Rundveehouderij

Achtergrond 3 reactieslaatste update:10 jul 2015

Onrust houdt voerprijzen op de plek

Hoewel voerhandelaren een krappere ruwvoervoorraad signaleren, is de vraag rustiger dan handelaren verwachten. De droogte en vragen rondom fosfaatrechten houd de gemoederen meer bezig.

De droogte stuwt echter prijzen van mengvoedergrondstoffen omhoog, mais en graan noteren met de week, en soms met de dag, hoger. Op het moment heeft deze ontwikkeling nog weinig tot geen gevolgen voor de prijs van bijproducten en ruwvoer. Dit komt voornamelijk door de afwachtende houding van melkveehouders.

Onduidelijkheid over fosfaatrechten

Melkveehouders wachten af omdat zij niet weten welke gevolgen de fosfaatrechten voor hun bedrijf hebben. Moeten er koeien weg of kan op dezelfde voet worden doorgegaan? Het kopen van voer is daar ook van afhankelijk, nu inkopen voor een jaar voor het huidige veebestand of toch rekening houden met wat minder koeien.

Superheffing betalen en lage melkprijs

De vraag is daardoor ook wispelturig, melkveehouders die flink uitgebreid hebben kopen nu vaak toch wel voer aan, terwijl anderen rustig afwachten. Tel daarbij ook het betalen van superheffing en de lage melkprijs bij op.

Nieuwe oogst hooi en stro

De handel in hooi en stro van vorig jaar is bijna gedaan en de sector richt zich op de oogst van 2015. Stro van de nieuwe oogst is beschikbaar vanuit landen als Frankrijk en Duitsland, mondjesmaat wordt er in Nederland al gedorst maar dit heeft nog geen naam. De kwaliteit van hooi is goed maar het aanbod is nog krap door de droogte, hoe de prijs zich ontwikkeld hangt af van de volgende snede.

Kleiner aanbod aardappelproducten

Het aanbod van aardappelproducten neemt af, fabrieken maken zich klaar voor de nieuwe oogst en plegen groot onderhoud, de prijs heeft hier vooralsnog geen last van.

Meer vraag naar bierbostel

Voor bierborstel is wel een kleine prijsverhoging waarneembaar, 5 cent per procent droge stof. De vraag naar het product neemt toe, het aanbod is goed nu fabrieken volop bier brouwen.

Prijsstijging na de zomer

Al met al zorgt de afwachtende houding voor stabiele prijzen, toch ziet het er naar uit dat de prijs van ruwvoer en ook bijproducten na de zomer gaan stijgen. De oogst zal naar verwachting minder groot zijn en de tarweprijs neemt toch wat andere prijzen mee omhoog.

Prognose: prijs stijgt.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Lees meer over fosfaatrechten.

Laatste reacties

 • dayo

  aanbod hooi krap door droogte????? het moet toch droog zijn om hooi te maken! volgens mij is er al veel hooi gemaakt dit jaar, andere jaren weinig aanbod door slecht weer, nu weinig aanbod door droogte grappig, dus volgens boerderij altijd weinig aanbod, boerderij kan het mooi brengen....om de prijs omhoog te praten

 • ...............

  'BOERDERIJ' is gekker met de adverteerders dan met da abonnee's. Maar dat wisten we eigenlijk al.

 • 1510


  idd boerderij schrijft alttijd tegn d landbouw...

   

  't zou e mooie titel zijn... door droogte minder melkaanbod...

  Neen... ze schrijven dat d melkprijs nog gaat zakken... , bij d opening vd melkfabriek a-ware...

Of registreer je om te kunnen reageren.