RundveeAchtergrond

Wel al vraag, geen echte fosfaathandel

De fosfaatrechten worden verhandelbaar. Werkelijke handel kan pas beginnen als overheidsdienst RVO.nl het systeem hiervoor klaar heeft. Wanneer dit gaat gebeuren, wordt de komende maanden duidelijk.

De eerste signalen van het ontstaan van een fosfaatrechtenmarkt zijn er al. Diverse makelaars-, bemiddelings- en accountantskantoren lieten vrijdag weten dat zij al veelvuldig gebeld zijn door collega’s en melkveehouders die op zoek zijn naar melkveebedrijven die stoppen of bezig zijn hun bedrijf af te bouwen. Dat zijn immers de mogelijke leveranciers van fosfaatproductierechten.

Op zoek naar stoppers voor overname rechten

Kees Romijn van LTO melkveehouderij: “Ik verwacht dat fosfaatrechten vrij verhandelbaar worden. De handel erin kan vandaag al beginnen. Melkveehouders zullen al op zoek gaan naar stoppers om afspraken mee te maken over de overname van hun fosfaatrechten in 2016. Dit kan uitkomst bieden voor de bedrijven die willen groeien. Tegelijk kan een warme sanering plaatsvinden voor die melkveehouders die al van plan zijn hun bedrijf te beëindigen.”

Stoppers met veel vee in 2014 het interessantst

Bedrijven die willen stoppen of bezig zijn af te bouwen en in 2014 nog ruim vee hadden, zijn het interessantst. Melkveehouders oriënteren zich op nabij gelegen leegkomende bedrijven om mondelinge afspraken te maken over de overname van fosfaatrechten.

Fosfaatrechten al onderdeel van aankoop bedrijf

Lubbert van Dellen, directeur Food & Agri bij Accon avm zegt dat fosfaatrechten al onderdeel zijn van de aankoop van een melkveebedrijf. “Worden de rechten niet meegeleverd, dan volgt een boete. Dat wil zeggen dat een bepaald bedrag wordt ingehouden op de verkoopprijs.”

Mogelijk koppeling grond en fosfaatrechten

Van Dellen verwacht overigens niet dat fosfaatrechten helemaal vrij verhandelbaar worden. “Ik sluit niet uit dat er een koppeling komt tussen grond en fosfaatrechten om meer te sturen op grondgebondenheid of aan te sluiten bij concentratiegebieden. Maar die discussie zal in de herfst worden gevoerd. De beleidsbrief laat daar ruimte toe.”

Vanaf 2016 verhandelbare fosfaatrechten

Donderdag maakte staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) bekend per 1 januari 2016 een verhandelbare fosfaatrechten in te willen voeren voor melkveehouders. De fosfaatrechten zullen afschreven kunnen worden, net als varkens- en pluimveerechten. Mogelijk dat ook extra voorwaarden worden opgenomen voor de verhandelbaarheid in concentratiegebieden.

Niet uitwisselbaar met rechten varkens en pluimvee

Fosfaatrechten geven uitsluitend het recht om fosfaat met melkvee te produceren. De toegekende fosfaatrechten zijn niet uitwisselbaar met de productierechten voor varkens en pluimvee.

Beheer
WP Admin