn als er nog geen systeem voor is om de rechten verhandelbaar te maken!!?!?!

 • Elevage

  da's makeelijk # van Laar, je doet namelijk net alsof ze er wel zijn, tuigt de hele organisatie op, en dan zegt Dijksma vanzelf dat ze het overneemt.
  En hoppa wer een bedrijfstak onstaat op kosten van de boeren!!

 • Koen Franken

  @gvanlaar , Bel maar eens naar een makelaar , hoor je precies hoe dit kan .

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.