Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Voer; melkveehouders wachten af

Foeragehandelaren merken een afwachtende houding vanuit de melkveehouderij. De droogte zorgt ervoor dat melkveehouders niet goed weten in welke producten zij moeten investeren: ruwvoer of bijproducten.

Daarnaast zijn de opbrengsten flink gedaald. Het melkgeld lag vorig jaar nog rond de 40 cent per kilo en nu is dat nog maar 30 cent. Een grote vracht voer laten komen zit er soms gewoonweg niet in.

Duidelijk is wel de melkveehouderij vraagt om meer voer, dit grotendeels door de uitbreiding van de veestapel. Het gras groeit echter traag door de droogte. Droge voeders zoals tarwe en mais zijn flink in prijs gestegen en daar lijkt de top nog niet bereikt. Het kan dan ook niet anders dat er meer vraag naar bijproducten zal ontstaan. Het aanbod van bijproducten zoals tarwezetmeel en aardappelsnippers is nu nog goed nu fabrieken op volle toeren draaien, maar dit zal snel veranderen. Over zo'n twee weken wordt er overgeschakeld naar aardappelen van de nieuwe oogst. Door de droogte is het aanbod van aardappels beduidend lager en er wordt verwacht dat er geen aanbod komt van voeraardappelen.

Voor melkveehouders die nog bijproducten willen bestellen, kunnen dit beter nu doen. De prijs zal naar verwachting in de komende weken stijgen.

Prognose: bijproducten duurder.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Laatste reacties

 • frankrooi


  Nederlandse boeren kunnen nog veel leren van buitenlandse collega's. Duur voer en lage melkprijs; dan vee verkopen.....

 • Jaap39

  Komt vanzelf #1

 • tinus888

  in nederland dekken de vleesprijzen lang niet de opfokkosten fransrooi

 • a van Gerwen

  Goed opgemerkt frankrooi. Maar wij Nederlanders willen kost wat kost melken en lieftst zoveel mogelijk.

 • agratax2

  Als er geen voer genoeg is, dan zijn de slechtste melkkoeien altijd te duur om te houden. Dan zal men genoegen moeten nemen met de (te) lage vleesprijs. Het alternatief is duur voer kopen voor minder productieve dieren en hopen, dat de melkproductie van de nu nog goed producerende dieren geen domper krijgen van het te kort aan voer (geld).  

 • MKRouveen

  Tja, heb je te weinig voer of te veel koeien...

  Als de Nederlandse veestapel als gevolg van de prijzen/beschikbaarheid van voer gaat inkrimpen krijgen we misschien ook na 2017 nog derogatie.

 • Gerjo-Kompier1

  Het groeiseizoen duurt nog vier maanden. Ik denk dat de meeste veehouders pas na de snijmais oogst de balans op maken. Dan is er nog een half jaar om bij te sturen naar het einde van de winterperiode.
  Men heeft nu wel andere problemen om zich mee bezig te houden.

 • haam

  Het is hier al vaker opgemerkt dat er nogal aan stemmingmakerij word gedaan  pro bijproducten leveranciers ( gisteren ook al zo,n blog op deze site )  . Als wij boeren maar lang genoeg of zelfs nood gedwongen   wachten met bestellen neemt vanzelf het aanbod sterk toe dat er een overschot op de markt onstaat en de prijs snel daalt tot wat redelijk is . Advies gewoon afwachten met bestellen .

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.