Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Nieuw dieptepunt in zuivelmarkt

De zuivelmarkt ziet er op zijn zachtst gezegd niet goed uit.

De zuivelveiling van Fonterra bereikte deze week een historisch dieptepunt. Het gemiddelde prijsniveau daalde onder dat van de zuivelcrisis in 2009. In dat jaar zagen Nederlandse zuivelverwerkers zich gedwongen hun voorschotmelkprijs te verlagen tot in het slechtste geval onder de €0,20 per kilo melk.

China

Vooral China laat het nog steeds afweten op de wereldmarkt. Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt het volume vollemelkpoeder dat China gedurende de eerste vijf maanden van dit jaar heeft geïmporteerd nog niet de helft is van het volume dat in dezelfde periode een jaar eerder werd geïmporteerd.

Nog niet op dramatisch niveau

Hoewel de invloed van de wereldmarkt op de Nederlandse melkprijs sinds 2009 alleen maar is toegenomen, liggen de prijzen nog niet op het dramatische niveau van dat jaar. Een van de redenen lijkt de relatief goedkope euro in vergelijk met 2009. Daarnaast lopen er mogelijk nog wat contracten die tegen gunstige prijzen zijn vastgelegd. Feit blijft dat de huidige gemiddeld uitbetaalde melkprijs geen weerspiegeling is van de prijzen van zuivelcommodities. Dan zou de gemiddelde melkprijs eerder rond de €0,25 liggen.

Grote orders

De handel lijkt het er over eens dat de markt voorlopig niet gaat aantrekken. Industriële partijen zullen gedurende de zomermaanden naar verwachting geen grote orders plaatsen. Hoewel de prijzen voor vet zich lange tijd beter hielden dan de prijzen voor eiwit bevinden ook deze prijzen zich nu in een neerwaartse spiraal. Room bleef nog stabiel op €3,28 per kilo, boter daalde naar €2,80 per kilo. Genoemde prijzen staan nog steeds onder druk.

Stijging rauwe melk

Opvallend was afgelopen dagen een stijging van de prijs voor rauwe melk op de spotmarkt. Vanwege de hitte trok de vraag vanuit Zuid-Europa plotseling aan. Vanwege een dalend lokaal aanbod in met name Italië liep de spotprijs in Nederland op. Momenteel ligt de prijs in Nederland rond de €0,25 per kilo franco. Toch lijkt dit fenomeen van korte duur. Nu de ergste hitte achter de rug lijkt trekt de productie al weer aan.

Prognose: melkprijs gaat verder dalen.

Laatste reacties

 • Foxxy

  Allemaal speculatief! 

  Supermarkt inkopers hebben macht,  blijkt nu weer! 

  Het kaatst vanzelf op ze terug, want zoveel MEER melk na quotum afschaffing is er niet! 

  En zoals ook bij ons,keert de publieke opinie zich vanzelf tegen hun, of beter nog , de NMa 

 • el

  Als iedere melkveehouder het ondereind van de veestapel aan de markt brengt en de koeien een week langer droog zet word het snel beter.

 • W Geverink

  Als de Chinezen zelfs nu de bodem zo'n beetje uit de markt gevallen is niet kopen dan zullen ze zelf wel genoeg produceren. 

 • Jaap39

  Het moment van de kentering in de markt is nabij. Kaas stijgt alweer. Sentiment emotie en vooral politiek heeft de zuivel nog in haar greep. 
  Wordt snel weer anders. 

Of registreer je om te kunnen reageren.