Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Veldbonenteelt heeft kans op melkveebedrijf

De opbrengst van veldbonen wisselt. Maar in een normaal jaar is 4,5 ton goed haalbaar. In dat geval is het gewas ook interessant voor melkveebedrijven, gezien de voederwaarde van het product.

Een veldbonenteelt is bij een opbrengst van 5 ton lucratief voor melkveebedrijven. Dat blijkt uit de bijeenkomst op het bedrijf van Joris Buijs in Etten-Leur, georganiseerd door Agrifirm en Limagrain.

Opmars in teelt veldbonen

De teelt van veldbonen maakt een opmars door, mede ingegeven door de verplichte vergroening binnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).  Naar schatting wordt dit jaar zo'n 500 hectare geteeld. Limagrain heeft al ruim dertig jaar een eigen kweekprogramma in Nederland en maakt daarin stappen vooruit ten aanzien van resistentie tegen ziekten en opbrengend vermogen.

Opbrengst is aandachtspunt

"De opbrengst is nog wel een aandachtspunt, want die kan afhankelijk van het weer, van jaar tot jaar behoorlijk variëren", zo legt Buijs uit aan de aanwezige veehouders en adviseurs. Hij teelt al zo'n vijftien jaar veldbonen op zijn melkveebedrijf dat ook een akkerbouwtak kent. In de voorgaande jaren heeft Buijs de teelt weten te optimaliseren en is heeft hij ervaring opgedaan met zaaitijdstip, bemesting, onkruid- en ziektebestrijding. Duidelijk is dat veldbonen echt een akkerbouwmatige benadering nodig hebben. Voor veel veehouders is dat een drempel, maar de teelt kan natuurlijk ook uitbesteed worden aan loonbedrijven of in samenwerking met akkerbouwers uitgevoerd worden. De opbrengst bij Buijs varieerde door de jaren heen van 2,5 tot 6 ton per hectare. Agrifirm berekende dat het saldo van 4,5 ton opbrengst aan veldbonen gelijkwaardig is aan het saldo van tarwe. Bij een normaal groeiseizoen moet dat goed haalbaar zijn.

 

Joris Buijs (midden) deelt zijn ervaringen over de veldbonenteelt.

Extra melkopbrengst

Gedorste veldbonen bevatten ongeveer 20 tot 25 procent vocht. In de droge stof zit gemiddeld 300 tot 320 gram ruw eiwit procent ruw eiwit en 350 tot 400 gram zetmeel. Buijs ervaart dat voeren van dit product, tot zo'n 3 kilo per dier per dag, resulteert in een verhoging van het melkeiwitgehalte met 0,15 procent. "Het is dus niet alleen de besparing op aankoop van soja of raap, maar het genereert ook extra melkopbrengst. En dat maakt voor mij de teelt erg interessant."

Eén reactie

  • agro1


    kansrijker dan soy.

Of registreer je om te kunnen reageren.