Rundveehouderij

Achtergrond

Hollandse passie voor warmbloedige Italiaan

De Italiaanse dikbil sluit aan bij de wensen van veehouder, slager en consument. Henk Hengsteboer is vol lof 
over de kwaliteit van 
het Piemontese ras.

‘De Piemontese is de Arabier ­onder de vleesveerassen: ­verfijnd, intelligent, met pittig karakter en uithoudingsvermogen.” Zo’n omschrijving kan alleen maar komen van een liefhebber pur sang, en dat is Henk Hengsteboer. Hij is een overtuigend promotor van het vaalgrijze edele dikbilras uit Noord-Italië. Henk is nauw betrokken bij het Piemontese Stamboek en toont graag zijn fokproducten op tentoonstellingen.

Indrukwekkende fokkoe

Het begon met de aankoop van de oude drachtige koe Natasja in 1997. Haar Urial-kalf Natasja 2 was het eerste kalf dat bij Henk en Klaasje Hengsteboer werd geboren. Een voltreffer. Ze won in vier achtereenvolgende jaren acht kampioenschappen, werd met excellent 92 ingeschreven en bleek een indrukwekkende fokkoe die als eerste Piemontese preferente stammoeder drie sterren kreeg uitgereikt. Hengsteboer geeft toe, zo’n koe geeft je vleugels en zorgt voor blijvend enthousiasme. Of hij ooit een betere koe dan Natasja 2 gaat fokken? “Ik hoop het en doe m’n best in fokkerij en verzorging”, antwoordt Hengsteboer. Dat resulteert in een hoog gewaardeerd koppel koeien met nafok in de weide.

Veertigste Natasja geboren

Dat de Natasja-familie nog steeds belangrijk is in de veestapel blijkt wel, want dit jaar is de veertigste Natasja geboren. Maar ook andere families zijn goed en doen weinig onder in kwaliteit.
Griota 17 (vader Golfo) is een imponerende koe en gewaardeerd met 89 punten. Ze heeft al een dochter met 88 punten en haar jongste stierkalf van Ottmar vindt vast zijn weg naar een andere Piemontese-fokker. De muisgrijze Pimo 8 is een massale, brede en behangen koe. “Deze familie is zo’n twintig jaar geleden ontstaan uit een kruislingdier. Pimo 8 is geheel zuiver Piemontese. Het zachtaardige karakter, extra lengte- en breedtematen en het zeer goed gevormde bekken maken haar tot een van mijn huidige favorieten.”

"Zo'n koe geeft je vleugels en zorgt voor blijvend enthousiasme"

Ras belangrijker dan koe

De Piemontese kan zich verheugen in een groeiende belangstelling omdat het een vruchtbaar dikbilras is met een fijne vleesstructuur. Het grote pluspunt zijn natuurlijke geboorten. Het ras heeft zich de afgelopen decennia verder ontwikkeld naar de wensen van de slager en veehouder. De koe is één handbreedte groter ­geworden en 20 centimeter langer. De bespiering en ruime achterhand zijn ­gebleven. Hierdoor krijgen de dieren meer kilo’s vlees met een gunstig inslachtingspercentage door de fijne botstructuur.

Goed karakter belangrijk

Voor het werkplezier van de mesters en fokkers is het belangrijk dat het karakter goed is. Deze Italianen kijken van nature attent uit hun ogen. Een zachtaardige inslag is er in te fokken en rust is vooral een kwestie van opvoeden.

Rantsoen: weidegang, grove kuil, hooi en mineralen.
Aantal kalvingen: jaarlijks tien afkalvingen.
Leeftijd bij eerste kalving: 24 maanden.
Afzet: het meeste vee, zowel mannelijk als vrouwelijk, wordt als fokvee verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.