Rundveehouderij

Achtergrond 107 reactieslaatste update:1 sep 2015

Lage melkprijs doet overal pijn

Melkveehouders in omringende landen gaan de straat op vanwege de lage melkprijs. In Noord-Duitsland is het de 27 cent per liter van DMK waar de boeren over vallen. In Beieren doet een melkprijs van dik 26 cent misschien nog meer pijn. De Franse boeren schoppen herrie vanwege een melkprijs van 29 of 30 cent. Het is crisis, zeggen ze.

In Nederland schommelt de melkprijs tussen 25 en ruim 30 cent, afhankelijk van de fabriek, maar hier blijven de boeren thuis. Omdat nog geen crisis wordt gevoeld? Omdat ze denken dat het snel weer voorbij is, of omdat ze weten dat dit was te verwachten?

Melkprijs gaat nog verder omlaag

Wat er ook speelt, de melkprijs die veehouders beuren, gaat bijna zeker nog verder omlaag in de komende maanden. Tussen de feitelijke opbrengstprijs van de grote bulkzuivelstromen en de uitbetaalprijs van de fabrieken zit nog een flink gat.

Prijs mageremelkpoeder onder interventieniveau

Neem de mageremelkpoeder, het makkelijkste voorbeeld. Hiervan ligt de marktprijs onder interventieniveau, maar al wordt uitgegaan van de interventieprijs (€1.698 per ton), dan zouden boeren nu 21 cent per kilo beuren.

Foliekaas brengt minder dan €2 op

Met de verwaarding van andere producten gaat het weinig beter, of zelfs slechter. Foliekaas brengt minder dan €2 per kilo op, terwijl de weiprijs ook op het laagste niveau in zes jaar tijd staat.

Marge op hoogwaardige grondstof loopt terug

Gelukkig voor de boeren gaan niet alle producten tegen deze afbraakprijzen de deur uit. Er zijn ook contracten met voedingsbedrijven voor hoogwaardige grondstoffen, er worden ingrediënten voor babyvoeding verkocht en speciaalkazen. Hierop is de marge echter eveneens teruggelopen. In deze situatie is het knap dat zuivelbedrijven nog altijd 28 tot 30 cent per kilo melk kunnen betalen. In 2009 was dat anders.

Fonterra-boeren beuren nog minder voor melk

En dan is het goed om zich te realiseren dat melkveehouders in Nieuw-Zeeland het met nog veel minder moeten doen. Werd de uitkomst van de laatste GDT-veiling van Fonterra als maat genomen, dan kregen de boeren daar slechts zo'n 13 cent voor een kilo melk. Fonterra belooft voor het in augustus beginnende nieuwe seizoen nog 20 cent per kilo, maar deze toezegging staat onder zware druk.

Nieuw-Zeelanders krijgen 17 cent per liter

Andere zuivelbedrijven in het land stellen in eerste instantie slechts 17 cent in het vooruitzicht. Nu zijn de kosten aan de andere kant van de aardbol wel lager, maar van zulke prijzen ook een Nieuw-Zeelandse boer niet leven.

Toch zal het nog even moeten. Herstel is nog niet in zicht.

Lees ook de marktanalyse zuivel:
Af en toe wat vraag op moeilijke zuivelmarkt

Laatste reacties

 • alco1

  Keihard gezegd moet er eerst een grote groep boeren hun productie aan de wilgen hangen. 

 • vink


  Ja, stijgt meteen je kwaliteit van leven.

 • Foxxy

  keuze :kilo krachtvoer erbij , meer melkgeld om de ffactuur van de krachtvoer leverancier te betalen, 

  Of kilo krachtvoer er af , minder melkgeld ,lagere krachtvoer nota , minder aanbod van melk op de overschotsmarkt 

  wat gaan we doen ?

  (ik de laatste !)

 • wilhelmus01

  Uitbreiden levert mooi fosfaatrechten en lange dagen maken voor een portemeniks.

 • Tjonge,wat een stelletje klagers kunnen niet omgaan met de votaliteit van de markt Praat eens met varkensboeren,tuiders akkerbouwers.

 • deweerd

  Jop ik ben het helemaal met jou eens.
  De melkveehouderij heeft jarenlang goed geld verdiend. 

 • bert bert

  Dat is weer boeren praat.Leer omgaan met vraag en aanbod ,en leer dat als aanbod hoger is dan de vraag ,je teveel produceert ,maar een boer denkt dan ,ik produceer nog meer ,maar denkt niet aan de gevolgen .
  Ik zag bij een colega boer een bordje stop geen melk ophalen .Denk daar eens over na en een week geen melkophalen ,aleen zorgen dat de melkerijen geen melk kunnen ontvangen ,dus daar met de traktoren inplaats van de burger laten zien hoe dik hun traktoren wel zijn.Die denken van kijk allemaal nog nieuw en mooi gepoets ,ze hebben nog geld.
  Een week volhouden in Nederland frankrijk Duitsland en dan landje Belgie en Luxemburg.Dan is de prijs 45 cent en als ze eronder gaat weer hetzelfde Zal geen flesje meer bij appie liggen na een week

 • Johan Rozeboom

  Zo is bert bert

 • polsbroek

  I
  n goede tijden moet je wat bewaren om in slechte tijden te overleven

 • 344412

  Beste is inderdaad leveringsstaking, liefst samen met België Duitsland en Frankrijk. Alleen de dreiging al zal tot meer vraag leiden. Dit betekend wel blokkeren van ALLE zuivelfabrieken voor  72 uur zodat iedereen een tank melk moet laten weglopen.

 • Spitmachine

  Ach heb vorig jaar als consumptieteler 1/3 van m'n kostprijs gebeurd. 
  Dus vanuit veehouder gezien is dat 1 jaar melken voor €0,10.
  dit jaar ben ik optimistisch en ga ik als consumptieteler weer geld verdienen.
  na regen komt zonneschijn 

 • gerrekens


  Nederlandse boeren moeten ook gaan protesteren (ze slapen nog een beetje in nederland), subsidies voor landbouw worden ook structureel ingeperkt dit samen met de lage product prijzen kan niet! Wanneer is het eerste protest in nederland ik ben erbij mijn trekker?!

 • steamfull


  Het is de schuld van die boeren die bijgebouwd en uitgebreid hebben,   Eigenlijk moeten zij betalen aan de boeren die niet gegroeid zijn.  Want zij hebben het loon van hen afgenomen

 • info36

  Groot en meer, de gevolgen zijn ook groot.

 • Foxxy

  #13 Dasz lekker makkelijk! 

  NeNet als m'n grootvader , 8 koeien met de hand melken! 

  Goede oplossing !

  Elk jaar 1,5 ct kostprijs verhoging !

  De Niet groeiers gaan ook kapot! Afgeven op de groeiers is zeker niet eerlijk! 

  30 jaar geleden gemiddelde bedrijf nog geen 4 ton melk! 
  Nu gemiddelde bedrijf 90 koeien!  Ook jij bent groeier! 

 • bb40

  De markt zal haar werk doen, de productie zal tzt dalen naar het niveau van de plaatsingsruimte voor de mest op de eigen grond.
  En dan kan het maar zo zijn dat we volgend jaar zomer weer op 35 cent zitten, even tanden op elkaar en volhouden! ! (Alles kump good)

 • fendtvario312


  Mopje: komt een melkveehouder bij de dokter; de dokter vraagt wat is er met u aan de hand? Ik heb pijn zegt de melkveehouder, buikpijn! De dokter zegt dan weet ik wel wat er met u aan de hand. U zit met die grond van uw buurman in de maag die u voor 60.000 per hectare vorig jaar heeft gekocht.

  Recept: verkoop het gewoon weer voor 60.000 dan heeft u geen pijn meer en hoeft u niet meer te janken!

 • pieter p

  Ja jongens lekker lang vol houden, nog langer lage prijzen net zo als de varkensboeren. Jaren lang, nee dat heeft zin. Gewoon iedereen in Europa 10% minder melken, alleen dan zal de prijzen wat stijgen.

 • lepercheron 46

  Foxxy; 30 jaar geleden 100 000 hypotheek, nu èèn miljoen.

 • 344412

  Van de varkenshouderij en de tuinbouw kiunnen we leren hoe het NIET moet: efficiënt veel produceren en lekker stoer niks overhouden

 • Gerd

  @gerrekens - in Duitsland is het gewoon dat de boeren die wachten op de weg met gaat.
  Nederlandse varkenshouders wachten op vakantie zijn op - en we ??
  Wanneer u op als u de boeren voor?

 • hooghoes

  Lijkt erop dat we we weer lekker slim bezig zijn .uitbreiders als de sodemieter jullie koeien opruimen .

 • arent

  hooghoes je bend ondernemer of niet hier komenwe wel door zegt deze uitbreider  gewoon door doen

 • schut

  hoe lager de prijs, hoe meer we moeten melken om de bank tevreden te houden.
  We kunnen niet meer minder melken met deze lage prijs.
  Minder melk betekent minder geld.  Het melkgeld wordt eerst gebruikt voor de kosten die gemaakt moeten worden. 

 • leo,s vriend


  wielmoer, teel jij uitsluitend consumptieaardappelen? of meerdere gewassen?

   

  bert bert, blijf dromen..........

 • gerrekens

  @gerd ik heb het over alle sectoren. We worden overal opgekort ,subsidies,rode diesel en alle kosten worden ieder jaar duurder en de vakbond stemt overal mee in! Mogen we geen eerlijke boterham 24uur per dag zeven dagen in de week en wat voor salaris heeft de gemiddelde boer,dat is beschamend en dan nog uit gekotst worden dat we ons werk niet goed doen door mensen die zelf te lui zijn om te werken en mij (verplicht controleren) willen zeggen hoe ik het moet doen. Iedere vergadering in den haag en Brussel eten over onze ruggen en welk salaris hebben deze mensen die het zelf niet weten hoe het moet. De beste stuur lui staan aan wal.

 • Peerke1

  Niet te geloven en als klap op de vuurpijl krijgen de boeren die extra koeien hielden ook extra FOSFAATRECHTEN, terwijl dank zij deze boeren wij nou niks meer kunnen verdienen.

 • heide01

  Vijf bovengemiddelde jaren achter de rug voor de melkveehouderij (wereldwijd).
  Dit heeft geleid tot productieuitbreiding.(varkenscyclus) De effecten hiervan vallen samen met teruglopende economische groei in de opkomende markten.
  Het beetje dat wij in Nederland meer melken heeft macro gezien een beperkte invloed. Laten we ons in Nederland beperken tot een (helaas noodzakelijk gezien mestwetgeving) zo goed mogelijke
  quotering waarbij er zo min mogelijk geld de sector uitvloeit.
  Dit kan door tijdelijke uitwisselbaarheid van productierechten tussen varkenshouders en melkveehouders.

 • Foxxy

  @ 19 Iepercheron, 

  In 1936,  idd,  m'n opa 7000 gld neergeteld voor nieuw bedrijf! 

  Ik in 2000 financiering van 6 gld / liter quotum! 

  Nu 2014 gehad,  t.o.v. Geleverde liters 2,8 euro financiering / liter ! Lekker belangrijk !

  Melkprijs is gewoon al 30 jaar niet met de inflatie meegegaan , en dat blijft belachelijk !

  En boeren die 120 kg fosfaat van grasland halen , en akkoord gaan met Forfaitaire mestnormen van 90 kg max / ha ? Die maken zichzelf ook belachelijk !


 • farmer4life1

  Zo, 2,80 de liter schuld. Dat is nogal wat... 
  hoop dat je boer mag blijven straks. als je technisch maar top draait dan is er niks aan de hand. 

 • BW

  Sjonge jonge wat een geklaag. Nog geen half jaar slechtere prijzen en de gehele melkveehouderij is in rep en roer. Een jaar geleden was iedereen blij dat het quota er af ging en nu willen ze het terug. De melkveehouderij tak kon zonder belemmering van mest ongeremt uitbreiden te koste van andere sectoren. Geen geurbeleid en altijd extensief  beoordeeld, tewijl deze tak net zo intensief is als andere. Gelukkig hebben julllie nog subsidie (slechtpremie, maispremie ed.). Dus niet klagen maar laten zien dat je ondernemer bent!! 

 • mafex


  B W   helemaal gelijk

  was 1april  geen bevrijdingsdag?  zie de vlaggen nog hang in top

  nu 3 maand later halfstok, het wordtijd dat ze aan de grote boze wereld wennen

  wat voor andere sectoren heel gewoon is , is blijkbaar voor de koetjeboeren onbekend

  even volwassen worden,voor de echte  ondernemrs is er nog toekomst

 • frl

  #13 ik ben na 1 april ook gegroeid in aantal koeien,heb nu weer even veel als toen melkqoutering begon (nooit Qoutum gekocht) nu 46 koeien ik vindt het niet mega.

 • erwinvaneijk


  gewoon de kostprijs laag houden.

 • Foxxy

  BW,  die melkprijs is niet zo interessant! DDie gaat nou eenmaal meer schommelen! 

  De regelgeving,  die is op dit moment bezig met uitzichtloosheid creëren! 

  Ik ben al 20 jaar boer met een strop om m'n nek! 
    Die melkprijs trek ik wel een jaartje! 

  Die regelgeving trekt me de strop de komende jaren wel heeeel strak aan!  

 • agratax2

  Zo lang er nog nieuwe stallen groten deelsa leeg staan zullen de ingeleverde koeien van de stoppers, deze plaatsen gaan vullen. Ergo er wordt geen drup melk minder geproduceerd. Misschien dat grond gebonden melkveehouderij en het fosfaat overschot uit mest en het melkoverschot kan in dammen. Verplaatsen van beide van de 'kleine' boer naar de grote kapitaal verslindende stallen heeft geen enkel effect op de melkplas en zal de kosten per ltr. niet zover laten dalen dat de huidige prijs Winst betekent. 

 • van der berg

  waarom mag iedereen staken voor meer loonsverhoging en mogen boeren dat niet als ze al jaren geen inflatiecorrectie gehad hebben en zelfs al jaren loon inleveren. in plaats daarvan gaan jullie onderling naar mekaar zitten mekkeren dat diegenen in andere sectoren van de landbouw het nog veeeeeel slechter hebben. sla de armen dan in elkaar en ga er gezamenlijk wat aan doen ipv mekaar scheel van jaloezie aan te kijken

 • eg wel

  Ben ook van mening dat veel melkveehouders te snel klagen.
  Na 2 relatief goede jaren is klagen 'not done'.
  Kan de reacties van de varkens boeren wel begrijpen.
  Bovendien is hier al jaren (voor wie het horen wilde)voor gewaarschuwd.
  Als ondernemer mag er van je verwacht worden dat je het hoofd niet gek laat maken door wie dan ook. Aflossing opschuiven is geen schande, voor de rest niet klagen en al helemaal geen blokkades of stakingen!!
  succes, het wordt vanzelf weer beter.

 • van der berg

  hoe kan iemand van een andere sector nou zeggen dat de andere sector teveel klaagt,ze kennen de marges,de lasten de regelgeving van die andere sector echt niet beter hoor, en alle sectoren zijn uitgebreid en zijn groter geworden,dus whats the problem om mekaar de zwarte piet te schuiven. ga met zn allen naar denhaag want die hebben voor verdeeldheid onderling gezorgd en die lachen zich nu de ballen uit de broek door jullie reacties,nou ja in geval van sharon scheuren de borsten uit de blouse van het lachen.

 • Foxxy

  vrij land --> iedereen mag klagen! 

  MMet tractoren de weg op, mestbeleid protest! 
   Mag van mij!  Zorgt voor oneerlijke concurrentie tov omringende landen! 

  En de melkprijs,  nu in een dip!  Blijft net als varkens en kippen en eieren structureel te laag! 

  Daardoor groeien bedrijven zo snel! 

 • Jaap39

  De varkenshouderij heeft wel de pech dat die sector in het buitenland makkelijker de productie overneemt van bv Nederland.  

  Door klimaat en omstandigheden, grond, zal melkveehouderij in Nederland stand houden. 

  Om nu naar elkaar te schelden heeft verrekte weinig nut. Feiten liegen niet. 
  Beetje opstand en aktie moet kunnen.  Deze melk en vleesprijzen moeten we niet willen accepteren.

 • tonny60

  Hoi jaap 39
  Wie zegt dat de melkveehouderij in Nederland niet verplaatst kan worden naar andere lidstaten van de EU.Het melkquotum hield dat tegen.Is mede dankzij de lobby van Lto toch mooi afgeschaft en kunnen andere EU lidstaten daar volop van profiteren

 • Foxxy

  Tonny, dat is het probleem van Den Haag! 

  Landbouw export land #2 ter wereld! 

  Heeft ongetwijfeld een negatieve invloed op de Nederlandse economie! 

  Merken ze vanzelf, want ze willen niet anders! 

 • Gruun as grês

  Zie de melkprijs niet als een bedreiging maar als een kans, de hardlopers en de bedrijven die stil staan schreeuwen het hardst dat de melkprijs te laag is, de melkveehouders die een lage kostprijs prefereren en allen groeien als het kostprijs technisch gezien kan en verantwoord is hebben nu nog geen pijn in de buik hoor. Deze komen vanzelf boven drijven als dit nog een tijd aanhoud, de fosfaatrechten zullen dan zeker niet zo duur worden als nu word vermoed de grond (koop of pacht) zal gelijk blijven zo niet iets gaan zakken...

  Als de melkprijs weer aantrekt kunnen deze veehouders als eerste uitbreiden(mocht die wens er zijn) tegen een redelijk aantrekkelijke investering met een naar het lijkt gunstige rentestand. Wat ik zeg de melkprijsdip is een kans!!

 • Tuig

  Melkprijs is nog te hoog,  de productie stijgt nog steeds. Dan is het ook nog rendabel.  Je kunt niet veel meer produceren en een goede prijs eisen, gaat gewoon niet samen. Melkveehouders krijgen Al subsidie,  als het dan nog niet kan moet je wat anders gaan doen. Men wil graag varkensfosfaat gebruiken voor koeien, komt er nog meer melk.

 • cornelis 22

  Er is nog zoveel te bezuinigen,ga eens door je verzekeringen,overweeg tijdelijk je lto lidmaatschap op te zeggen ,sla de vakantie een paar jaar over etc.

 • Foxxy

  rhf, in een slechte tijd, bij lage prijzen, moet je groeien!  Pak je kans! 

  MMelkprijs nog te hoog ? Ik denk dat supermarkt ketens een topjaar draaien !

 • tonny60

  Cornelis,ik zou mijn Lto lidmaatschap niet tijdelijk stopzetten maar voor altijd.
  De volgende bedreiging voor de nederlandse landbouw waar Lto samen met de NZO wel kansen in ziet is TIPP.Als de stem van Lto niet meer zo gehoord wordt zou dat een zegen zijn voor de nederlandse boer

 • jan007

  Foxxy kun je niet beter aan het werk gaan en proberen om je schuld wat kleiner maken. Geen wonder dat je niks verdient reacties plaatsen levert geen geld op.

 • boertje1971

  @cornelis22 als je niet meer een weekje op vakantie kan zet dan meteen maar een bord in de tuin, ook ff denken aan je vrouw en kinderen ( als je die hebt tenminste) als dat geld je bedrijf moet redden is er echt wat aan de hand

 • eg wel

  Boeren die lid zijn van l.t.o. zijn medeverantwoordelijk voor dit fiasco,
  En kunnen nog op een rekening van de niet leden rekenen.

 • missis

  Als we in Nederland zover zijn dat we gaan actievoeren, dan vind ik moeten we dat breed doen. Dus varkenshouder, kippenhouders, melkveehouders en akkerbouw etc. En dan gewoon alles plat. Dat moet kunnen als agrariers allemaal samen. We worden al telkens handig tegen elkaar uitgespeeld!!!!! Waar blijft onze eensgezindheid.Al lang hebben de varkenshouders een steun in de rug nodig gehad en stonden andere sectoren te kijken. Maar samen zorgen we voor een veelzijdig en goedkoop voedselpakket en zullen we dus ook voor elkaar en met elkaar moeten strijden.
  Allemaal samen maken we een grote vuist!
  Tuurlijk dient er eerst degelijk overleg plaats te vinden, maar niet te lang.

 • hansvanbergen

  Ik moet altijd wel fronsen bij de veel gelezen opmerking zet een bord in de tuin. Ten eerste wat moet een boer met een tuin? Belangrijker ik las ergens dat  er afgelopen jaar iets van 20-25 melkveebedrijven verkocht waren terwijl er 80 te koop staan.  Maak dan dus maar een roestvrij stalen bord.

 • tonny60

  eg wel
  echt wel

 • g.g


  melkveehouders die met mate(verstand) geinvesteerd hebben , gaan de strijd nu winnen.

  ........

 • jfvanbruchem1

  Boeren gaan er gewoon achter komen,dat 60000 voor een ha .de helft teveel is

 • Foxxy

  jan007,  ik heb een pittige financiering, met ruim onderpand!  Geen zorgen over mij! Evenzogoed bedankt voor je bezorgdheid! 

  Ik maak me meer zorgen over een paar anderen bij ons in de buurt!  Die zijn nagenoeg schuldenvrij zonder onderpand, daar vallen nu rake klappen, ondanks dat er niet veel geïnvesteerd is! 

  Hier in de regio veel kleinere pachtbedrijven,  die weinig financiering hebben, waar de nota van de pacht eerdaags op de mat valt! Banken zeggen tegen die bedrijven keihard, geen onderpand?  Geen rekening courant verruiming!  (zelfs geen 15000 euro op bedrijven met goede technische cijfers) 

  Ik zou het jammer vinden als zulke bedrijven om zeep gaan 

 • Koen Franken

  Veel te lang te goed geweest , met als gevolg de kostprijs totaal uit het oog verloren . Vorig jaar veel nieuwe stallen gezet welke maar voor de helft vol stonden , dit kan geen enkele andere sector zich permiteren . Maar men ziet het resultaat . Heb een familielid welke bij een voerfabriek werkt , heeft al verschillende melkveehouders in zijn bestand zitten welke eerst  groen licht moeten krijgen van de bank om voer te bestellen .  Dit gaat nog wat geven in september als de superheffing word ingehouden  en het maisseizoen weer aanbreekt . De loonwerkers zullen moeten vrezen hoelang ze op hun geld moeten wachten !!

 • vink


  bij leerdammer wordt de superheffing vanaf juni ingehouden, bij de rest later?

 • toproad


  Hallo allemaal, we kunnen wel van alles gaan roepen, maar het is toch diep triest wat er binnen de landbouwsector gebeurd? Allemaal hebben we er last van, is het niet de uitbetaling, danwel de regelgeving en laat staan de burger die graag zijn zegje doet tegenwoordig. En nog weten we niet met zijn allen waar we aan toe zijn!! Wij als sector moeten veel sterker gaan staan en we mogen best laten zien dat wij hoogwaardige producten (die notabene aan alle wettelijke eisen voldoen) produceren!! De consument en tussenhandel (supermarkten) mag hier ook best iets meer voor gaan betalen. De opmerking van bertbert en missie is zo gek nog niet, het levert Frankrijk toch iets op. En wij als Nederlanders maar hopen dat wij hierin mee kunnen liften!! Dit alles hoort ook bij ondernemen en de gehele landbouwsector werkt hard voor zijn geld en daar hoort een net inkomen bij.....ook wij verdienen 1 vakantie per jaar! (wat vaak al twee kost, om alles thuis draaiende te houden), maar dat ziet niet iedereen. Jullie allemaal sterkte en vooral genieten van die je hebt!

 • alco1

  toproad. Thuis alles draaiende houden betekend ook dat het inkomen doorgaat. Nooit aan gedacht zeker?

 • Klaske68

  Alco1 dat inkomen ben je kwijt aan diegene die het bedrijf draaiende houd😐 eerste besparing die je uit moet voeren LTO lidmaatschap op zeggen stelletje klojo's eerst roepen dat het quotum er af moet en nu als eerste vooraan staan te roepen dat het weer erop moet wat een zootje wanbeleid! En dan al die banken die al die boeren maar gek maakten en krediet verstrekten om maar te bouwen groter groter groots net als wat ze bij de normale consumenten hebben geflikt met alle gebakken en verzonnen overwaardes etc hebben ze nu bij de boeren aan mee gewerkt plus alle overheidsinstanties die alle vergunning maar verstrekt hebben terwijl het te volgen beleid niet bekend was nee goed bezig Nederland en nu zit iedereen met de gebakken peren! En dat dikke mokkel van de landbouw heeft nog nooit de armen uit de mouwen gehad die is vanuit het klas lokaal de kamer ingerold geen wonder dat ze geen beleid kan voeren!

 • tonny60

  goed verwoord klaske

 • Mozes

  @Klaske68, hou je fatsoen anders donder je hier maar op. 

  Verder: heeft een boer ook nog eigen verantwoordelijkheid in de dingen die hij doet? 

 • jan doedel

  Mozes met het verkeerde been uit bed gestapt soms????

 • Mozes

  Nee, helemaal niet. Ik vind het taalgebruik van Klaske68 beschamend voor de boerenstand en had de behoefte dit te laten weten. 

 • abtje

  Ook diversiteit onder boeren is een groot goed. Gelukkig zijn ze niet allemaal hetzelfde. Als je enkele uitspraken wat genuanceerder maakt, valt er best mee om te gaan. Maar als iedereen hetzelfde zou zijn en keurig netjes deed had LTO en de politiek er helemaal geen kind meer aan om alle boeren nog meer te muilkorven en achter een draadje te parkeren. Juist door die diversiteit zijn boeren ook mensen. Dat is best lastig als je iedereen wilt ondersneeuwen van je eigen gelijk en wilt laten springen op jouw commando.

 • Klaske68

  Mozes jij gebruikt dan misschien een bijbelse naam hier zo ik gebruik mijn eigen en verschuil mij nergens achter mijn taalgebruik is nog zeer netjes breek mij de bek verders ook maar niet open met dat geijkte monotone geluid van de LTO sekte hebben wij nog nooit iets bereikt! Ik woon hier in Nederland dat toch nog steeds bekend staat om zijn vrijheid van meningsuiting de democratie en hoe je dan één en ander verwoord staat mij ook vrij. 

 • Klaske68

  Nog vergeten Mozes tuurlijk heeft iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid wat betreft zijn of haar bedrijfsvoering. Wij hebben niet gebouwd en zijn niet gegroeid wij melken rond de 100/120 koeien hebben 70 hectare eigen grond in bezit geen mest probleem daar moet je als gezin op een natuurlijke wijze toch een boterham mee kunnen verdienen maar zelfs dat is bijna al niet meer mogelijk vanwege de overheid en banken die bij een bedrijfsovername eigenlijk de prijs voor jou gaan bepalen waarmee jij maar moet zien om er mee verder te kunnen gaan. Alle jonge boeren in NL zijn eigenlijk na een bedrijfsovername veredelde bankmedewerkers die alleen dan de dubbele uren draait dan de normale bankmedewerker hoeft te maken! Dan zitten wij ook nog in een ganzengedooggebied wat de spuigaten uitloopt en waar de regering zijn handen van afgetrokken heeft en de provincie het nu in handen heeft gegeven waar men lang niet alle schade meer uit wil keren maar wij zitten mooi met met schade. 

 • Marco22

  Mozes is een lto-fundamentalist en is telkens zeer gekwetst als je kwaad spreekt over zijn geloof de lto. Lijkt wel zo'n moslim met uitschuifbare lange tenen. 
  Ik vind ook dat lto een zooitje van gemaakt heeft structueel quotum-lease moest eraf. Het zou verlossing zijn als de quotum eraf is. Want dan zijn de kosten lager. Hosanna. Ik hoor die lto nooit over de inkomen-kant  altijd over de kosten. 
  Lto had dit moeten weten; in een overschotmarkt volgt de opbrengst de kost-prijs. 
  Melkmarkt kan niet zonder regulering van het aanbod. 
  Afschaffing van het melkquotum was een historische vergissing.
  Wat heeft lto nu gewonnen met invoering van de fosfaatrechten?? leg mij dat eens uit lto-adepten. Alleen insiders die een bult koeien meer hebben gehouden die hebben gewonnen.
  En laat ik nog niet hebben over de lappendeken van wetten (melkveewet, Natbeschermingswet PAS Derogatie enz.) die aan een normaal mens niet meer zijn uit te leggen. Lto stond erbij en keek er na. Hakken in het zand is niet des lto, mee praten is belangrijker dan resultaten boeken. Slappe hap. 

 • Klaske68

  Jij snapt het Marco22😉

 • Tuig

  Klaag,  klaag,  klaag. Wat hebben we het weer slecht. Ga dan anders wat doen.

 • LUCTOR


  De meeste melkvee houders en vooral de jongere generatie houden liever de handen schoon en huren voor het vuile werk mankrachten in. Helaas is de geld stroom nu wat minder en moet de cyclomaaier etc zelf een keer gebruikt worden gezien de geldstroom ja dat is wel even weer wennen ik kan me er wel wat bij voorstellen maar ja thats live. Of we zijn verwend verwend .........

 • Klaske68

  En bedankt tuig je naam zegt al genoeg😂😐

 • leo,s vriend


  Klaske,Mozes heeft gelijk, JIJ bent de ondernemer, niet de lto of de overheid.

  En ja, op de lto is een heleboel aan te merken, maar zonder was het nog veel slechter geweest.

  Dat de quotering afgeschaft zou worden was een vaststaand feit, dan kun je wel proberen dit tegen te houden, maar denk nou echt niet de een handvol melkveehouders Brussel op andere gedachten kan brengen.

   

  Marco, meepraten is meesturen,aan de kantlijn schreeuwen heeft nog nooit iets opgeleverd als een boel frustratie.

  Het schip Brussel/den Haag vaart al, door mee te sturen kun je altijd de richting nog beinvloeden, en reken maar dat de lto dit doet.

 • Marco22

  'Het schip Brussel/den Haag vaart al, door mee te sturen kun je altijd de richting nog beinvloeden, en reken maar dat de lto dit doet.'

  Natte scheet pprrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrt.

 • DJ-D

  Ja was net nog op journaal. Dijksma moet gewoon naar brussel en praten over afschaffen fosfaatplafond. Maar de pvda gelooft bij voorhand al dat dit niet lukt.  Snap niet dat er niet alles aan wordt gedaan om deze nutteloze regel af te schaffen. 
  Tuurlijk helpt niet direct voor een betere melkprijs maar in betere tijden wel voor een concurerende kostprijs. 

 • DJ-D

  Hoe staan onze belangenbehartigers tegen over het afschaffen van het fosfaatplafond. LTO ZLTO NMV NAJK. Het is toch niet te hopen dat met name de bestuursleden en leden die wat op leeftijd zijn en geen opvolger hebben geen moeite willen doen, en niet willen pleiten om het fosfaatplafond af te schaffen i.v.m. pensioen? 

 • Ishtar

  @78 dat is een super goed plan!
  Wie niet waagt die niet wint!
  Ik stel voor dat LTO/ZLTO en Lodders VVD zelf maar naar Brusuel gaan om te onderhandelen.
  Die hebben de problemen veroorzaakt......
  Dus goed dat je ze vraagt wat ze vinden!!!
  Dijksma moet in de zomer slim, zijn en Rutte en Samson gaan inschakelen.
  Immers zij moet met amateurs onderhandelen die ene week dit vinden, en als volgende week weer beter uitkomt wat anders vinden.
  Afsparken komen ze ook niet na.
  Partijen die niet wilden rekening houden met bestaande feiten als fosfaat plafond, zoals Lodders VVD en ZLTO, en net deden
  of dat maximale uitbreiding kon, en er geen belemmeringen waren en bevrijdings dag was gekomen......
  Die gaan straks allemaal Dijksma de schuld geven, immers de politiek en de consument zullen het wel weer gedaan hebben.
  Dijksma moet als professioneel en verantwoordelijke zeggen, met Loddders VVD en ZLTO wil ik niet meer onderhandelen.
  Anders kost het Dijksma haar positie, immers cda en vvd en lto en zlto kennen geen zelfkritiek.
  Ze kennen allen eigenbelang, dus Dijksma moet opletten.

 • Ishtar


  Hoppa daar gaan we al!
  Zie video.
  -mes in de rug van VVD Lodders
  -mes in de rug van zogenaamd christen Geurts!!!
  -wat achterbaks!!!!!!!!
  -Dijksma moet het OM ingaan schakelen en Lodders en Geurst strafrechtelijk vervolgen voor wanbeleid en daarmee corruptie, immers het bewust niet rekening houden met bestaande regels en zo boeren voorliegen is een misdaad.
  En boeren maar stemmen op deze figuren.
  Maak een stichting zoals woekerpolissen, en ga de miljoenen terug halen op Geurts en Lodders en ZLTO en NZO!!!!

  <a title='<>' href='<>'><>;

 • DJ-D

  Nee Ishtar wat ben je toch ook een raddraaier. Pvda voert juist emotiepolitiek en is doodsbang om nog meer stemmen te verliezen. De doorsnee burger/kiezer legt bij het woord landbouw of boer direct de link met mest en denkt bij mest niet aan mineralen maar aan stank en bodemvervuiling. Een boer heeft een nog slechter imago dan een allochtoon. De ambtenaren van de pvda willen niet dat veehouderij uitbreidt, optimaliseert in omvang kun je beter zeggen. De ruimte die er nog is benutten qua land en voer. Deze ambtenaren hebben ook de lto-onderhandelaars in de zak lijkt het wel.

 • DJ-D

  #80 reactie Dikkers
  Nederland heeft al toestemming om meer mest uit te rijden dan andere landen en die uitzondering is zwaar bevochten, aldus de PvdA.  

  Meer dan logisch Nederland is niet een gemiddeld eu-land met ons klimaat en rivieren. We hoeven ons daarover niet te verontschuldigen tegen Europa. Europa heeft er toch ook geen belang bij als ons begrotingstekort weer gaat oplopen. DDay in Normandie dat was een zwaarbevochten slag. Rooseveld en Churchil moesten toen beslissingen nemen over de rug van al die jonge jongens. Alle keuzes of onderhandelingen nadien stellen niets meer voor. 

 • Ishtar

  @81 CDA Geurts en VVD Lodders wisten al jaren dat er beperkingen ZIJN.
  Dat was en is niets nieuw, namelijk door oa fosfaatplafond.
  Dijksma heeft vanaf het begin gezegd, sector denk er aan, regel het, als je er door heen gaat, neem ik maatregelen.
  Geurst en Lodders hadden hun stemmers moeten vertellen, ongelimiteerde groei kan niet.
  -doe rustig aan.
  -dit zijn de huide regels als vb, en als we de regels niet veranderen zitten we in de prolemen.
  -dus als vb, laten we het als sector eerst samen rustig aan doen, en dan de regels veranderen en zo geleidelijk groeien.
  -ze hebben willens en wetens de eigen achterban/stemmers niet goed voorgelicht.
  -ze hebben bewust stemmen gelokt met mooi weer praatjes.
  -zij zijn de specialisten op landbouw dosiers......
  -dit is gewoon verraad naar de boeren achterban.
  -Dijksma moet gelijk Minister Kamp bellen vandaag, die zal wel even afrekenen met Loddders en Geurts.
  -beter 2 nieuwe kamerleden na het zomer reces lijkt mij zo, die wel serieus te werk gaan.
  -en gelijk het OM even inschakelen aub.

 • DJ-D

  CDA zit niet in het kabinet. Pvda heeft de staatsecretaris geleverd. Zij is eindverantwoordelijke. Pvda wil zich niet branden aan fout beleid. Pvda is als de dood voor linkse milieu kritiek. Dijksma heeft het slim gespeeld op links om te zeggen dat onze verdeelde belangenbehartigers het moeten oplossen. Helaas is het niet slim en zijn er maar weinig winnaars behalve de boerderijsite. Zij verdienen weer aan de reclameopbrengsten van fosfaat.nu

 • gjcamps

  Volgens mij moet je de schuldigen niet zoeken bij politieke partijen maar bij coöperaties en banken. Die wisten zeer goed dat er een mestoverschot en dus een groeibeperking in Nederland was. Toch hebben ze zelf uitgebreid en een hallelua stemming bij melkveehouders gecreëerd. Wij zullen de wereldbabies voeden en kaas exporteren. De melkprijs moest wel omlaag zodat ze zelf goedkope grondstof hebben.

 • A1967

  Gjcamps,  eigen verantwoordelijkheid ??

 • gjcamps


  @A1967,  klopt maar je moet de meeste melkveehouders in NL als hobbyisten betitelen. Ze vinden het op de eertste plaats leuk om te doen en op de tweede plaats komt het financiële. Wanneer de melkverwerkers gewoon niet meer melk voor A prijs zouden accepteren had je nu een eerlijkere prijs gehad. Het Griekse schuldenprobleem zit hem toch ook in kredietverstrekkers die maar blijven financieren en dan de rekening bij de belastingbetaler neerleggen.

 • Klaske68

  De overheid en de banken hebben bewust meegewerkt aan de malaise zij wisten dondersgoed dat uitbreiding binnen bepaalde perken moesten blijven. Desondanks bleven ze maar vergunning verstrekken en krediet verstrekken maarja op deze manier saneren ze heel wat boerenbedrijven en ach die banken krijgen toch wel hun geld in de vorm van het onderpand. De lachende derde is de zuivelindustrie die hun grondstof heel goedkoop in ontvangst neemt. Wij zijn niet gegroeid hebben geen mestprobleem maar voelen het desondanks ook in onze portemonnee. 
  Het wachten is volgens mij op de berichten van boeren die zichzelf van kant maken omdat ze geen uitweg meer zien! Ik hoop het niet maar ik zou er niet raar van op kijken er zijn erbij die al heel diep zijn gezonken. 

 • Foxxy

  Worst case scenario :

  -Melkprijs blijft slecht 
  -Nederland mag niet uitbreiden door fosfaat en ammoniak plafonds ,rest van Europa wel !

  Feitelijk verliezen we altijd!  
  Laten we dan Cda en Vvd ondersteunen , om de schade te beperken !

  Beter te leven met een lage melkprijs waar heel Europa verantwoordelijk is, dan dat heel Europa meer produceert ,behalve Nederland! 

 • Ferm

  @Klaske68, hier in Frankrijk vinden al veel zelfmoorden plaats onder boeren. Vaak ziet de omgeving dit helemaal niet aankomen. De overheid heeft ivm post-quotum tijdperk verplichte contractualisering ingevoerd. Je moet om melk te leveren verplicht een maximum, maar ook een minimum hoeveelheid leveren. Zo is de melkfabriek verzekerd van (goedkope) grondstof. Nu met de lage melkprijs zeggen banken en boekhoudbureau's dat je moet gaan opschalen, als enige uitweg. Je krijgt dan extra quotum voor de B-prijs, deze ligt zo'n 6 cent lager dan de A-prijs. Nu velen in de problemen zijn/komen, willen ze van deze A en B prijs 1 prijs maken. Diegenen die niet uitgebreid hebben betalen nu mee, hun A-prijs gaat naar beneden. Je zit muurvast. Dit is en wordt willens en wetens door overheid en banken mede aangemoedigd en de melkverwerker gaat vrolijk verder. Mede daardoor ook de grote onrust onder de Franse boeren.

 • Mozes

  Het achterliggende probleem in Frankrijk is dat ze alles politiek willen regelen tegen de markt in. Daardoor ontstaan allerlei machtsstructuren die op termijn ontwrichtend werken. Ook creëert het een buitenmaats ambtenarenapparaat en lokt het corruptie uit. Hetzelfde  probleem zien wij ook in Griekenland. Daar moeten ze nu onder druk van de EU hervormingen doorvoeren wat in de praktijk inhoudt dat ze de wirwar aan regels moeten opruimen en de markt moeten accepteren. 

 • abtje

  Wat lijkt Fc dan op Frankrijk. allemaal extra regels invoeren die over de grens ophouden te bestaan.

 • Foxxy

  Abtje,toch een wezenlijk verschil!  RFC doet haar best om zichzelf te profileren met de kwalitatief beste en meest duurzame melkproducten ter wereld !
  En daardoor een meerwaarde op producten te creëren!  Slaat mijns inziens wel beetje door! 

  Franse boeren willen gewoon hogere prijzen voor hun producten! En proberen dat bij de overheid af te dwingen !

  Alles bij elkaar , rare toestanden !

 • Ishtar

  Dijksma moet gewoon naar Brussel gaan en Minister Kamp en Rutte meenemen.
  En dan kijken wat er maximaal uitrold.
  Wel zou ik als ik Dijksma was, alle notulen van vergaderingen bekijken en alles wat Geurts en Lodders vertelt hehebn op een rijtje zetten.
  Lodders onderhandeld voor de ZLTO en milieu goeroe Aalt Dijkhuizen.
  CDa voor ?????
  Maw, laat Dijksma idd haar best maar doen, en als er niks uitrold, rold er niets uit.
  Dan kunnen boeren die miljoenen geinvesteerd, en dat kapitaal weg zien rollen, dan hun geld daar gaan halenbij ==>
  -vvd en cda en sgp en zlto, immers die wisten het allemaal zo goed, maar hebben bewust de boel voorgelogen, zelfs tijdens onderhandelingen.
  -maw bewust net doen of er geen beperkingen zijn, en alles maar steeds vooruit denken, maar geen verantwoordelijkheid nemen.
  Dat is nu net HET probleem van jullie sector, Griekenland 2 en VION 2.
  Dijksma heeft altijd gezegd, regel het als sector zelf, dit zijn de beperkingen, en als het jullie niet lukt, dan treed ze op.
  Dat doet ze dus, nu aub niet gaan klagen dat zij er een zootje van maakt........
  Als er ook maar 1 cent wordt verhaald op belasting geld van hardwerkende Nederlanders, dan hoop ik dat HEEL Nederland
  LTO, ZLTO, cda en sgp en vvd aan gaat klagen voor wanbeleid.
  Plus het strafrecht gaat activeren.

 • Foxxy

  @ Ishtar,  ook JIJ bent verantwoordelijk voor fosfaat-uitstoot! 

  Aangezien jij waarschijnlijk nogal wat tijd over hebt, verdiep je eens in de discriminatie wetgeving! 

  Worden melkveehouders, kippenboeren en varkenshouders niet gewoon keihard gediscrimineerd? 

  Alsof deze dieren de enige wezens in Nederland zijn die fosfaat opnemen en uitscheiden!  Datzelfde doe jij namelijk ook! 

  En moeten wij daarvoor bloeden? 

 • Ishtar

  @95, Foxxy, mij gaat het niet een om, of het fosfaat plafond/getallen kloppen of niet.
  Het gaat er om dat,
  -alle voorwaarden, regels en wetten en beperkingen bekend waren.
  -daarmee moet je beleid maken.
  -en niet net doen als jullie bestuurders, en vvd en cda dat ze het zogenaamd niet wisten
  -dat het zielig is, dat boeren zoveel hebben geinvesteerd etc.
  -nee, als je echte bestuurders had gehad, hadden ze het in de juiste volgorde gedaan.
  -en daarna de regels proberen aan te passen etc of de discussie aan gaan.
  -wat nu gebeurd is gewoon sector WANBELEID.
  -maw, gewoon het recht van de sterkste en diegene die onderhandelen hebben met voorkennis gehandeld.
  -wanbeleid, wanbestuur, met voorkennis handelen, in andere sectoren zijn dit zware vergrijpen.
  -dus al het verloren geinvesteerde kapitaal is triest, maar een intern sectorprobleem, en dien je terug te halen op de veroorzakers,
  de bestuurders en onderhandelaars.
  -kijk naar Griekenland, jullie bestuurders zijn nog veel erger.

 • alco1

  Als bestuurder sta je meestal met de rug tegen de muur. Ondanks vele goede bedoelingen, wordt het meestal weggestemt door de emotie gestuurde meerderheid.
  Als verantwoordelijke aangezien worden voelt dan ook als een schot in de rug.
  Zie Lodders en Geurts. Zij vonden de melkveewet al te ver gaan in onze concurrentie positie. Maar het wordt met de fosfaatrechten nog veel onrechtvaardiger en ze krijgen ook nog de schuld. Wie bedenk nou zoiets. Niet het CDA VVD of SGP. De lobby van de verkwisters overwint altijd in het stemgedrag. Kijk maar naar het stemgedrag van het referendem in Griekenland.
  Bent u voor of tegen bezuiniging werd er gestelt. Toch logisch wat leeg hoofden als isthar dan gaan stemmen.

 • joannes

  Het probleem is inzicht @alco1, wanneer de meerderheid inzicht had in een democratie hadden we nooit zover gekomen. Het probleem is dat elke verandering gemeten wordt aan het hier en nu, en het hebben. Alleen wanneer iedereen overtuigd is dat je verder moet en een paar leiders of bestuurders moet geloven om vooruit, of liever uit de narigheid, te komen zijn mensen, leden, bereidt, het risico te nemen te geloven en te volgen. Tot die tijd blijft iedereen op zijn eigen eieren zitten, ook al worden er een paar weggehaald. 

 • leo,s vriend


  Klaske, stel dat de overheid, de banken en de zuivelindustrie 2 jaar geleden hadden gezecht: nee, jij krijgt geen vergunning, nee jij krijgt geen geld, nee wij halen jouw extra melk niet op, dan was de wereld helemaal te klein geweest, DAN was er een boerenopstand gekomen.

  En stel dat de lto begin vorig jaar had geadviseerd om NIET uit te breiden,en geen nieuwe stallen te bouwen,hoeveel leden hadden ze dan nog over gehouden?

 • Klaske68

  Denk je ik denk het juist niet het had velen juist behoed zij hebben het allemaal gepromoot en wat zegt meneer van de Rabo bank nu........ ik raad boeren aan om op te letten met eventuele investeringen. Ja ja als het kalf verdronken is dempt men de put. 
  Wie nu nog steeds lid van de LTO is helemaal van het padje dit was de groep die zo ervoor was om het quotum eraf te halen nou gefeliciteerd missie geslaagd. 
  Na alle melkquotum makelaars waarvan velen over de rug van ons boeren rijk zijn geworden is het nu tijd voor de fosfaat makelaars en de boer ploetert maar voort😓 

  Waarom zijn er hier overigens zoveel die zich verschuilen achter een pseudoniem? Dat mochten ze van mij hier wel eens veranderen of niet dan Mozes en leo's vriend😉

 • Peltjes

  Klaske: Zlto heeft anders heel wat bereikt voor zijn leden. En dat komt door dat lto noord te weinig leden heeft t.o.v. zlto. Als iedereen doet wat jij wil zijn we helemaal aan het zuiden overgeleverd. Want die blijfen wel lid.
  Lto was overigens niet de enige die voor afschafing van quotum was. Dat was de hele EU. Lullig om dat allemaal in de schoenen van lto te schuifen. 
 • landboer


  Je kon wel eens gelijk hebben in #97 alco !

 • koestal

 • leo,s vriend


  Klaske, geloof je het zelf?

  Als RABO,lto of overheid hadden gezegd, doe het even rustig aan, denk je dan echt serieus dat heel melkveehoudend Nederland had gestopt met uitbreiden?

  Nee, ik denk zelfs dat er extra gas gegeven zou zijn, stel je voor dat er een rem komt.

 • Klaske68

  Als men nou eens luisterde naar de NMV en als de NMV nou ook eens serieus en overal ingemengd zou worden dan word er misschien eens naar boeren geluisterd. Wij zijn hier al jaren lid van in mijn ogen de juiste partij die hart voor de boeren heeft ipv die slapende LTO 
  Wat voor bedrijf run jij overigens vriendje van Leo?

 • JANWESSEL

  Waarom gaan de boeren niet massaal alles plat leggen?
  Het probleem is het te grote aanbod van melk,daar moeten boeren mee leren leven,er zullen heus wel andere tijden komen.

  De prijs blijft achter bij de inflatie,maar dat doen alle produkten in de landbouw.
  In de jaren 80 kreeg ik(rond deze tijd) 225.00 gulden voor een koppel dikke rammen,en nu brengen dikke rammen 100/110 op.

  Mijn ouders hadden een melkveehouderij,en ik zag al op jonge leeftijd dat iedereen(veearts,voerleverancier,loonwerker,bank,kalverhandelaar,veehandelaar) die op het erf kwam goed verdiende(was af te lezen aan de auto waarin zij reden) behalve mijn ouders. 
  Nooit hadden zij een dag vrij,zij zijn nooit op vakantie geweest.

  Ik ben nog steeds blij dat ik gekozen heb voor een baan in het bedrijfsleven.

  Ik hoop voor jullie,dat de melkprijs snel omhoog gaat.

 • leo,s vriend


  Klaske,de nmv voerde een achterhoedegevecht vwb afschaffing quotum, dat was in Brussel al lang vastgelegd. Vechten tegen windmolens dus.

  nmv zit nu bij het overleg over fosfaatrechten, dus wel ingemengd.

  Slapende lto? nee, volgens mij juist wakker, en meedenkend en meesturend.

  Als je niet op het schip staat kun je ook niet meesturen, en dat is wat de nmv wat mij betreft lang fout gedaan heeft.

  Vriendje? kom op zeg, niet denigreren.

Laad alle reacties (103)

Of registreer je om te kunnen reageren.