Rundveehouderij

Achtergrond 62 reacties

Eerste mageremelkpoeder in opslag

Doetinchem - Voor het eerst sinds 2009 is mageremelkpoeder in openbare opslag geplaatst. De laatste keer dat gebruikgemaakt werd van de interventieregeling was tijdens de laatste zuivelcrisis in 2009.

Het zat er al even aan te komen: de prijs van mageremelkpoeder ligt al vanaf half mei onder €1.700 per ton, maar nu is het toch echt gebeurd. De notering is met €1.680 per ton onder het interventieniveau van €1.698 per ton uitgekomen. Mageremelkpoeder van de hoogste kwaliteit brengt tussen €1.680 en €1.720 per ton op.

Litouwen gebruikt als eerste opslag

Het eerste land heeft zich dan ook gelijk gemeld: Litouwen maakt met zo'n 200 ton mageremelkpoeder als eerste gebruik van de opslag.

Prijs op wereldmarkt ver onder niveau EU-markt

De interventieregeling voor mageremelkpoeder biedt plaats aan maximaal 109.000 ton. Die hoeveelheid lijkt enorm, groot maar handelaren vrezen dat de beschikbare ruimte snel vol is. Reden hiervan is dat de prijs van mageremelkpoeder op de wereldmarkt is gedaald tot ver onder het niveau van de Europese markt. Nieuw-Zeelandse mageremelkpoeder gaat weg voor prijzen onder de €1.500, kopers laten dan ook, heel begrijpelijk, de Europese poeder links liggen.

Groot aanbod melk

Daarnaast ligt het aanbod van melk ook nog eens op een hoog niveau. Alleen al in Nederland werd in de eerste maanden van dit melkjaar al 5,7 procent meer melk geleverd dan vorig jaar. Ook in landen als Ierland, Polen en het Verenigd Koninkrijk wordt veel meer melk geleverd dan vorig jaar.

Bodem in markt

In Nieuw-Zeeland komt de piek in de melkproductie er nog aan en de prijs die betaald wordt voor mageremelkpoeder ligt rond €1.470. Kopers op de wereldmarkt richten zich nu dan ook op dit aanbod en niet op de duurdere poeders uit Europa. Handelaren verwachten dan ook dat de interventie-opslag voor mageremelkpoeder snel vol is. Het bereiken van het interventieniveau heeft echter wel tot gevolg dat de bodem in de markt voor dit product nu wel bereikt is.

Moeilijke afzet zuivel op wereldmarkt

De melkprijs van FrieslandCampina ligt net onder 30 cent per kilo, bij een jaar leverantie van 700.000 kilo melk. In 2009 daalde de prijs, bij dezelfde interventieregeling, uiteindelijk tot net iets boven de 21 cent per 100 kilo. Vanuit China blijft de vraag tegenvallen en de Russische importban maakt het ook niet makkelijker om zuivel af te zetten.

Tel daar de aanhoudend hoge melkaanvoer bij op en het is niet ondenkbaar dat de melkprijs die melkveehouders ontvangen in de komende maanden verder zal dalen. En dit is gezien de melkprijs die er vorig jaar rond deze tijd ontvangen werd, zo'n 40 cent, een flinke domper.

Fonterra-veiling drukt zuivelprijzen

De laatste Fonterra-veiling (GDT) heeft een deuk in het vertrouwen van de zuivelhandel geslagen en de prijs van zuivelproducten is verder gedaald.

De prijzen op de wereldmarkt liggen momenteel onder het niveau van de Europese prijzen. Dit zorgt ervoor dat de export van Europees product steeds moeilijker wordt.

Boter

Boter wordt voor prijzen rond €2.750 per ton verkocht. De prijs ligt hiermee nog fors boven het niveau van interventie die op €2.215 ligt. Handelaren geven aan dat de prijs van boter in verhouding nog maar weinig gedaald is in het afgelopen jaar. Gezien de flinke melkaanvoer en hoge productie van mageremelkpoeder zou er in theorie nog een hele hap uit de prijs van boter moeten.

Prognose: zuivelprijzen blijven onder druk staan.

Meer informatie over de prijzen van zuivel vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Zuivelveiling Fonterra
Officiële Nederlandse zuivelnotering
Spotmarkt melk
Foliekaas
Room
Mager melkconcentraat

Laatste reacties

 • tinus888

  is de hoeveelheid die kunt aanbieden voor interventie gelimiteerd?

 • Mozes

  Daarmee is hopelijk ook de bodem van de melkprijs bereikt. 

 • veldzicht

  Als straks(hopelijk) de prijs weer stijgt gooit de EU het weer op de markt en maken dikke winst terwijl voor de boeren de prijs langer laag blijft.

 • Mozes

  Juist @veldzicht, daarom kost de interventie de belastingbetaler dan ook geen cent. Het probleem is dat wij boeren deze interventie niet voor eigen rekening kunnen doen omdat wij daar het geld niet voor hebben. 

 • Ishtar

  Laten we vast stellen dat interventie ==> niets met de gewenste marktwerking te maken heeft.
  -wat wil men dan, LTO? NZO? Geen marktwerking dan?
  -jaren, klagen en zeuren dmv hun betsuurders en hun politieke pionnen van vvd en sgp en cda dat ==> marktwerking het doel is?
  -triest volk.... echt waar gewoon zielig.
  -en boeren betalen deze betsuurders????????
  -en nu interentie 4 maand na afschaffing melkquotum?
  -en dit wordt dus weer betaald door oa harwerkend Nederlanders..........
  Wel men nu marktwerking of NIET?

 • Schaap1975

  hoe meer er in interventie gaat, hoe langer de melkprijs laag blijft. Dit is niet wat ik hoop alleen dit is wel het gevolg. beter even diep door een dal dan lang onder water zitten.

 • Mozes

  @Isthar, heb jij reactie #3 en 4 niet gelezen? Waar haal jij het vandaan dat het betaalt wordt door hardwerkende Nederlanders? Op termijn wordt er door de Europese overheid dikke winst op gemaakt. 

 • LUCTOR

  Ik kan mij wel vinden in de reactie van Isthar want feitelijk komt het er wel op neer.
  De winst die gemaakt wordt zou terug moeten vloeien naar diegene die heeft voor geschoten en dat zijn wel de personen die netjes belasting afdragen. Maar onze rekenmeesters in de EU becijferen de zgn winst dat het op verlies uitdraait zodat de belasting betaler hier geen fuck aan heeft. Tevens heeft Isthar een dikke punt wat marktwerking betreft als na 4maand   er al een interventie wordt open gesteld zegt dit toch genoeg dat er niet voor de vrije markt geproduceerd kan worden en dat het witte goud zoals menig melkveehouder zijn produkt vorig jaar noemde zeer snel afgewaardeerd is.

 • veldzicht

  Ishtar#5,In de jaren 70 en begin jaren 80 heeft de EU  1 milioen ton boter en 1 milioen ton melkpoeder opgekocht vooor een prikkie en dat later eind jaren 80 peperduur verkocht waar ze miljarden aan hebben verdient,dus het is nergens voor nodig dat jij als belasting betaler nu loopt te janken dat je er zo veel aan moet betalen.ials ik jou was zou ik die boeren maar een beetje dankbaar zijn dat je elkke dag je buikje rond kan eten voor bijna niks en niet altijd zo,n grote mond hebben.

 • Foxxy

  Boeie, die hardwerkende belastingbetaler besteedde in 1983 20% van z'n modale inkomen aan levensmiddelen! 

  Nu slechts 10%

  Hij mag van mij gerust meelappen! 

 • Foxxy

  Niet dat interventie de oplossing is, 
  Maar het zou hypocriet van de belastingbetaler zijn om ons aan al hun eisen te laten voldoen , en vervolgens te zeggen , zoek het maar uit !

  Immers , onze melkprijs is al ruim 30 jaar iinflatie-loos 
  En de dier-welzijns en milieu eisen volgen elkaar in het kwadraat op 

  ( Terwijl agrariërs ,naast Rotterdam , de grootste economische steunpilaar van ons land zijn )

 • Ishtar

  Laten we on topic blijven, dit gaat over interventie....
  Inerventie is niet ===> de gewenste marktwerking.
  Wat nu?
  Gaat LTO/ZLO bestuurders met de trekker voorop naar Brussel om te eisen dat men stopt met interventie?
  En de NZO?
  En wat zegt de duurzaamheids goeroe van de sector Aalt D, hiervan?
  Wat zegt de VVD hiervan?
  CDA kan beter op de trekker eerst lantgs Lourdes samen met de sgp en dan naar brussel.......
  Dus er is te veel melk ==> gevolg lage prijs ==> en dan komt er interventie?
  Dan wil LTO en cda en sgp en vvd dat boeren de superheffing niet hoeven te betalen ==> wat ==>een boete is voor te veel melken.
  En dat teveel melken ==>levert nu een lage prijs PLUS interventie op?
  Wat is het nu, markt werking of niet?
  Immers de dit is zo ongeloofwaardig en stelt al die onzin mantra's van cda en sgp en vvd en nzo en lto en zlto in een verschrikkelijk ongeloofwaardig licht.
  Dus ze willen marktwerking als de prijs 40 cent per liter is, en dan wil men meer melken maar moet de prijs stijgen?
  En als de prijs daalt wil ben steun dmv intervneties of andere subsidies?
  Verwarren ze marktwerking niet met ultra egoisme, plus extreem wanbeleid????

 • farmerbn

  Melkfabrieken moeten verplicht worden om die melkpoeder eerst aan te bieden aan hun leden/leveranciers. Diegenen die denken dat er aan verdiend kan worden kunnen zo de markt verlichten en blijft het geld onder de boeren.

 • veldzicht

  Goed idee farmerbn,nu alleen nog ,n paar boeren vinden die een koelhuis hebben.

 • landboer


  Dit was toch de bedoeling, of waren er andere redenen om het quotum af te schaffen?

 • Mozes

  @Isthar  #12, de interventie is ingesteld in 2009 en is geen nieuwe regeling die op dit moment is bedacht. In 2009 was de melkprijs nog lager als nu terwijl de melkquotering nog volop actief was. Men heeft toen geconcludeerd dat een klein overschot al een extreme prijsdaling kan veroorzaken en dat het voor de continuïteit van de melkveehouderij noodzakelijk is een bodem in de markt te leggen. 

  Je hebt overigens nog geen antwoord gegeven op reactie #7.  Normale mensen geven in een discussie antwoord op vragen van anderen. 

 • Ishtar

  @Mozes, je stelt zulke goede vragen dat ik gewoon langer moet nadenken......
  En ik doe ook wel andere dingen, zodat ik enorm veel belasting betaal wat weer gaat naar enorm veel subsidie van een sector dat tientallen jaren om marktwerking vraagt, maar nu weer blij is met een interventie........
  Indirect, zal het de maatschappij weer enorm veel geld kosten omdat boeren bestuurders wederom falen.
  Ik ben dan blij om te horen, dan de EU op termijn van de melkpoeder dan enorme winsten op haalt.
  Maar de overschotten zullen wel weer in derde landen gedumpt worden?
  Of onbewuste cosnumenten moeten weer geindoctrineerd worden met 3 glazen melk per dag?
  Ben benieuwt.........
  Indirect gaat het boeren enorm veel geld kosten deze ultra grote groei omdat hun betsuurders dat zeiden.
  Indirecte ziekte kosten van overmatige doodgekookte melk drinken moeten we zeker niet vergeten.
  De maatschappij zal indirect ook wel weer enorme kosten moeten maken.
  Zolang de EU deze interventie vooraden nog niet met vette winst verkocht hebben, kost het de hardwerkende burgers weer enorm veel geld voor admin en extra lasten en extra controles om fraudeurs weer te controleren etc.
  Maar de kern is, jaren vragen om marktwerking, en hup 4 maanden onderweg ==> en hup interventie..........

 • Mozes

  @Isthar, hoe moet volgens jou het landbouwbeleid gevoerd worden? Alleen maar zeggen hoe verkeert anderen volgens jou normen doen is natuurlijk gemakkelijk. Kom met een alternatief en onderbouw dat ook. 

 • a van Gerwen

  meestal sla ik ze over, maar af en toe lees ik de reacties van Ishtar wel eens. Maar wat een ONZIN wordt daar allemaal in verkondigd zolang die in z'n (of haar) eigen denkwereld gevangen blijft zitten.

 • gjcamps


  isthar heeft wel een punt, als je marktwerking wil moet je geen interventie plan willen maar lekker doorlekken tot je omvalt of overblijft. De belastingbetaler gaat het ditmaal wel geld kosten, in 2009 was er wel een beperkend melkquotum nu niet meer. Als je verder naar het prijs niveau kijkt met NZ dan kan de EU dus duidelijk niet concureren op de wereldmarkt.

 • gjcamps

  Sorry, doorlekken is natuurlijk door melken

 • eg wel

  @mozes & veldzicht,
  Producten opslaan kost geld.
  Niet alleen de huur van de opslag, koelkosten, transport als mede ook het geld wat er in zit.
  Veel van deze producten zijn zoals isthar zegt als ontwikkelinghulp gebruikt.
  Van de winst waar jullie het over hebben is volgens mij dan ook geen sprake.
  Als er echt zoveel aan wordt verdient is er altijd geld voor te krijgen om het zelf te beheren.
  @toon 23,
  isthar geeft zijn mening, er niet mee eens zijn is 1. Het afdoen als onzin is niet terecht.

 • Tuig

  Alhoewel Ishtar meestal niet veel zinnigs te vertellen heeft, heeft hij hier zeker gelijk. 4 maand na bevrijdingsdag zit de sector in nood en moet de Eu Al helpen. Voor een Nieuw evenwicht op de markt Zal de prijs nog verder moeten zakken. Dan stoppen er vanzelf boeren  met melk en.  Dat is marktwerking!!!!

 • tonny60

  ik ben voor een regulering in het melkaanbod.Daar is helaas niet voor gekozen.Bij een quotumloos tijdperk hoort geen interventie.Er moet gewoon minder melk komen<br><br data-mce-bogus='1'>

 • hornblower

  Ik ga nog verder terug dan 1992, in de 70 / 80 ger jaren ging de roomboter voor een kwartje naar Rusland

 • Fermer

  @hornblower, dat betaalt zich dan tot vorig jaar goed terug via een grote afzetmarkt, want daarmee heeft men toen ook de Russische landbouw, net als de Afrikaanse, een flinke douw terug gegeven door daar de prijzen toendertijd ook flink onderuit te schoffelen.

 • afm


  groot nog grooter en de melk prijs gaat naar de kloten en het eind is nog niet in zicht bedankt lto

 • Koen Franken

  Interventie , is gewoon uitstel van , eens komt de melk weer op de markt . Inetrventie hoort niet bij het vrije ondernemerschap .

 • Mozes

  @emmerei, in de jaren zeventig kende Rusland nog de communistische planeconomie. Hoe kon door de verkoop van roomboter de Russische markt in die tijd 'onderuit geschoffeld' worden? Er was helemaal geen vrije marktprijs. Daarnaast had Rusland zeer weinig eigen melkveehouderij. Er was een tekort waardoor er niets verdrongen werd. 

 • Mozes

  @tuig #23, in 2009 was de prijs nog veel slechter. Toen was er nog wel melkquotum. 
  Melkquotering lost het probleem dus niet op. 
  De lage prijs is een gevolg van te veel aanbod tegenover te weinig vraag. Net als in 2009 komt het extra aanbod vooral uit andere delen van de wereld. De daling van vraag doet zich ook voor aan de andere kant van de wereld. 

 • Mozes

  @eg wel en @tuig, kunnen jullie mij eens uitleggen welk beleid @Isthar voorstaat? Hij schopt en schopt en schopt..... Jullie zijn blijkbaar in staat er een beleidsvisie in te zien. Ik ben benieuwd.

 • Fermer

  @Mozes, alle goedkope invoer staat eigen productie in de weg. Ook in Rusland, ook in het verleden. Of er nu een tekort of niet is, subsidies aan de grens spelen vaak een rol, of andere fiscale trucjes, zie de Nederlandse melkpoeder in  Frankrijk want de Franse melkprijs ligt onder die van FC, en qua kwaliteit is het hier zeker niet minder.
  De melkprijs in de EU was in de EU misschien nog lager, maar houd dan wel rekening met dat de euro toen op 1.40 dollar zat, dus bijna éénderde hoger. Reken je dit mee, dan wordt het verhaal heel wat zwarter. En het meer-aanbod komt nu wel uit de EU, en dit zal eerst nog niet zakken.
  Je wilt daarnaast het beleid van @Isthar, heeft hij dat of moet hij dat hebben? Hij zit misschien op de lijn van de NMV, maar daar wordt niet naar geluisterd. Kan niet zegt men. Kan wel, zie Canada. Kwestie van keuzes. Als ik jou was zou ik ook schoppen tegen de beleidsvisie van de LTO, 50% minder boeren in 10 Jaar, melkqutum eraf en P-quotum erop, vrije markt, open grenzen alles erin. Maar als je denkt het daarmee te redden?

 • eg wel

  @mozes,

  Isthar heeft een heel eigen mening. in een aantal dingen kan ik mij vinden.
  Verder is het zoals ik eerder al zei: je hoeft er niet mee eens te zijn, iemand afzeiken is te gemakkelijk.

 • Mozes

  @eg wel, dat afzeiken is nou precies wat @Isthar doet. En dan in een extreme mate zonder enige redelijkheid. 
  Verder begrijp ik dat ook jij mij niet kunt vertellen welk beleid @Isthar voorstaat. Had ik ook al wel gedacht, want voor beleid is afweging en redelijkheid nodig. En dat is bij @Isthar dus niet aanwezig. 

 • Mozes

  @emmerei, de beschermde zuivelmarkt in Canada is een aflopende zaak. Die is op de langere termijn niet vol te houden. Het stuit ook op steeds meer weerstand binnen Canada zelf.

  Verder merk ik dat jij geen idee hebt van de werking van de vroegere planeconomie in Rusland. Jij denkt nog steeds dat de productie in de Sovjettijd afhankelijk was van vraag en aanbod. 

 • veldzicht

  Hoe je het ook wendt of keert ,70%  moet worden geexporteerd waardoor je bloot staat aan de grillen van de wereldmarkt,met 70% de productie terug brengen en de grenzen sluiten is dat de oplossing?,als het hier duur wordt komt het dan toch nog wel binnen en met prijs afspraken maken komt de NMA je wel van het bed lichten. Ik begrijp echt niet dat er iemand is die denkt dat je maar ongestoord rustig voor 45 -50 cent  kan gaan zitten melken zonder je je ergens van aan hoeft te trekken wat er elders in de wereld gebeurt.
  ,

 • eg wel

  @ mozes,

  Hoewel ik het vaak met je eens ben, vind ik de volgende zin niets met afweging en redelijkheid te maken hebben.
  De n.m.v vergelijken met Geert Wilders is goedkoop en gaat nergens over, is alleen trappen naar.
  (De NMV is net als Wilders alleen bezig met zich afzetten en niets bereiken)

 • Fermer

  @Mozes,ik weet wel van de plan-economie uit Rusland. Alleen zeg ik dat dumping uit Europa hun plan van productie daar misschien wat minder urgent maakte, en dat daar nu nog de gevolgen van voelbaar zijn.
  Vraag en aanbod, waar werkt dat nog in de landbouw? Ook hier niet, zie de overproductie van de melk nu. Dat hadden onze marktdeskundigen bij de fabrieken zeker niet voorzien? Of is hjet toch de politiek die ons hier nekt?
  En Canada, er zijn natuurlijk boeren die nooit tevreden zijn, die juist vanwege hun hoge melkprijs meer willen. Was dat hier de afgelopen jaren niet hetzelfde? De Canadese burger heeft geen nadeel van hun systeem, hun winkelprijzen zijn niet veel hoger, en ze hoeven niet via een omweg, landbouwsteun wat ook nog veel meer kost dan wat de boer vangt, hun boeren stiekem bij te springen. Wie is er vooral tegen hun systeem, en schreeuwen dat van de daken? De handel en de multinationals, die bij dit systeem van productiebeperking en het gebrek aan heen en weer slepen van voedsel hun invloed en grote marges niet binnen kunnen halen.

 • Fermer

  @Veldzicht, jij begrijpt niet dat er iemand is die denkt dat je voor 40-50 cent kunt gaan zitten melken zonder dat je je af hoeft te vragen wat er elders in de wereld gebeurt.
  Ik begrijp niet dat er een land is met een minimumloon van 1000 euro, en een steun van + 700 euro's pp voor wie niks doet, zonder dat men zich afvraagt wat er elders in de wereld gebeurt. Het is wel hetzelfde land.

 • Foxxy

  Het is heel simpel! 

  In WTO onderhandelingen is decennia geleden internationaal afgesproken dat voedsel voor een ieder betaalbaar moet zijn! 

  In 1983 besteedde Jan Modaal 20% van inkomen aan levensmiddelen 

  Nu 10% (doel bereikt!) 

  Om dat mogelijk te maken hebben we een gemeenschappelijke landbouw beleid ( nu toeslagrechten)  Zodat boeren teveel krijgen om dood te bloeden, en te weinig voor een passend inkomen! 

  Supermarktketens spelen vooral NU na afschaffen quotum, hier handig op in! 

  Meer productieprognoses van bederfelijke levensmiddelen, aflopende lange termijn contracten, eerst maar even op de spotmarkt (trekt aan)  kopen, en alle producenten even laten zweten,  en daarna tegen wurgcontracten Nieuwe lange termijn contracten afsluiten! 

  Geef ze eens ongelijk! 

  Dus,  per direct toeslagrechten afschaffen! Geen politiek stuur meer, en gewoon keihard mensen laten verhongeren, zodat voedsel de stilstaande inflatie (sinds 1983) in kan halen! 

  Gaat 1 liter melk gewoon weer (1983 €0,36 x 2% inflatie / jaar x 32 jaar)  ruim boven de 80 eurocent per liter opbrengen! 

  Wie die prijs zonder toeslagrechten niet kan trekken kan beter per direct stoppen! 

 • Mozes

  @emmerei, jij moet ergens in loondienst gaan of ambtenaar worden. Jij bent absoluut niet geschikt om zelfstandige te zijn. Je wilt hoe dan ook dat de overheid jou een inkomen garandeert. Als zelfstandige heb je nou eenmaal geen gegarandeerd inkomen. 

 • Mozes

  @Foxxy, je vergeet dat in 1983 de gemiddelde boer zijn inkomen moest verdienen met 200.000 liter. Nu met 700.000 liter. 
  De 700.000 liter waar nu 1 gezin van moet leven moesten in 1983 3,5 gezinnen leven. 

 • Foxxy

  En Ishtar?  Ik vindt zo'n relschopper wel verhelderend werken! 

  Leert je antwoorden bedenken, over hoe Marianne Thieme ze zou kunnen vragen in de kamer! 

  Ga zo door Ishtar! 

  Vergeet alleen niet: Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt! 

  Dat gezegd hebbende, ik zou in jou geval maar zelf mijn eigen voedsel verbouwen,  want de meeste boeren zouden jou niet graag van voedsel tegen de huidige prijzen willen voorzien! 

 • Foxxy

  @ Mozes,  groeien doen de meeste melkveehouders om hetzelfde inkomen te kunnen genereren !

  Dat komt omdat levensmiddelen niet met de inflatie meegaan ,en er extra eisen aan het productieproces gesteld worden ,die kkostprijs verhogend werken !


 • LUCTOR

  @mozes Je valt me nu toch een beetje tegen nu er reactionisten zijn die je wat tegengas geven begin je ze een bepaalde stempel te geven.

 • Foxxy

  @ Mozes , als mijn gezin nu een inkomen uit 2 ton melk zou hebben , was ik met 50 koeien RUIM tevreden !

 • Fermer

  Nee, @Mozes, ik wil als ondernemer/producent aan diezelfde eisen voldoen als de eisen die aan alle andere producenten van producten die in mijn land ingevoerd mogen worden. Zoniet, dan mag ik van die overheid wat verwachten. Oplossingen zijn er altijd, al passen ze misschien niet in het straatje van de bedrijven die dicht op het vuur zitten. Het is de overheid die één lijn dient te trekken. En discussieeren doe je inhoudelijk, niet door mensen weg te zetten. Dan kun je beter de discussie stoppen.

 • Foxxy

  Laten wij nu allen, voedsel -producenten (vlees/zuivel/groente/fruit) Eens onze afnemers (zuivelcooperaties etcetera)  eens onder druk zetten,  door het niet eens te zijn, dat onze producten onder de noemer 'huismerk ' verkocht worden! 

  Immers,  het maakt ons, leveranciers,  makkelijker vervangbaar, door collega leveranciers,  wat de prijs voor ons allen drukt! 

 • Foxxy

  Feitelijk huiswerk voor de NMa,  maar die laat ons aan ons lot over

 • Foxxy

  En als wij, levensmiddelen producenten , zoiets ,met 1 ggemeenschappelijk doel al niet klaar kunnen krijgen ,

  Tsjah,  dan zijn wij allen toch al overgeleverd aan mensen die met ons sollen! 

  Respect voor de Fransen !

 • eg wel

  Foxxy,

  De n.m.a. komt op voor de belangen van de consument, niet voor die van de producent/ondernemers.

 • Mozes

  @emmerei, we deden vroeger nog wel eens zaken met een klein installatie bedrijf. Twee man personeel, de zoon en de eigenaar zelf. Senior wilde het bedrijf overzetten aan zijn zoon maar die bedankte ervoor. Hij vond het installatiewerk wel leuk maar wilde niet de kopzorg en risico's van een eigen bedrijf. Senior heeft het bedrijf verkocht aan een ander groot installatiebedrijf waar de zoon tegelijk in dienst is gegaan. Ik vond het dapper van de zoon dat hij deze keuze durfde te maken. 

  Problemen ontstaan als mensen geen heldere keuze maken en zichzelf niet kennen of niet willen kennen. Bijvoorbeeld een boer die niet kan aarden bij de coöperatie maar er toch bij blijft en daar eindeloos trammelant zit te maken. Laat die man zichzelf onder ogen zien en overstappen naar de spotmarkt waar hij zelf zijn afzet kan regelen. 

  In  mijn vorige reactie had ik niet de bedoeling jou 'weg te zetten' maar ik ben er steeds meer van overtuigt dat jij in een situatie zit die niet bij jou past. 

 • Foxxy

  @51 eg wel, 

  Machtsmisbruik door een monopolie positie,  In de vorm van alle melk-merken in 1 tank gooien,  en er als bijvoorbeeld Markant of huismerk A.H. Weer uit te tappen,  is voor de consument ook niet gewenst! 

  Bovendien creëer je geen onderscheid in merken,  ik bedoel,  als iemand Arla lekkerder vind,  boven Friesland Campina,  = bewuste merk-keus.

  Vandaag zit Arla in Markant,  morgen Friesland Campina!  Gewoon consumenten bedrog! 

 • Foxxy

  Laat ik het anders formuleren :

  WWaarom heeft een supermarkt een huismerk!? 

  - Om Consumenten te bedonderen 

  -Om producenten onder druk te zetten 

  Denk er maar eens goed over na 

 • Fermer

  @Mozes, om even bij jou voorbeeld te blijven, maar dan zoals de realiteit in boerenland.
  Jij wilt het bedrijf overnemen, hebt een hoge terzake doende opleiding genoten, wil nog wat groeien en meer personeel, netjes zoals het hoort CAO-loon, 35-urige werkweek, sociale lasten,kortom je gaat ervoor.
  Dan komt er een nieuw bedrijf in de buurt. Die krijgt een startpremie, subsidies, fiscale afspraken in zijn voordeel, mag z'n personeel veel minder betalen, meer uren laten draaien, mag goedkopere materialen gebruiken die voor jou verboden zijn, kortom die kan goedkoper werken/leveren dan jou.
  De klanten spreken schande van de praktijken van jou collega/concurrent, maar hij is goedkoper. Zij nemen hem dus wel.
  Ben jij dan niet geschikt voor jou bedrijf, of naait de politiek met z'n regelgeving jou dan een oor aan? 

 • eg wel

  @foxxy,

  Ik bedoel het ook niet als commentaal op jou voorstel.

  Als J.van Drie, alpuro opkoopt (minder opkopers is meer monopolie) om de kalveren goedkoper bij de boer op te kunnen kopen, zal de n.m.a. dat geen probleem vinden omdat het beter (goedkoper)uit kan pakken voor de consument, al zullen door deze fusie alle boeren omvallen.

 • gjcamps

  Fozzy, boeren zijn grondstof producenten, ze hebben geen budget voor Branding (reclame en merkpositionering). De verwerkers, soms coöperatief hebben wel deze taak. Je ziet trouwens dat merken meer populair zijn geworden dan huismerken, Aldi gaat net als Lidl meer A-merken in hun pakket opnemen.

 • japke33

  Interventie hoort niet bij een vrije markt!

 • Fermer

  @Mozes, ik zie net dat in Canada ook de eerste boerendemonstraties zijn, VOOR het behoud van hun quotumstelsels. De landbouwminister aldaar bevestigde dat het melkquotum behouden zal blijven en buiten de nieuwe handelsafspraken blijft. Misschien zien zij de Europese bui wel hangen?
  Zie <>

 • Mozes

  @emmerei, net vorig jaar is tussen Canada en de EU een handelsverdrag gesloten waarin oa is overeengekomen dat Canada een bepaalde hoeveelheid varkensvlees naar de EU mag exporteren en de EU ( Nederland) 30.000 ton kaas naar Canada mag exporteren. Ze kunnen het melkquotum dan wel houden, maar om toegang te krijgen tot de EU, voor export die voor Canada van belang is, moeten ze wel een bepaalde hoeveelheid zuivel uit de EU toelaten. De grens dichthouden kunnen ze dus niet.

 • W Geverink

  2300 ton varkensvlees en 4400 ton rundvlees is er naar mijn weten in 2014 naar EU 28 gegaan. Europa is daarmee duidelijk geen belangrijke export bestemming. Om dan triomfantelijk te gaan doen over dat Canada 30000 ton kaas binnen moet laten... Begint Mozes zometeen weer te mopperen over de topkwaliteit bouw materialen uit Canada die er voor zorgen dat zijn gebouwen vele generaties mee gaan.

 • Mozes

  Het gaat erom @Geverink, dat je ook met een melkquotering de grens niet gesloten kunt houden zoals @emmerei meent. Canada wilde meer export volume naar de EU voor varkensvlees maar moest wel als tegenprestatie 30.000 ton kaas toelaten. 

Laad alle reacties (58)

Of registreer je om te kunnen reageren.